L'Audiència Nacional també cita a declarar Puigdemont i tot el Govern dijous i divendres

Junqueras i els consellers que s'han quedat a Catalunya aniran a declarar

Carles Puigdemont aquest dimarts en roda de premsa des de Brussel·les.
Mariona Ferrer I Fornells
31/10/2017
3 min

MadridLa precampanya del 21-D va camí de convertir-se en un llarg viacrucis judicial per a l'independentisme. Dijous i divendres estan citats a declarar a l'Audiència Nacional tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com tots els membres del Govern. La citació coincideix amb la del Tribunal Suprem per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres sobiranistes de la mesa pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mateixa magistrada que porta el cas de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, Carmen Lamela, ha admès a tràmit aquest dimarts a la tarda la querella presentada pel fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, contra Puigdemont i els altres 13 membres del Govern, la meitat dels quals són a Brussel·les. En la interlocutòria Lamela incorpora així a la causa que ja investiga per sedició dels presidents de l'ANC i Òmnium, en presó provisional sense fiança des de fa més de dues setmanes.

Lamela ha acordat, com a primera diligència, la citació a partir de les 09.00 h del dia 2 i el dia 3 a la mateixa hora. Igual que el jutge instructor de Forcadell i la mesa, precisa que declararan com a investigats. El principal dubte és si Puigdemont i els membres del Govern que són a Brussel·les viatjaran fins a Madrid. El president de la Generalitat ha puntualitzat que només col·laborarà si es garanteix que hi haurà un judici just.

Tant el vicepresident, Oriol Junqueras, com els membres cessats de l'executiu català a Barcelona ja han avançat que tenen intenció de viatjar dijous fins a la capital espanyola, segons informa Aleix Moldes.

Més de 6 milions de fiança

Subscrivint fil per randa el que demanava Maza, Lamela també acorda fixar-los una fiança de 6.207.450 euros, que hauran de dipositar en un termini de tres dies. Si no, se'ls embargaran els béns fins a arribar a aquesta quantitat.

L'advocat que porta els membres d'ERC, Andreu Van Den Eynde, ja ha avançat a l'ARA que demanarà la suspensió d'algunes declaracions perquè ell no pot assistir a totes les vistes de forma simultània. Coincidiran les de Carme Forcadell i els membres sobiranistes de la mesa amb les de tot el Govern. A més, demanarà que se suspenguin les declaracions davant la "impossibilitat de preparar la defensa" en només un dia.

Van Den Eynde no treballa amb la "hipòtesi" que el Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional decretin mesures cautelars i enviïn els acusats a presó igual que els líders de l'ANC i Òmnium. Primer, perquè en el cas de Forcadell es tracta de diputats en condició d'aforament. I segon, perquè en la interlocutòria es tracta de "fets passats" en què és impossible "la destrucció de proves".

En la mateixa línia que Maza

Lamela dona per bo, de moment, el relat del fiscal. I creu que se'n desprèn que els querellats "van ordir una estratègia del que hauria de ser tot el moviment secessionista, perfectament organitzada i amb el repartiment de papers entre les autoritats governamentals, parlamentàries i associacions independentistes (ANC i Òmnium) que van dur a terme la celebració del referèndum il·legal el dia 1 d'octubre i la declaració d'independència aprovada en el Parlament el passat 7 d'octubre".

Considera en aquest sentit que Maza exposa de manera "seriosa, racional i lògica" els motius que el porten a qualificar de forma provisional els delictes de rebel·lió, sedició, desobediència i prevaricació.

Interlocutòria d'admissió a tràmit de la querella contra Puigdemont i el Govern a l'Audiència Nacional (PDF)
stats