L’atac a Blanquerna va ser “per amor a Espanya”

Un dirigent de la Falange equipara l’assalt del 2013 amb un ‘escrache’ en l’inici del judici

L’atac a Blanquerna va ser “per amor a Espanya”
Mariona Ferrer I Fornells
19/01/2016
3 min

MadridVolíem evitar una arenga independentista, fer una protesta pacífica per defensar l’amor i la unitat d’Espanya, cosa que, per cert, protegeix la Constitució”. Així va resumir ahir l’assalt a la seu de la Generalitat l’Onze de Setembre del 2013 el primer dels quinze acusats en el cas, que aquesta setmana es jutja a l’Audiència Provincial de Madrid. Poc van diferir la majoria dels seus companys de files aquella Diada a Madrid: dirigents, afiliats i simpatitzants de la Falange, Alianza Nacional i Democracia Nacional. Ahir l’un darrere l’altre van assegurar que l’objectiu últim per irrompre amb violència al centre Blanquerna entre crits de “No nos engañen, Cataluña es España ” va ser denunciar un “acte d’exaltació independentista”. “Es va decidir entrar per fer un escrache ”, va assegurar el secretari de comunicació de la Falange, Sergio Reguilón. “Tots els espanyols haurien hagut de ser allà”, va dir davant la jutge.

La pancarta que els acompanyants al judici dels ultres jutjats per l'assalt a Blanquerna (Madrid) la Diada del 2013 / ACN

La fiscalia opina el contrari, així com l’acusació particular, que integra tant l’exdiputat de CiU Josep Sánchez Llibre -agredit durant l’assalt- com la Generalitat i TV3 (en l’acció ultra també va ser agredit un càmera). El fiscal demana dos anys de presó per a tretze dels acusats, i fins a quatre anys per a dos d’ells pels delictes de desordre públic, danys, atemptat i coaccions. L’acusació particular va més enllà i parla directament d’ultratge a la senyera i atemptat a l’autoritat, i demana fins a 16 anys.

Tots els acusats es van concentrar a negar aquest últim càrrec. Els set acusats que van declarar van esgrimir una versió comuna: l’acte es va convocar a través de les xarxes socials, tots hi van assistir a “títol individual”, ningú va comandar l’assalt, desconeixen si es va tirar gas pebre, no sabien que es tractava d’una seu de la Generalitat -creien que era només una llibreria o un centre cultural amb relacions amb el Govern- i, el més important per lliurar-se de l’últim delicte, no sabien que a l’acte hi havia diputats i alts càrrecs.

“La cosa va sortir bastant bé”

Vam entrar tots junts, com una legió”, va assegurar Juan Luis López. Ell es va encarar al llavors delegat del Govern a Madrid, Josep Maria Bosch (Unió), però assegura que la discussió va ser “d’home a home”. Per a aquest simpatitzant de la Falange, “la cosa va sortir bastant bé”. En canvi, Pedro Chaparro, afiliat a Alianza Nacional, va lamentar que finalment haguessin entrat dins de l’edifici. Ell hi era acompanyat de la seva promesa i única dona acusada, Pilar, que segons alguns testimonis va escopir als assistents. “On va el Pedro hi vaig jo”, va dir, i va assegurar que no havia escopit a ningú. “A mi m’han educat molt bé per no ser una macarra, no és el meu estil”, va afegir.

Està previst que el judici continuï fins la setmana que ve i que dijous declari l’exdiputat Sánchez Llibre. Ahir, abans de començar el procés, als passadissos del jutjat d’instrucció número 30 de l’Audiència s’hi respirava molta testosterona i la sessió va passar entre somriures de suficiència i riures histèrics.

stats