RELLEU MONÀRQUIC
Política24/06/2014

L’aforament exprés perd suports

El PSOE anuncia que s’abstindrà en el blindatge legal de Joan Carles I, que culminarà d’aquí quinze dies

Oriol March
i Oriol March

BarcelonaL’inesperat relleu al capdavant de la monarquia espanyola no només es concreta en la substitució de Joan Carles I per Felip VI, que ha rebut el suport unànime dels dos grans partits espanyols. Hi ha una sèrie d’aspectes tangencials, com el cas de l’aforament de l’anterior monarca, que han agafat rellevància. I aquí és on el monolític suport del PP i el PSOE al canvi de rei s’ha esberlat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes van anunciar ahir que s’abstindran en la votació de les esmenes presentades pel PP al projecte de llei de racionalització del sector públic i a la reforma de la llei orgànica del poder judicial. Unes esmenes que concediran a Joan Carles la condició d’aforat, és a dir, en el supòsit que fos imputat per algun delicte no es trobaria en la mateixa situació que la infanta Cristina en el cas Nóos -que va haver de declarar a l’Audiència de Palma- sinó que l’afer es dirimiria al màxim nivell, al Tribunal Suprem, un detall que li atorga més protecció judicial.

Cargando
No hay anuncios

“No és adequat abordar l’aforament de l’anterior monarca a través de la modificació d’una llei que no té res a veure amb aquesta qüestió”, va defensar ahir la portaveu parlamentària del PSOE, Soraya Rodríguez. Les previsions de la Moncloa inclouen culminar el blindatge de Joan Carles d’aquí quinze dies. “És lògic i raonable que l’anterior monarca sigui aforat”, va defensar el president espanyol, Mariano Rajoy. Per què els populars s’han decidit a presentar esmenes a una llei orgànica i no a fer-ne una de nova? La resposta de Rajoy és que triar el segon camí hauria allargat el procés durant mesos, mentre que optar per la via de les esmenes escurça el termini fins a només dues setmanes. Rajoy està convençut que l’aforament és justificat després de quatre dècades com a rei.

“Frau en les formes”

Cargando
No hay anuncios

Esquerra Plural, CiU, PNB i UPyD van ser contundents a l’hora de carregar contra el procés de blindatge exprés. “És un frau en les formes”, va considerar Gaspar Llamazares, d’IU. “Aquesta reforma requereix una reflexió global i no puntual, exprés i precipitada com la del PP”, va afegir Jordi Jané (CiU). El president de la comissió de justícia del Congrés, Alfredo Prada (PP), va defensar la necessitat de resoldre l’aforament de Joan Carles, la reina Sofia, la reina Letícia i la princesa d’Astúries -Elionor, la filla de Felip- com més ràpid millor.

Està previst que avui es votin les esmenes del PP a la comissió de justícia i després el dictamen del projecte de llei es remetrà al ple perquè s’aprovi definitivament dijous. Segons fonts parlamentàries consultades per Efe, la mesa del congrés podria decidir avui el seu debat en el ple ja convocat per a dijous o en podria convocar un altre d’extraordinari per al mateix dia.

Cargando
No hay anuncios

Els pesos pesants del PP, tot i les crítiques de l’oposició, no mostren cap tipus de fissura al voltant del procediment en marxa. “El mecanisme és absolutament respectuós, perquè passa per introduir una esmena a una llei que modificava la llei orgànica del poder judicial”, va dir el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. La secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, va demanar “responsabilitat” al PSOE i va considerar “impecable” la manera de fer aforat Joan Carles que ha triat la Moncloa. “En cap cas vol dir que Joan Carles serà immune o impune”, va afegir Cospedal en roda de premsa.

Debat intern al PSOE

Cargando
No hay anuncios

Immers com està el PSOE en un debat sobre el seu futur amb els ulls posats al congrés que celebrarà al juliol, la majoria de candidats a secretari general van opinar sobre l’aforament de Joan Carles. “No és pertinent”, va raonar José Antonio Pérez Tapias. “Ha de tenir un ganxo legal millor”, va afegir un dels favorits, Eduardo Madina. També Odón Elorza, diputat que ja es va abstenir a la llei de successió, va mostrar-se crític amb el blindatge legal “exprés” a l’anterior rei. De fet, Elorza no decidirà el seu vot fins que no escolti el posicionament de la direcció socialista.