LA JUDICIALITZACIÓ DEL PROCÉS

L’Audiència arxiva la denúncia contra Sant Cugat per sedició

El jutge defensa que subscriure la ruptura va ser un exercici de “llibertat ideològica”

El jutge de l’Audiència Nacional arxiva la denúncia per haver donat suport a la declaració d’inici del procés i s’empara per fer-ho en els drets que consagra el TC.
Mariona Ferrer I Fornells
12/12/2015
2 min

MadridCop de l’Audiència Nacional a l’estratègia del govern de Mariano Rajoy de portar als tribunals qualsevol pas endavant del procés sobiranista. El jutge José de la Mata va decidir ahir arxivar la denúncia presentada per la Fiscalia en contra de l’Ajuntament de Sant Cugat per haver donat suport a la declaració rupturista del Parlament. No veu ni un delicte de sedició ni un de rebel·lió en el fet que el ple afegís a l’ordre del dia una moció d’urgència de suport a la ruptura. El jutge esgrimeix que, quan Sant Cugat s’hi va adherir, el Tribunal Constitucional encara no havia tombat la declaració de ruptura. A més, assenyala que li sembla “cridaner” que la Fiscalia no denunciï també els diputats i les associacions civils que van impulsar la declaració de ruptura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però si a una idea s’aferra el jutge en la interlocutòria és en un element d’“importància extraordinària” a l’hora d’avaluar els fets: que el TC estableix que la Constitució consagra “la més àmplia llibertat per a l’exposició i defensa públiques de qualsevol concepció ideològica, fins i tot les que pretenen la condició de comunitat nacional per a una determinada col·lectivitat”.

És a dir, defensa que el pas que va fer el ple de l’Ajuntament de Sant Cugat va ser un exercici de llibertat ideològica. Preguntat per aquesta decisió durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, el titular de Justícia, Rafael Catalá, va voler esmenar el criteri de l’Audiència Nacional. “Es tracta d’una resolució aprovada pels plens dels ajuntaments i no és un exercici de llibertat d’expressió, té conseqüències jurídiques”, va dir sense haver-se llegit la interlocutòria.

Amb tot, va defensar que la decisió del jutge entra dins de les “regles del joc” després que la Fiscalia hagi fet la seva feina: “defensar l’interès general i considerar que una institució com un ajuntament ha exercit una funció que la sobrepassa, que està per sobre del seu àmbit competencial”, va afirmar.

Quatre municipis més, pendents

Sant Cugat no és l’únic municipi denunciat per la Fiscalia per haver donat suport a la declaració. També estan a l’espera de resposta tant Girona com Celrà, la Seu d’Urgell i Igualada, ajuntaments que han rebut el suport del Govern.

González veu innecessària la sentència del TC

L’expresident del govern espanyol Felipe González va considerar ahir “impecable” la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre la declaració de ruptura del Parlament. “És impecable de forma i fons”, va argumentar en un seminari al costat de l’expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva. Malgrat tot, va jutjar la resolució de l’alt tribunal “completament innecessària”. Segons l’expresident del govern espanyol, la sentència constata que la declaració de ruptura supera el marc jurídic de l’Estatut i de la Constitució, que és la mateixa tesi que defensen els seus impulsors. “Diu el que Forcadell ja va dir quan es va presentar, que no acatarà la sentència del TC”, va lamentar. Per a l’exlíder del PSOE, la solució passa per “desenganxar la política de la judicialització”, evitant que la “justícia acabi fent política” i promovent que siguin els dos governs els que comencin a parlar i a buscar una solució que vagi més enllà del plet legal.

stats