Crònica

Lambán i el club de fans de Peronella d'Aragó

L'expresident aragonès passa comptes amb Sánchez i Puigdemont en la presentació de les seves memòries a Barcelona

Javier Lambán durant la presentació.
3 min

BarcelonaJavier Lambán arribava aquest dilluns a la tarda al centre de Barcelona amb els deures fets: quan va entrar a l'auditori del Centre Aragonès, dins del Teatre Goya, al matí ja havia carregat contra el finançament singular i contra Pedro Sánchez pels seus pactes amb l'independentisme. Podia, doncs, dedicar-se a parlar del seu llibre, Una emoción política (La Esfera de los Libros). Però l’expresident aragonès va aprofitar l'acte per passar comptes a fons amb el president espanyol per haver convertit el PSOE en un "club de fans" i haver agreujat la polarització a Espanya. Ell està en minoria, diu, però no sol. "Després dels comitès federals, en el tren de camí cap a Saragossa, rebo missatges de companys que em feliciten per ser crític. Són els mateixos que s’han agenollat davant la direcció", va lamentar davant d'un auditori amb un centenar de persones.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A les seves memòries, Lambán es confessa nostàlgic del PSOE de Bono i Rubalcaba (de qui va dir ahir, parafrasejant Estanislau Figueras, que va marxar per estar "fins als collons" de tot el partit) i, tot i ser acèrrim adversari de Sánchez, elogia un dels sanchistes més destacats i ara caigut en desgràcia: José Luis Ábalos. "Va ser un ministre que es va portar bé amb nosaltres. Però han passat tantes coses...", va afirmar. Les coses són el cas Koldo i els escàndols vinculats a l'exministre de Transports, ara apartat del PSOE.

Amant dels Episodios Nacionales de Galdós i del cine, ara que ja no és president de l’Aragó Lambán divideix el temps entre les seves netes i investigacions sobre la història local. Aquest dilluns l’expresident sabia que comptava amb un públic fidel i maño (alguns assistents han matat el temps abans de l’acte comentant de quins pobles de l’Aragó eren) i va intentar fer-se perdonar per la derrota electoral del 2023 que el va dur a perdre el govern aragonès, ara en mans del PP. No va acabar, però, d’entonar el mea culpa. "El PP va dir que votar Lambán era votar Sánchez. No faré cap judici de valor, però els va funcionar", va exposar.

Serrat hi era: és amic de Lambán

Si les crítiques de Lambán a Sánchez ho eren, per extensió, també als socialistes catalans, van caure en sac foradat, perquè no hi havia cap cara visible del PSC entre el públic. Sí que hi era Joan Manuel Serrat, amb qui l'expresident aragonès manté amistat des de fa anys (i de qui s'ha confessat seguidor des que era un adolescent). Des de Barcelona, una ciutat que és una "perla", Lambán es va declarar "catalanòfil". Tan catalanòfil que, segons va explicar, el 2016 va anar a veure un acabat d'investir Carles Puigdemont amb el testament de Peronella d'Aragó, casada amb el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV, sota el braç. El volia convèncer que havia dit coses sobre la història de Catalunya i la Corona d'Aragó que "no eren certes". "I un bon polític ha de conèixer la història i no construir-la ell mateix per crear relats", va argumentar.

Amb tot, el pessimisme sobre la situació política a l'Aragó ha acabat dominant l'acte. El sentiment el resumia un assistent que, abans que comencés la presentació, comentava: "A Aragó li falta autoestima. Si tingués l’autoestima de Catalunya...!" No hi havia gaires membres del "club de fans" de Sánchez entre l'auditori, però sí de la causa aragonesista, de la qual Lambán es va declarar ferm defensor.

Exemplars esgotats

La visita del socialista aragonès ha passat sense que hagi mantingut contacte amb el president de la Generalitat, Salvador Illa. Lambán el va avisar que plantarà cara al finançament singular al congrés del PSOE, però també li va dedicar alguna floreta i, a més, el va sortir a defensar de la polèmica per la seva presència a la Festa del Primer Oli de Jaén a Sabadell (en declaracions als mitjans prèvies a l'acte, amb lapsus inclòs: va dir jamón en lloc de Jaén). Sigui com sigui, la presentació va ser un èxit: l'editorial va vendre tots els exemplars disponibles al seu estand. "Me l'has tret!", va exclamar, fent broma, un assistent que es va quedar sense llibre quan una senyora pagava l'últim disponible, acabada la presentació.

stats