Política24/02/2013

L'any en què la monarquia espanyola va tocar fons

L'objectiu ara és evitar la imputació de la infanta

Enric Borràs Abelló
i Enric Borràs Abelló

PalmaLa casa reial ha abandonat Iñaki Urdangarin per protegir-se. Si fa un any el gendre del rei d'Espanya tenia el suport de la monarquia espanyola -quan va declarar als jutjats de Palma per primera vegada- ara l'ha perdut i ahir va quedar més clar que mai. Els dies 25 i 26 de febrer del 2012 Urdangarin va viatjar a Mallorca amb la seva dona, la infanta Cristina de Borbó, va dormir al palau de Marivent i la casa reial va supervisar el dispositiu de seguretat per a la seva declaració. Ahir va arribar a Palma al matí mateix, sense passar per Marivent i sense la seva dona. I la casa reial no havia intervingut en cap moment en el dispositiu de seguretat. Ni amb una sola trucada.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No són detalls sense importància, sobretot si s'hi suma el comunicat que el duc de Palma es va veure obligat a llegir ahir al principi de l'interrogatori i la contundent declaració del secretari de les infantes, Carlos García Revenga, que va atacar directament la línia de defensa d'Urdangarin. I és que entre tots dos interrogatoris la monarquia ha passat el seu pitjor any d'ençà que Franco la va recuperar. No només per l'avenç de la instrucció del cas Nóos, que hi ha contribuït en una bona part, sinó també per l'escàndol que va causar l'accident de Joan Carles de Borbó a l'abril, quan era a Botswana caçant elefants.

Cargando
No hay anuncios

Intent frustrat de transparència

L'intent frustrat de la casa reial de demostrar transparència fent pública una part dels seus comptes el desembre del 2011 no ha esborrat les sospites que malbarata diners de tots els ciutadans. I durant aquest últim any s'han conegut més i més detalls de com Urdangarin feia servir la seva posició de gendre reial per aconseguir contractes públics i patrocinis de tota mena d'empreses pels seus projectes. La possibilitat que s'imputés la mateixa infanta Cristina ha rondat tot el procés, sobretot quan es va fer públic que havia cobrat 12.000 euros de la trama Nóos. De moment se'n salva i, malgrat que Diego Torres ha intentat involucrar-la, el fiscal no té intenció de demanar al jutge que la imputi.

Cargando
No hay anuncios

Entre el febrer de l'any passat i ahir Urdangarin ha quedat apartat, primer, dels actes oficials de la casa reial i, després, de la web oficial de la Zarzuela. També s'han conegut cada vegada més detalls de la branca internacional de la trama Nóos, amb potes a Luxemburg, Andorra i Suïssa; i el jutge José Castro ha arribat a dir, sense embuts, que l'Instituto Nóos tenia "un desmesurat afany de lucre". Ho va fer en la interlocutòria en què dictava una fiança de 8,2 milions d'euros per a Urdangarin i Torres, que, com que no l'han pagada, acabaran amb els béns embargats.

Durant l'any passat, segons Google Trends, Urdangarin va ser el membre de la família reial espanyola més teclejat al principal cercador d'internet. El rei va ser el més buscat entre el 15 i el 21 d'abril, a causa de l'escàndol de Botswana, però el duc va encapçalar el rànquing en la mitjana anual. En una situació en què Joan Carles de Borbó fins i tot s'ha vist forçat a aclarir que no abdicarà, calia deixar anar llast.