Cas Borràs

Borràs descarta dimitir i acusa els partits de voler-la "eliminar com a adversària"

La presidenta del Parlament nega haver comès cap delicte i rebutja que se li apliqui la suspensió prevista al reglament

BarcelonaA mig matí s'anunciava una compareixença sense esmentar el tema de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que s'anava endarrerint mentre la reunió de la mesa s'allargava arran de la decisió del Tribunal Constitucional de tombar el vot de Lluís Puig. La incògnita, però, la resolia ràpidament Borràs tan bon punt iniciava la seva compareixença. "No tinc cap intenció de fer un pas al costat", ha exclamat sense marge de dubte malgrat la pressió dels últims dies perquè dimiteixi, també dels seus socis. "Soc innocent", s'ha reafirmat Borràs, que ha insistit que no ha comès "cap delicte", malgrat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'ha deixat a un pas del judici pel cas de presumpta corrupció a la Institució de les Lletres Catalanes.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Borràs ha acusat els partits de voler-la apartar de la vida política i utilitzar el cas judicial que l'afecta per fer-ho. "Em volen eliminar com a adversària política", ha dit després de la pressió de l'oposició, i de manera velada també d'Esquerra, perquè plegui. La presidenta del Parlament ha replicat de manera implícita als republicans després que li hagin demanat que mogui fitxa per no afectar el "prestigi" de la cambra catalana: "És precisament pensant en la dignitat del Parlament que considero que no he de dimitir", ha sentenciat, a més de tornar a asseverar que la causa contra ella és fruit d'una investigació "prospectiva" per "ser qui és" i "representar el projecte que representa".

Cargando
No hay anuncios

Què proposa, doncs, Borràs davant l'horitzó judicial que l'espera? En la compareixença ha demanat als partits "demòcrates" i "sobretot als independentistes" que "ara no facin de jutges", quan precisament el que es critica dels jutges és que actuen "amb criteris polítics". "L'assetjament judicial contra mi és evident i no ho és per a qui dona veracitat a informes elaborats per la Guàrdia Civil", ha dit, qüestionant les proves que ara estan sobre la taula, com els correus electrònics en què parla del fraccionament de contractes amb l'empresari acusat.

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, Borràs ha demanat a Esquerra i la CUP que li facin costat i no li apliquin l'article 25.4 del reglament del Parlament, que preveu suspendre els diputats quan se'ls obre judici oral per delictes de corrupció. "No em sento interpel·lada" per aquest article, ha assegurat a preguntes dels mitjans de comunicació: "No he fet res que sigui penalment punible". S'hi ha afegit el secretari general de Junts, Jordi Turull, des de Twitter: "La millor manera de mantenir la dignitat del Parlament és no fer el joc a la cúpula judicial i a un estat que ho han fet tot per reprimir l'independentisme".

Cargando
No hay anuncios

A parer de Borràs, aquest article del reglament no respecta la "presumpció d'innocència", i ha insinuat que hi ha altres diputats de la cambra als quals ja es podria haver aplicat aquest mateix article perquè també estan pendents de judici. Per exemple, el de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant per no contestar a l'extrema dreta de Vox en el judici de l'1-O o el de l'exconsellera d'ERC Meritxell Serret pel referèndum. En els dos casos, però, se'ls acusa d'un delicte de desobediència. De fet, només Josep Maria Jové i Lluís Salvadó estan investigats també pel delicte de malversació –en el cas de Borràs s'hi afegeixen també els de frau a l'administració, falsedat documental i prevaricació–, però en el seu cas també pel referèndum de l'1 d'Octubre.

Preguntada per si, com a presidenta del Parlament, no té la missió també de fer complir totes les disposicions del reglament, Borràs ha dit: "El reglament està ple de llacunes, de repeticions i imprecisions [...]. Ja hi ha hagut problemes d'interpretació en qüestions que han estat objecte de reconsideració. El meu objectiu és treballar perquè el Parlament millori les seves condicions i poder dur a terme la representació dels ciutadans, i això vol dir fer-ho defensant tots i cadascun dels drets, també el de la presumpció d'innocència".

Cargando
No hay anuncios

Font de conflicte

Ara per ara és una incògnita saber com l'independentisme afrontarà aquesta qüestió, ja que les posicions estan allunyades. Mentre que Borràs demana que el seu cas no es vehiculi a través de l'article 25.4 del reglament, fonts d'Esquerra s'inclinen per aplicar-l'hi –sense desvelar encara el seu posicionament– i la CUP aquest dimarts no s'ha volgut mullar. En roda de premsa i preguntat per aquesta qüestió, el portaveu de la CUP, Xavier Pellicer, ha declinat explicar quin és el posicionament de l'esquerra anticapitalista malgrat la insistència dels mitjans de comunicació: "No és una situació sobrevinguda, aquest escenari ja era clar que es produiria [...]. Esquerra i Junts en tenen la responsabilitat". "La guerra bruta de l'Estat no pot servir per tapar la corrupció, i la corrupció no pot servir per tapar la guerra bruta de l'Estat", s'ha limitat a dir Pellicer, tot i que fonts del partit sempre s'han decantat per deixar caure la presidenta del Parlament pel cas de les Lletres Catalanes.

Cargando
No hay anuncios

L'últim cop que els republicans i els cupaires van haver de decidir sobre una qüestió similar va ser al Congrés de Diputats, que va haver d'autoritzar l'inici de la investigació a Borràs al Tribunal Suprem, que en aquell moment era la líder de Junts a Madrid. Els dos partits independentistes, malgrat l'enuig de la líder de JxCat, van decidir no donar-li suport i no van participar en la votació.

Si bé la qüestió ha centrat la jornada al Parc de la Ciutadella, també ha tingut eco al Palau de la Generalitat, en la roda de premsa posterior al consell executiu, informa Quim Bertomeu. Precisament ha comparegut el conseller d'Empresa, Roger Torrent, per explicar un conjunt de mesures econòmiques, però com a expresident del Parlament ha sigut inevitable preguntar-li com veia els problemes de la seva successora. Torrent ha evitat abonar qualsevol polèmica i ha dit que no podia pronunciar-se per respecte a la "separació de poders". Ha sigut Patrícia Plaja, portaveu de l'executiu, que s'hi ha referit: "El que passi al Parlament no té per què afectar el Govern". Si ERC acaba sent decisiva per suspendre Borràs, Plaja difícilment encertarà en el seu pronòstic.

Cargando
No hay anuncios
Acte i web de suport

La compareixença pública no va ser l'únic pas que ha fet aquest dimarts la presidenta del Parlament, Laura Borràs, després de les peticions de dimissió. El seu entorn ha impulsat un manifest de suport que recull signatures a través d'una pàgina web que demana que es tanquin files amb la líder de Junts: "Els que signem aquest manifest volem la llum, volem la cultura, la llibertat i el compromís, i per això volem que Laura Borràs sigui qui és, on és i com és. No acceptem que qui no la vol on és aprofiti la repressió contra ella per desfer-se’n". Alhora han organitzat un acte aquest dissabte a les 11 a l'Ateneu Barcelonès per expressar-li el seu suport. El primer a signar ha sigut l'expresident Quim Torra, i també han signat, entre d'altres, destacats membres del seu partit com Elsa Artadi, Josep Rius, Jordi Turull, Anna Erra, Jaume Giró, Gemma Geis i Francesc de Dalmases.