La governabilitat de l'Estat

Junts no descarta donar suport a una moció de censura del PP contra Pedro Sánchez

Laura Borràs diu que treballen perquè el PSOE compleixi els acords, però avisa: "No poden donar els nostres vots per fets"

Laura Borràs: “No soc de passos al costat.
Soc de passos endavant”
Act. fa 0 min
4 min

BarcelonaJunts torna a tensar la corda de les relacions amb el PSOE. Mentre socialistes i juntaires continuen negociant sobre els pressupostos estatals del 2025, la presidenta del partit, Laura Borràs, ha llançat un avís a Pedro Sánchez. En una entrevista a Telecinco no ha descartat que Junts es pugui sumar a una possible moció de censura del PP, que ha vist en els casos de presumpta corrupció que afecten els socialistes i el seu entorn –el cas Koldo i el cas de Begoña Gómez– un fil del qual estirar per intentar fer caure l'executiu central. "No descartem absolutament res, els nostres vots no es poden donar per fets", ha dit Borràs quan se li ha preguntat si podrien votar amb el PP per tombar el govern espanyol. Els vots dels populars, Vox i Junts serien suficients per fer caure l'executiu de Sánchez, tot i que això obligaria els juntaires a donar suport en aquest mateix tràmit a un candidat del PP com a nou president. Ara bé, Borràs ha assegurat que, per ara, la prioritat de Junts és que els acords d'investidura es compleixin i que en això centren la seva negociació amb el PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Nosaltres ja hem complert, vam investir Sánchez. Ara el govern ha de complir. Ens interessa que es produeixi el compliment i treballem per a això, no per si Espanya té un govern de Sánchez o del PP", ha argumentat Borràs. El partit de Carles Puigdemont pressiona el govern espanyol perquè incrementi el dèficit de la Generalitat per a l'any vinent a través d'un nou repartiment del camí d'estabilitat, que els juntaires van tombar al juliol al Congrés i que van estar a punt de tornar a fer caure al setembre. Segons Borràs, encara no hi ha novetats en aquesta negociació, que ha defensat portar amb el màxim "secretisme". També ha avisat que, si el govern espanyol no compleix el que es va pactar als anteriors pressupostos, acumularà noves derrotes parlamentàries. "Hem sigut molt clars des del primer moment i sembla que ara Pedro Sánchez i el govern van comprenent quines són les regles del joc", ha advertit.

Entre els acords pendents de compliment del govern de coalició amb Junts hi ha el traspàs de les competències en immigració a la Generalitat, avenços en la negociació per resoldre el conflicte polític en la taula a Suïssa o l'oficialitat del català a Europa –aquest últim compromís data del pacte per la mesa del Congrés, abans de la investidura de Sánchez. També la negociació d'un nou finançament per a Catalunya, que se solapa amb el pacte entre Esquerra i el PSC per investir Salvador Illa.

Què ha dit Junts abans?

Ara fa un any, el debat de si Junts podria donar suport al PP en una moció de censura contra el líder socialista ja va sobrevolar el debat polític. Qui ho va posar al damunt de la taula va ser l'expresident i líder de Junts, Carles Puigdemont, des de Brussel·les. Li va dir el novembre de 2023 al cap de files del PPE, Manfred Weber, segons va informar Politico. Ara bé, va condicionar aquest possible suport al fet que el candidat fos un independent i no el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. Els últims a intentar una moció de censura contra Sánchez amb un candidat independent van ser Vox, que ho van provar amb Ramon Tamames, a la quan Junts va votar en contra. Precisament després de sentir les paraules de Borràs, Vox ha animat els juntaires a sumar-se a una moció de censura, tot i que sigui Puigdemont i Junts els blancs preferits de les crítiques de l'extrema dreta.

Fa un parell de setmanes, el secretari general del partit, Jordi Turull, va refredar aquest escenari assegurant que ells no farien pinya amb PP i Vox per obrir-los les portes de la Moncloa. Tanmateix, va advertir que Junts no forma part de cap bloc i que amb el seu partit no funcionarà el "xantatge emocional" que l'arc progressista ha tractat de fer-los, per exemple, quan han votat amb la dreta. Un cas recent és la tramitació de la llei per regular el lloguer de temporada, que van tombar amb PP i l'extrema dreta. Des de Madrid, la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, ha reiterat que Junts farà "allò que sigui millor per als catalans" si es planteja una moció de censura contra el govern espanyol, a la qual tampoc ha descartat explícitament donar suport.

Les reaccions

En tot cas, des del govern espanyol treuen ferro a les paraules de Borràs. "No veig a Junts volent tornar al passat, al 2017, de la mà del PP i Vox", ha dit la ministra i portaveu de l'executiu central, Pilar Alegría. Segons ha explicat, les negociacions entre la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i Junts continuen amb "discreció i prudència" amb l'objectiu de poder avançar en els comptes estatals. Fonts socialistes també confien que la sang no arribi al riu: "Porten dient això des del principi, cadascú se suïcida com li dona la gana", apunten -informa Ot Serra.

Més taxatius s'han mostrat des de Sumar i els comuns, que han demanat a Junts que rectifiqui i corregeixi la seva presidenta advertint que la societat catalana no entendria que Junts fes aquest moviment.

stats