Política29/05/2015

L'alcalde de Dublín defensa que Catalunya "mereix la independència"

"Entenem absolutament el posicionament, la visió i els sentiments del poble català, perquè sabem com era ser tractats com a ciutadans de segona", assegura Christy Burke

Acn
i Acn

DublínL'alcalde de Dublín, Christy Burke, defensa que Catalunya "mereix la independència". "Entenem absolutament el posicionament, la visió i els sentiments del poble català, perquè sabem com era ser tractats com a ciutadans de segona", assegura en una entrevista a l'ACN. Burke ha donat suport a les eleccions plebiscitàries del 27-S després de reunir-se amb una delegació del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT), que ha homenatjat els líders històrics irlandesos Charles Stewart Parnell i James Connolly. "Les urnes són meravelloses", "ofereixen molta informació i no tinc cap dubte que els catalans les faran servir i que la democràcia prevaldrà", reivindica Burke, oferint "l'ajuda d'Irlanda".

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No tinc cap dubte que el vostre dia també arribarà, no en tinc cap dubte", confia l'alcalde de la capital irlandesa. "Espero que el vostre país pugui tirar endavant com ho va fer Irlanda", que va fer servir precisament el recurs d'unes plebiscitàries, en les eleccions britàniques del 1918, com a via per a la secessió, recorda Burke. "Estic convençut que Irlanda podrà ajudar els vostres líders a fer possible un país adequat, decent i independent, a través de l'autodeterminació", assegura. "Teniu contactes i accés a grans negociadors d'Irlanda per tirar endavant el procés" sobiranista i "l'experiència" d'"amics" "que en saben", com "el Sinn Féin o Gerry Adams" pot ser "molt valuosa" per a Catalunya, ha insistit l'alcalde, que fins al 2009 pertanyia a aquest partit, però des de llavors és independent.

Cargando
No hay anuncios

"Mereixeu la independència, mereixeu la vostra autodeterminació", proclama Burke, que també compara Catalunya amb Escòcia. "Se'ls va ignorar durant anys, però quan va esdevenir una qüestió política d'alta volada i quan els escocesos van exigir el seu dret de fer un referèndum d'independència el van aconseguir" i "els ulls i les orelles d'Europa estaven atents, mirant com es feia", ha recordat. Per això, Burke ha demanat a Mariano Rajoy que faci com el 'premier britànic', David Cameron, i accepti la celebració d'un referèndum. "Espero que el president i el govern espanyol l'autoritzin, que permetin el vostre dret bàsic a la llibertat i l'autodeterminació, a governar els vostres ciutadans perquè tinguin veu, el dret a viure de la seva manera, a l'educació, a un habitatge adequat i a la independència, que són valors actuals", ha reclamat.

Acompanyat del sindicat UGT, que en forma part, el DIPLOCAT és a Dublín per homenatjar Parnell i Connolly, amb ofrenes als seus monuments. "La societat irlandesa entén perfectament les eleccions plebiscitàries del 27-S perquè també va transformar unes eleccions normals i corrents, les generals del Regne Unit del 1918, en un referèndum 'de facto' sobre la independència", celebra el secretari general del DIPLOCAT, Albert Royo. "Els republicans van guanyar de manera molt clara i els nous diputats no van prendre possessió dels seus escons a Westminster, sinó que van decidir crear el Parlament de la república independent d'Irlanda", recorda. Burke ha ofert una recepció a la delegació catalana a l'Ajuntament de Dublín en què han participat representants polítics, diplomàtics i del món associatiu irlandès.