17/12/2015

L’agressió a Rajoy enrareix el tram final de campanya

La CorunyaEl cop de puny que un noi de disset anys va donar ahir al vespre al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, mentre passejava pel centre de Pontevedra, la ciutat on va començar a fer política i des d’on va presidir la diputació, enterbolirà el tram final de la campanya del 20-D. Estava sent tranquil·la. Ni tan sols l’atemptat jihadista contra l’ambaixada espanyola a Kabul la setmana passada -que la Moncloa va intentar presentar com un atac contra una residència pròxima que no tenia res a veure amb Espanya- l’havia enrarit. El pacte antijihadista del PP i el PSOE, ampliat després dels atemptats de París, ho va evitar.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant el passeig per la ciutat gallega un noi es va acostar a Rajoy com si s’hi anés a fotografiar. Aprofitant el relaxament -estava envoltat de dirigents i militants del partit-, el jove va carregar el braç esquerre i va engaltar-li un cop de puny al costat esquerre. Les ulleres li van caure a terra, trencades, i després d’uns segons de desorientació el cap de l’executiu va exclamar-se: “Com pot haver passat això?” El noi va ser immediatament detingut i els militants van començar a cridar “president, president!” en senyal de suport. Rajoy es va retirar d’escena amb un hematoma ben visible.

Cargando
No hay anuncios

Poc després es va saber que l’agressor era un menor -cosa que li evitarà ser jutjat pel delicte d’atemptat contra l’autoritat- i que durant l’interrogatori policial no va mostrar cap tipus de penediment. Fonts policials van explicar que els havia dit que “ho tornaria a fer”. En el següent acte que tenia, Rajoy va evitar, malgrat l’expectació dels milers d’assistents, fer referència directa a l’agressió. Abans de marxar de Pontevedra, on l’acompanyava la ministra de Foment, la gallega Ana Pastor, sí que va dir: “Estic molt bé, cap problema”.

Però qui és l’agressor? No se li coneix afiliació política més enllà de la pertinença a Mocidade Granate, el grup de seguidors radicals, d’ideologia d’esquerres i independentista, del Pontevedra Club de Futbol, que milita a la Tercera Divisió. Se’n van desmarcar d’immediat. El perfil del jove a Twitter ja dóna pistes de la seva ideologia.

Cargando
No hay anuncios

Lògicament, l’agressió que va patir Rajoy no era al guió i va trasbalsar la campanya. Tots els líders la van condemnar i el rei li va trucar, però el PP va evitar alterar la seva agenda, que només va patir un retard de mitja hora per atendre personalment algunes mostres de solidaritat. De Pontevedra Rajoy va anar a la Corunya. Ho va fer sense les ulleres i maquillat perquè no quedés rastre de l’agressió al rostre. Cap dels dos teloners del president van dir res del cop de puny. Complien ordres del PP, que no volia fer-ne causa. Abans de l’acte, en una piulada a Twitter, el cap de l’executiu sí que va agrair “de cor les mostres d’afecte i solidaritat”. “Seguim treballant”, va concloure.

Les lleus referències a l’agressió les van fer el mateix Rajoy i el president de la Xunta i del PP regional, Alberto Nuñez Feijóo. El candidat a la Moncloa va fer primer una broma quan repassava la seva trajectòria i recordava que havia enganxat molts cartells (“ Vaya si se pegan en Pontevedra, se siguen pegando, y mucho ”, va dir fent un joc de paraules). Entrant més en l’assumpte va afirmar que “Espanya ha de fugir dels extremismes” i que els gallecs són “gent moderada, seriosa, tranquil·la i formal”. “Cosa que no vol dir que no tinguem això en el que estan pensant vostès”, va dir. “Em trobo estupendament, molt millor que fa quatre anys. Necessito que m’ajudeu”, va tancar la seva intervenció. Feijóo deia que Galícia i Espanya “no volen agressivitat, ni extremisme ni violència”. En acabar l’acte de la Corunya, Rajoy va dir a TVE que havia sigut “un dia molt complet, informativament hi ha hagut de tot” i va assegurar que es trobava “bé”.

Cargando
No hay anuncios

El cert és que el PP va evitar l’ús electoralista de l’agressió, tot i que alguns dels seus portaveus havien vinculat inicialment el jove a les Marees, el moviment d’esquerres i sobiranista que ha guanyat alcaldies importants i que en aquestes eleccions va en coalició amb Podem. Precisament ahir Pablo Iglesias havia participat al matí en un acte a la Corunya amb els seus candidats.

L’incident coincideix amb una certa relaxació de la seguretat que envolta habitualment el president. Després de passar-se la major part de la legislatura sense sortir al carrer i sent visible només a través de la televisió, el cap de l’executiu ha fet un esforç en les últimes setmanes per aparèixer com a pròxim. Això s’ha traduït en la presència en molts programes de televisió i rodes de premsa, però també en passejades pel carrer -la d’ahir era l’última en campanya-, fotografies amb tothom qui en volia guardar un record, visites a casals d’avis i partides de dòmino. La seguretat només s’extrema a Catalunya. A la campanya del 27-S el cap de l’executiu va fer una breu passejada per Reus, on les protestes d’alguns ciutadans van fer accentuar les mesures de seguretat i un policia de la seva escorta fins i tot va desenfundar l’arma.

Cargando
No hay anuncios

El míting del PSOE, interromput

La condemna pel fet va ser unànime. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va dir des de Múrcia que ho condemnava i que traslladava “tota la solidaritat” al cap de l’executiu. Precisament, el míting socialista va quedar interromput per la protesta d’animalistes contra el suport del partit al Toro de la Vega. No van desentonar ni Albert Rivera ni Pablo Iglesias. El primer va lamentar que hi hagi gent que pensi que “per estar en política se’t pugui agredir” i el dirigent de Podem es va posar en contacte en persona amb el president del govern.

Cargando
No hay anuncios

El cop de puny també va tenir ressò a la campanya catalana, però amb afegits. Oriol Junqueras, d’ERC, va condemnar la violència contra Rajoy però també altres tipus de violències, com els desnonaments. Artur Mas va condemnar l’atac i ho va contrastar amb el “pacífic” procés català. Mas sap que si l’agressió s’hagués produït a Catalunya en circumstàncies similars se n’hauria fet un ús polític contra el procés. Avui i demà se’n parlarà, això sí, per avisar contra la “radicalitat”.

Un líder “avorrit” de parlar de rivals i pactes

Cargando
No hay anuncios

Potser pel xoc emocional provocat pel fort cop de puny que acabava de rebre a Pontevedra, Rajoy va fer un discurs a la Corunya carregat de sentiments cap a la seva terra -malgrat que mai ha volgut fer servir el gallec en públic- i molt reivindicatiu de la seva gestió. Va evitar referir-se als seus adversaris (“M’avorreix molt parlar-ne”, va dir), però ja lamenta la dificultat que intueix per arribar a acords amb Ciutadans, que seria el seu soci natural. Més de 3.000 persones el van escoltar al Palexpo de la Corunya, un recinte petit per al míting central d’un partit tan fort. Galícia encara és un dels feus del PP, que ara amenacen les Marees gallegues. Rajoy va arribar a Galícia procedent d’Astúries, on havia fet dos anuncis no previstos en el programa electoral del partit: llibres de text digitals gratuïts i un museu de la història d’Espanya, que va dir que és molt necessari. Del museu no en va dir ni quina dotació pressupostària tindria ni on s’ubicaria.