El jutge deixa lliure l’activista dels CDR i no hi veu terrorisme
L’Audiència Nacional rebaixa l’acusació contra Tamara Carrasco a desordres públics
MadridEl jutge de l’Audiència Nacional Diego de Egea no veu terrorisme ni rebel·lió en el cas de la membre dels CDR detinguda a Viladecans. El magistrat va decidir ahir deixar Tamara Carrasco en llibertat amb mesures cautelars i va rebaixar l’acusació del delicte de rebel·lió i pertinença a organització terrorista a desordres públics. És el mateix pel qual s’investiga els detinguts també dimarts, però ho fan els Mossos i per haver entrat al Parc de la Ciutadella el dia de la investidura ajornada de Carles Puigdemont. Tot i que ells van quedar en llibertat al cap de poques hores, la Guàrdia Civil se’n va endur Carrasco a Madrid i la detinguda va passar dues nits al calabós.
Carrasco va declarar ahir al migdia durant poc més de mitja hora davant De Egea, que no va atendre la petició de la fiscalia de dictar presó provisional. Ara bé, el jutge va imposar mesures cautelars restrictives: només podrà sortir de Viladecans per anar a treballar o bé si demana un permís; ha de lliurar el passaport i té prohibit sortir de l’Estat; cada dilluns haurà de comparèixer en seu judicial i ha d’estar localitzable per telèfon en tot moment.
La decisió de De Egea suposa un fort revés per a la fiscalia, que en l’interrogatori d’ahir a l’Audiència Nacional va demanar imputar-li el delicte de pertinença a organització terrorista, segons va informar l’advocat de Carrasco, Sergi Atienza. Per no quedar en evidència, el tinent fiscal Miguel Ángel Carballo -que va fer endarrerir dues hores i mitja l’interrogatori perquè estava atenent una altra qüestió- no va incloure el delicte de terrorisme en el comunicat difós als mitjans, tot i donar-lo a entendre. Carballo creu que Carrasco és “presumpta responsable de delictes comesos amb finalitat de rebel·lió, sense perjudici de les ulteriors qualificacions que es puguin adoptar després de l’avenç d’aquesta investigació”. El ministeri públic demanava que se l’enviés a la presó pel risc de reiteració delictiva, “ateses les accions que la detinguda presumptament pretenia coordinar” i perquè hi veia un risc de destrucció de proves.
L’Audiència Nacional no és competent per a una investigació només per desordres públics. Si no apareix cap dada nova en el sentit que els desordres siguin terroristes -una opció tipificada en la reforma del Codi Penal del 2015-, De Egea haurà d’inhibir-se a favor d’un jutjat català. Cauria, així, la causa a Madrid en contra dels CDR, avalada pel govern de Mariano Rajoy. Fonts jurídiques, però, apuntaven ahir que el magistrat de reforç del jutjat central d’instrucció número 6 s’esperarà a decidir un cop es detingui el membre dels CDR d’Esplugues del Llobregat que la Guàrdia Civil també va intentar detenir dimarts però no va poder localitzar. De Egea va dictar ahir una ordre de detenció contra ell dins del territori espanyol.
La causa continua sent secreta. Segons fonts jurídiques, el motiu inicial va ser un àudio difós per les xarxes socials en què explicava l’acció d’obrir barreres de peatges i parlava d’ocupació de Mercabarna o del Port. Una comitiva de representants dels partits independentistes va tornar a seguir la declaració a les portes del Suprem.
“Respondrem amb més lluita”
Tot i l’operació de la Guàrdia Civil i els Mossos de dimarts, els CDR es conjuren per “resistir” i continuar amb la mobilització. “Respondrem amb més lluita”, va assegurar ahir David Aranda, advocat d’Alerta Solidària que va llegir un comunicat des del passeig Lluís Companys de Barcelona per expressar el posicionament dels CDR arran de la detenció i posterior posada en llibertat de Tamara Carrasco. En una convocatòria en la qual van assistir un centenar de persones, Aranda va denunciar l’operació coordinada de Mossos i Guàrdia Civil per “generar por i desmobilitzar”. “L’objectiu de l’Estat és crear un marc de repressió contra nosaltres i posar-nos en el punt de mira”, va criticar.