Independentisme

Laura Borràs es va donar de baixa d'Òmnium fa dos anys

L'expresidenta del Parlament va estripar el carnet de l'entitat arran del judici contra ella

BarcelonaLaura Borràs no és sòcia d'Òmnium Cultural, la principal entitat del sobiranisme civil. L'expresidenta del Parlament i exlíder de Junts se'n va donar de baixa arran del posicionament que va prendre l'entitat durant el seu judici per la causa de la Institució de les Lletres Catalanes, segons ha pogut saber l'ARA. És a dir, va estripar el carnet, confirmen fonts del seu entorn, després del gir gradual d'Òmnium amb el seu cas.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un primer moment el president d'Òmnium, Xavier Antich, va considerar Borràs "víctima" de "l'operació d'estat contra l'independentisme", però després no la va acompanyar al judici del febrer del 2023 i Òmnium ja no la va considerar represaliada per aquest cas, pel qual el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'ha condemnat a quatre anys i mig de presó i una inhabilitació de tretze anys amb una via oberta per a l'indult. Ara, està pendent de recurs al Tribunal Suprem. Òmnium, oficialment, consultat per l'ARA, no ha volgut comentar el cas.

Cargando
No hay anuncios

Quan Borràs va prendre la decisió de donar-se de baixa, no va voler que se li donés "cap mena de rellevància pública" perquè "no fos polèmic", segons el seu entorn. Ara bé, Borràs ahir dimecres va repiular un missatge que donava pistes de la seva relació amb Òmnium.

Tuit que va repiular Borràs aquest dimecres
Cargando
No hay anuncios

El seu judici va generar controvèrsia dins el moviment independentista per si es tractava o no d'un cas de corrupció. Junts i Borràs s'han escudat sempre en el "lawfare", mentre que la CUP i ERC han considerat que el cas de l'expresidenta del Parlament és de males pràctiques. Davant d'això, Òmnium no va enviar al judici contra Borràs cap alta representació institucional –només dos membres de la junta, Joan Vallvé i Quim Forn –, mentre que de l'ANC sí que hi havia el vicepresident, Jordi Pesarrodona.

L'últim element que va acabar de confirmar l'allunyament entre Borràs i Òmnium va ser quan l'entitat no la va incloure en la llista de 1.400 represaliats per l'amnistia. Segons fonts de l'entorn de Borràs, aquest fet va acabar de demostrar que Òmnium no estava alineada amb la defensa de l'expresidenta del Parlament. Des de llavors no se n'ha tornat a donar d'alta, però fonts del seu entorn recalquen que "manté bones relacions" amb l'entitat, que ha anat sempre als seus actes per la Diada Nacional –aquest any també–, a més dels actes per premis literaris. També afegeixen que té "molt bona relació amb molta gent de la junta actual", un element que veuen compatible amb deixar de ser-ne sòcia.

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, Òmnium ha optat per una estratègia de tornar a créixer i passar a l'ofensiva com a entitat després de la derrota independentista, centrant-se en la "construcció nacional" i la llengua, i amb la captació dels nouvinguts molt present en la seva estratègia.