"Dins la legalitat": l'escull que impedeix acordar com solucionar els embargaments pel #novullpagar

ICV-EUiA i ERC són els únics que van donar suport a evitar l'embargament dels comptes dels sancionats. CiU hi va votar en contra perquè va refusar-se la seva esmena en què demanava que la mediació dels casos fos "dins la legalitat"

Laia Vicens
21/11/2014
2 min

BarcelonaEls vots de CiU, PP i Ciutadans van tombar ahir a la Comissió d'Interior del Parlament una proposta de resolució sobre la mediació de les persones sancionades per la campanya #novullpagar, que va reunir de manera espontània ciutadans que es negaven a pagar els peatges a Catalunya com a acció de protesta. La proposta que ICV-EUiA va presentar ahir només va acabar rebent els vots a favor d'ERC, mentre que el PSC va abstindre's. I això que la resolució es podria haver aprovat. Què va passar per què al final es desestimés?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta que plantejaven els ecosocialistes proposava desenvolupar un programa de mediació per evitar l'embargament de comptes de les persones que van ser sancionades per participar en les protestes contra els peatges el 2012. El diputat d'ICV-EUiA encarregat de presentar la proposta, Jaume Bosch, va afirmar que davant del "problema", "el Parlament ha de buscar una solució". Aquest problema, va dir, no és "d'infractors del Codi de Circulació, sinó de ciutadans que van participar en un acte de protesta".

CiU també va insistir en la idea que es tracta d'una "protesta ciutadana", i no d'"infraccions de trànsit". Ara bé, per a CiU, la mediació dels casos que queden per resoldre caldria fer-la "dins la legalitat". Així ho van expressar a la comissió, que va rebutjar aquesta esmena. Aquest va ser l'escull per tirar endavant la proposta de mediació.

CiU reclama que la solució compleixi el dret administratiu

El diputat de CiU, Lluís Guinó, ha explicat a l'ARA que la proposta dels ecosocialistes era "molt genèrica", i que en canvi, CiU prefereix "estudiar cas per cas". Per a Guinó, la via per a solucionar els casos pendents no és "deixar sense efectes els embargaments dels comptes" -una proposta "molt difícil d'articular" i que "podria xocar amb aspectes del dret administratiu"- sinó optar per les dues fórmules que va proposar el Síndic de Greuges: dictaminar la prescripció dels expedients si passats 3 mesos no es reclama el pagament o bé arxivar-los. En resum, "estem d'acord amb la mediació, però no es poden deixar sense efecte expedients de l'administració", ha argumentat Guinó, ja que "hi ha determinades normes que cal complir".

De fet, l'ARA ja va publicar a principis d'aquest mes que la majoria dels casos estan arxivats, tal com demanava el Síndic. En total, es van generar 21.559 expedients sancionadors. D'aquests, 2.541 es van solucionar a través del cobrament per la via voluntària (que representen un total de 184.300 euros), 2.237 sancions encara estan per cobrar (que suposarien 223.700 euros) i la resta són casos ja arxivats. Es tracta d'aquells expedients en què el Servei Català de Trànsit no disposa fotografies o testimonis que avalin els fets. Dels 2.300 expedients encara per resoldre, el cert és que els casos greus són comptats: es tracta d'un infractor que acumula sancions per 5.200 euros, d'un altre que ha de pagar-ne 3.900, dos que deuen 3.200 i un altre a qui se li reclamen 2.600 euros.

Jaume Bosch va denunciar que les persones amb els comptes embargats tenen "greus problemes econòmics", que se solventarien amb l'anul·lació dels embargaments. Guinó va afirmar que el seu partit es compromet a "analitzar cas per cas, sobretot els més punyents que tenen conseqüències a nivell social", però la solució per a aquestes persones no passa per actuar "dins els marges del dret administratiu".

stats