La mobilització de la Diada serà un "esclat de colors" a passeig de Gràcia - Aragó
Puigdemont anuncia un últim intent de pactar el referèndum amb l'Estat les pròximes setmanes. L'Assemblea aprova el full de ruta que preveu la mobilització permanent i una DUI si l'Estat impedeix "físicament" el referèndum
GranollersL'ANC ha celebrat aquest dissabte la seva assemblea general a Granollers amb la campanya del referèndum a favor del 'sí' i la mobilització de l'Onze de Setembre d'aquest 2017 sobre la taula. Lluny de la tensió de l'any passat –en què hi havia desenes d'esmenes al full de ruta i els nervis per les eleccions al secretariat–, aquesta assemblea general ha estat plàcida.
El full de ruta, que marcarà el rumb de l'ANC en els pròxims mesos, s'ha aprovat gairebé per unanimitat –no hi havien esmenes vives–. Entre altres coses, preveu una mobilització "permanent" de les bases de l'Assemblea per "garantir el referèndum" del mes de setembre. Tanmateix també contemplen que si l'estat espanyol impedeix "físicament" la votació, el Parlament de Catalunya proclami la independència.
Tal com va avançar l'ARA, la mobilització de l'Onze de Setembre d'enguany serà a Barcelona i "adaptable" a l'estat del Procés. L'any passat, va ser l'única Diada que es va organitzar de forma descentralitzada a cinc punts del territori: Berga, Barcelona, Lleida, Tarragona i Salt. La comissió de mobilització ha explicat que prepara un "esclat de colors" en una cruïlla de l'Eixample de Barcelona: entre el passeig de Gràcia i el carrer Aragó.
Puigdemont anuncia un últim intent de pactar amb l'Estat el referèndum
L'assemblea general d'enguany ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a més de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i representants dels grups polítics.
El president ha assegurat davant les bases de l'ANC que "hi haurà data i pregunta, referèndum i vots del 'sí' i del 'no'". "Som a les portes de la campanya definitiva, no som al mig del tram, som al final, i tots –començant pel Govern, el Parlament, els partits i les organitzacions– ens hem de posar el barret de l'hora transcendent quan les coses es culminen".
"No hi ha cap raó que justifiqui que fallarem. No fallarà el Govern, no fallarà el Parlament i no fallareu vosaltres", ha assegurat sobre la celebració del referèndum.
Tanmateix, Puigdemont ha demanat a l'Estat que escolti la ciutadania i que se senti "interpel·lat" pels qui volen fer un referèndum. De fet, ha assegurat que d'aquí a unes setmanes el govern espanyol tindrà sobre la taula una proposta per "exercir el dret a l'autodeterminació", com a últim intent de pacte per a la consulta.Serà quan culminarà la feina del Pacte Nacional pel Referèndum, que està recollint adhesions a favor de la consulta pactada.
Sànchez: "Si nosaltres volem, hi haurà referèndum"
Al seu torn, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha fet una defensa aferrissada del referèndum i ha cridat a començar la campanya pel 'sí' a la independència. "No dubteu que tindrem referèndum", ha sentenciat en la seva intervenció pública, i ha afegit que els que dubten són els que volen "callats i silenciats" els favorables al dret a decidir. "Si nosaltres volem, hi haurà referèndum", ha assegurat.
Així, el líder sobiranista ha demanat un "esforç" per no creure els que diuen que no hi haurà votació. "La declaració d'independència la farem, però la farem amb el resultat de les urnes", ha sentenciat entre aplaudiments.
Sànchez també s'ha compromès a fer una crida a la mobilització, al Parc de la Ciutadella, en defensa del Parlament i del Govern quan es tiri endavant la llei de transitorietat i es convoqui el referèndum sobre la independència.
Abans, en declaracions als mitjans de comunicació, ha assegurat que no s'imagina que "l'estat espanyol detingui urnes i paperetes […] i segresti la democràcia". Tanmateix, ha dit que si això acaba passant perquè l'Estat "embogeix", el Parlament de Catalunya estarà legitimat a fer una declaració d'independència.
Llegeix el full de ruta de l'ANC d'aquest 2017El secretari Jordi Peiró ha estat l'encarregat d'explicar el full de ruta, que preveu el referèndum al mes de setembre després d'haver aprovat la llei de transitorietat jurídica. Aposten per una pregunta "clara i binària" i que no es fixi un mínim de participació ni el requeriment de majories qualificades. És a dir, que el 'sí' o el 'no' a la independència guanyin per majoria simple.
També s'han compromès a "defensar el Parlament" quan tiri endavant el full de ruta. Així, ha assegurat que l'ANC "farà costat a accions col·lectives cíviques i no violentes que estiguin consensuades" per defensar el referèndum. "Hem arribat al moment més decisiu del Procés, amb una estructura forta, amb les idees molt clares i amb el camí perfectament traçat", ha assegurat. "Demanem unitat perquè tenim clar que som forts quan hi som tots junts", ha afegit.
Ovació a Carles Puigdemont, Carme Forcadell i als condemnats
L'assemblea general, amb unes 3.000 persones segons l'organització, ha començat a les 10.00 i s'ha acabat puntualment a les 14.00. S'hi ha pogut veure una presència fluïda dels líders dels partits polítics sobiranistes a més de la intervenció de les primeres autoritats del país: la del president Puigdemont i la de la presidenta del Parlament i exlíder de l'ANC, Carme Forcadell. És la primera vegada que el cap de l'executiu assisteix a l'assemblea general de l'entitat. Puigdemont i Forcadell han estat rebuts amb ovació i crits d'independència quan han entrat al poliesportiu, vora les 12.00. També han estat rebuts amb crits de "No esteu sols" Francesc Homs i les exconselleresJoana Ortega i Irene Rigau, condemnats per haver orquestrat la consulta del 9 de novembre.
També hi eren presents representants del Partit Demòcrata, ERC, la CUP, EUiA i el sindicat de Comissions Obreres.
Quan eren prop de les 11.00, l'assemblea general s'ha aturat per donar la benvinguda al diputat de Junts pel Sí Lluís Llach, que aquesta setmana ha estat blanc de crítiques per dir, en una conferència, que els funcionaris serien sancionats si no obeïen la llei de transitorietat jurídica, que ha d'emparar el referèndum. Les bases de l'Assemblea han rebut amb aplaudiments i crits d'independència el cantautor. De fet, ahir, en una entrevista a l'ARA, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, ja va defensar el diputat independentista: "És de sentit comú. Els funcionaris de la Generalitat han d'obeir el seu Parlament".
Campanya pel referèndum
"Vam néixer per fer aquesta campanya i vam néixer per fer-la amb tothom". Amb aquesta consigna, el tresorer, Marcel Padrós, ha presentat la campanya del 'sí' al referèndum, que ha refermat que volen que sigui "unitària" amb la resta de partits independentistes i les entitats socials. La campanya, ha explicat, tindrà una "direcció professional" aprofitant l'"experiència" de les entitats sobiranistes en el marc de la campanya de 9-N i les eleccions del 27 de setembre.
L'ANC ha fixat com a objectiu esperonar el vot jove independentista i convèncer els indecisos a través d'un "to positiu" i un "ús intens" de les noves tecnologies i de les dades. "Tenim més experiència, som els més mobilitzats i som els que trepitgem més territori […]. Tenim les millors condicions per guanyar la independència", ha assegurat el cap de comunicació, Enric Planes. També han fixat com a objectiu convèncer les dones, un nínxol clau per guanyar el 'sí' a la independència –han assegurat.
Manifest de suport als encausats del Parlament
Les bases de l'ANC també han aprovat per unanimitat un manifest de suport als encausats del Parlament, investigats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver permès les conclusions de la comissió del procés constituent i les resolucions sobre el referèndum del debat de política general. La vicepresidenta de l'entitat, Natàlia Esteve, ha assegurat que "qualsevol atac que posi en perill la sobirania del Parlament serà democràticament però impecablement contestat". I s'ha compromès, en nom de l'ANC, a donar "tot el suport necessari" a "tots els càrrecs electes" que siguin processats pel referèndum. Així, ha fet una crida a la mobilització ciutadana per defensar el Parlament. També a partir del 8 de maig, en què declararan un altre cop com a investigats al TSJC.
Superàvit de 240.000 euros tot i les sancions econòmiques
El tresorer, Marcel Padrós, ha estat l'encarregat d'explicar a les bases els comptes de l'entitat que, tot i les multes de l'Autoritat de Protecció de Dades espanyola, tenen un superàvit de 240.000 euros. Padrós ha repassat l'estat dels ingressos i les despeses i ha avisat que es necessitaran recursos per finançar la campanya a favor del 'sí' del referèndum.
Durant l'exposició s'han pogut sentir xiulades per les multes de l'Agència de Protecció de Dades, que Padrós ha definit com una nova eina de "repressió" de l'estat espanyol contra l'entitat. "On abans hi posaven el garrot vil, ara hi posen les sancions econòmiques. És una prova de demofòbia d'un estat malalt", ha sentenciat entre aplaudiments. L'informe, juntament amb el de gestió i el pressupost 2017-2018, ha estat aprovat per majoria dels socis.
Després d'aquesta assemblea general, l'ANC posa rumb a la "mobilització permanent" per "culminar" el Procés i "assegurar" el referèndum.