L'ANC defensa que la via unilateral pot ser la "condició necessària" per fer el referèndum

L'entitat independentista assegura que la proposta no invalida el full de ruta acordat, sinó que substitueix les eleccions constituents per aquesta votació

Liz Castro i Agustí Alcoberro, membres del secretariat de l'ANC, flanquegen el president Jordi Sànchez i la vicepresidenta Natàlia Esteve
Laia Vicens
19/07/2016
2 min

BarcelonaJa amb l'aval explícit de les bases, la reclamació de l'Assemblea Nacional Catalana és la convocatòria d'un referèndum d'independència vinculant. Així ho ha deixat de clar el president de l'entitat independentista, Jordi Sànchez, que ha negat que la unilateralitat sigui un objectiu de l'ANC, encara que ha admès que "potser serà la condició necessària" perquè s'acabi duent a terme la votació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Posem èmfasi en el referèndum, no en la unilateralitat", ha assegurat, perquè "no hi ha cap altre mecanisme més potent que la realització d'un referèndum" i perquè no s'esperarà "per sempre" el canvi necessari a les institucions espanyoles per tal que avalin una votació d'aquestes característiques. "Si l'Estat no accepta la necessitat de trobar una sortida democràtica a l'expressió de la ciutadania, la proposta de l'ANC inclou la determinació de les institucions catalanes de convocar i organitzar el referèndum", ha assegurat.

Segons Sànchez, el referèndum vinculant no invalida el full de ruta actual, sinó que introdueix una "esmena de substitució". La proposta de l'ANC és, ha dit Sànchez, una "reforma concreta" del full de ruta: les eleccions constituents se substituirien per un referèndum vinculant d'independència. Liz Castro, del secretariat nacional de l'ANC, ha explicat que si guanyés el 'sí' es proclamaria la independència "aquella mateixa nit", mentre que si guanyés el 'no', sí que es convocarien aleshores noves eleccions (el full de ruta, fallit, obligaria a replantejar-ho tot). Al seu parer, "explicitar exactament què passarà l'endemà del referèndum" és precisament la via per apel·lar els unionistes a votar.

Aquesta proposta serà traslladada a la resta d'organitzacions independentistes i partits polítics per debatre-ho, amb la voluntat "d'unir i sumar totes les forces sobiranistes i democràtiques", en una picada d'ullet a Catalunya Sí que es Pot. Sànchez s'ha mostrat convençut que és el moment de fer "un gir en el procés" per començar a divisar el final i proclamar la independència. Ara bé, el líder de l'entitat ha reconegut que aquests acords comportaran temps. "No serem nosaltres els qui posem una data per rebre resposta", ha dit Sànchez.

De moment, la CUP avala la proposta d'un referèndum unilateral i va demanar una cimera a Palau de la Generalitat per debatre i acordar els termes de la votació. Demòcrates de Catalunya també hi està a favor, mentre que a ERC opinen que podria allargar el procés. Al Partit Demòcrata de Catalunya, l'antiga CDC, ho veuen amb moltes reserves. Ahir mateix a l'ARA, el conseller Santi Vila va dir que la proposta d'un referèndum unilateral d'independència és "inoportuna i injustificada".

Els socis de l'ANC van avalar el cap de setmana que el RUI sigui el nou centre de gravetat del full de ruta independentista. El 'sí' va imposar-se per un 74,54% dels vots enfront del 22,61% dels vots en contra. La resta van ser blancs o nuls. Hi van participar poc més de 9.000 persones de les gairebé 34.000 que tenien dret a vot. La vicepresidenta de l'entitat, Natàlia Esteve, s'ha mostrat satisfeta per la participació (un 26%) si es compara amb el 22% que van votar a les eleccions del secretariat.

stats