L'alcaldia decidida per sorteig després d'una batalla per un vot nul: el cas dels Hostalets de Pierola
La Junta Electoral ha acceptat el recurs del PSC, que havia demanat estimar un vot que s'havia considerat nul. En quedar empatats, un sorteig amb una caixa de cartró ha acabat decantant l'alcaldia per als socialistes
BarcelonaHostalets de Pierola, Anoia. Així van quedar els resultats diumenge a la nit després del recompte: ERC, 439 vots i 5 regidors; PSC, 438 vots i 4 regidors.
L'endemà de les eleccions, el PSC va presentar un recurs perquè s'acceptés un vot que s'havia considerat nul. Així ho havia decidit el president de la mesa electoral quan va veure que dins del sobre hi havia una papereta del PSC i també la targeta censal del votant. El desenllaç del cas s'ha produït aquest dimecres als jutjats d'Igualada, on la Junta Electoral s'ha reunit per estudiar el recurs, que s'ha acabat acceptant. Així doncs, ERC i el PSC empataven a 439 vots i, davant d'un empat, la llei orgànica del règim electoral general, la Loreg, preveu que sigui un sorteig el desllorigador de la situació.
El sorteig s'ha fet amb unes paperetes dins d'una caixa de cartró, i l'atzar ha decidit que sigui el PSC qui finalment s'endugui el cinquè regidor als Hostalets. Així, ara per ara, el PSC té 5 regidors, ERC en té 4, i CiU i Moviment Ciutadà en tenen 1 cadascun. ERC presentarà demà un recurs a la Junta Electoral Provincial de Barcelona, al·legant que, com que els membres de la mesa electoral van destruir la targeta censal, la Junta Electoral no ha pogut veure què hi havia realment dins del sobre, ja que només hi quedava la papereta del vot. Si la Junta Provincial no resol el recurs abans del 13 de juny, el dia en què es constituiran els nous plens municipals, la formació del nou ple s'haurà d'ajornar.
Per si finalment és alcalde, el candidat d'ERC, Jordi Calpe, ha explicat a l'ARA que parlarà amb les altres formacions per tancar algun pacte. Calpe ha assegurat que, per molt que ho digui la llei, decidir una alcaldia per sorteig és una "falta de respecte" per a la ciutadania. "És dir als votants que el seu vot no val res perquè, al final, el resultat es podrà decidir a l'atzar", argumenta. Calpe diu que aquest cas demostra que "cada vot és importantíssim".
De fet, l'alcaldable socialista i guanyador del sorteig, Daniel Vendrell, ha afirmat després de saber-se guanyador que "és poc seriós" que "una cosa tan seriosa es decideixi amb un sorteig".