El nou secretariat de l'ANC escull Elisenda Paluzie com a presidenta en una reunió marcada pels empresonaments

Pep Cruanyes desfà la divisió interna i assumeix la vicepresidència

El secretariat nacional de l'ANC, reunit a Sant Cugat del Vallès
Ot Serra
24/03/2018
3 min

Sant Cugat del VallèsL'ANC ja té nova presidència. Elisenda Paluzie serà la màxima responsable de l'entitat després que 71 dels 73 membres del secretariat hi hagin votat a favor –dos ho han fet en blanc–. En la constitució aquest dissabte del secretariat, la professora d'economia de la UB ha estat l'única que s'ha postulat a la presidència, avalada per la seva victòria en les eleccions al secretariat. Així, es converteix en el relleu de Jordi Sànchez, empresonat a Soto del Real, que ha transmès un missatge per carta als nous secretaris des de la presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mentre al Parlament el sobiranisme –amb el president de la cambra, Roger Torrent, al capdavant– feia front comú en la denúncia contra els empresonaments a dirigents independentistes, el nou secretariat de l'ANC s'ha constituït per escollir els nous quatre càrrecs orgànics. Els 73 secretaris –se n'han absentat quatre– s'han reunit al Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès i han reservat la primera fila per recordar els presos i els exiliats. Els nous membres consensuaran un comunicat en què es pronunciaran sobre l'embat judicial.

"Vull expressar el suport incondicional de l'ANC als presos polítics i els exiliats i el reconeixement al seu sacrifici personal", ha manifestat Paluzie en declaracions als mitjans després de ser escollida. "Som davant d'un estat autoritari i venjatiu que té la voluntat d'humiliar. L'1 d'octubre els vam donar una lliçó", ha afegit. La nova presidenta s'ha mostrat convençuda que l'independentisme "guanyarà aquesta batalla". "Ja poden represaliar, que per cada persona que escapcin en sortirà una altra", ha apuntat.

Que Paluzie rellevaria Jordi Sànchez al capdavant de l'ANC es donava per fet, després que tots els possibles aspirants donessin la iniciativa a la professora d'economia de la UB, que va guanyar les eleccions per prop de 2.000 vots respecte al segon classificat, el cofundador del Cercle Català de Negocis, Joan Canadell.

Divisió per la vicepresidència

La pugna per la vicepresidència, que tal com va explicar l'ARA es discutia entre Canadell i el president del CIEMEN, David Minoves, s'ha acabat amb una figura de consens, l'historiador i advocat Pep Cruanyes. La voluntat de tots dos de presentar-se ha provocat que cap dels dos obtingués els dos terços de majoria necessaris per ser escollit. De fet, en una primera votació el resultat ha estat de 35 a 34. És per això que, segons ha pogut saber l'ARA, dijous a la nit es va intentar buscar una figura de consens que acontentés les dues parts. Aquesta persona havia de ser Pep Cruanyes, el quart més votat en les eleccions. Quan semblava que tot estava tancat, però, Canadell va fer saber a Paluzie que finalment es postulava per al càrrec i, per tant, Minoves també. Vist l'empat, finalment s'ha acordat que fos Cruanyes el vicepresident i s'ha pogut desfer la divisió.

Els altres dos càrrecs són els de la secretaria i la tresoreria. Aquest últim ha recaigut en Joaquim Arnau i, pel que fa al de secretaria, els membres han hagut de votar entre la candidatura de Montserrat Rosell i la d'Eulalia Subirà, secretària en l'últim mandat, però no s'ha assolit la majoria. Després de tres votacions, s'ha decidit que es decidiria per majoria simple i Rossell ha obtingut quatre vots més. El bloqueig inicial en la reunió del secretariat ha obligat a fer un recés per dinar i a la tarda s'ha aconseguit desencallar la situació.

Des d'Òmnium, el vicepresident, Marcel Mauri, ha expressat a través de Twitter les seves "ganes" de treballar "plegats" amb Paluzie i Cruanyes i el nou secretariat de l'ANC.

stats