RELLEU POLÈMIC

L’adéu del substitut de Puigdemont tensa la relació entre CDC i ERC

Albert Ballesta deixa l’alcaldia de Girona en mans de Marta Madrenas després de pactar amb el PSC

Albert Ballesta va anunciar ahir que deixa l’alcaldia de Girona.
Oriol March
09/03/2016
4 min

Barcelona“Vaig decidir fer el pas endavant en unes condicions inèdites i em semblava que hi trobaria més gent, però m’equivocava”. Aquesta va ser una de les frases que va triar Albert Ballesta per acomiadar-se de l’alcaldia de Girona. Un periple curt, d’un mes i mig, que va començar de manera accidentada -agafant el testimoni de Carles Puigdemont després de ser el número 19 de la llista de CiU a les últimes eleccions municipals- i que ha acabat amb una derivada que afecta directament les relacions entre Convergència i ERC, els dos partits que comparteixen el Govern. Ballesta va acusar directament els republicans de “no tenir un interès clar i sincer” d’arribar a una entesa estable a la capital gironina, i els d’Oriol Junqueras li van retreure en públic que hagués anat a buscar el PP i Ciutadans per aprovar el cartipàs municipal i el seu sou. Finalment, el grup municipal nacionalista -format també per membres de Demòcrates i d’Avancem- ha triat el PSC per comandar la legislatura. Marta Madrenas, fins ara tinent d’alcalde d’Urbanisme, serà el nou alcalde de la ciutat. El tercer que té en només vuit setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts coneixedores de la situació gironina consultades per l’ARA, Puigdemont ha fet “gestions directes” relacionades amb el relleu. “Des de la setmana passada que hi està implicat”, assenyalen aquestes fonts. La gestió de Ballesta al capdavant del consistori havia generat crítiques internes, i fins i tot hi havia membres del Govern que en privat reconeixien que els seus primers passos “no estaven sent encertats”, en relació a la polèmica pel sou, i l’acostament al PP i Ciutadans. Amb la boca petita i sempre en privat, hi ha dirigents que parlen d’un “error” del president en la tria del seu successor a l’alcaldia. “És una bona persona, però no ha sabut aguantar la pressió”, assegura un alt dirigent consultat sobre Ballesta.

“Estem sorpresos”, sostenien ahir des de la direcció d’ERC. Els republicans van estar negociant fins dijous amb el grup municipal de CiU, i ja hi havia parts de l’acord que estaven tancats. Entre ells, el sou de l’alcalde, que seria de 68.500 euros, i la proposta d’assessors, que es rebaixarien de vuit a sis. Quedava per llimar, això sí, la fórmula per als consells de barri, on ERC volia ser present tot i no ser al govern.

Puigdemont i Junqueras han parlat aquests dies del relleu de Ballesta i de l’entesa a Girona. “Entre ells dos hi ha una bona relació”, sostenen els interlocutors coneixedors del cas. “El president trasllada al vicepresident que hi ha una forta divisió al grup municipal -una part vol pactar amb el PSC i una altra amb ERC- i finalment guanyen els que es volen entendre amb els socialistes”, asseguren fonts consultades. El missatge que Junqueras va traslladar als quadres republicans a Girona és que s’explorés fins al final el pacte amb CiU.

“Lamentem el to que ha fet servir l’alcalde i, sobretot, les formes. Nosaltres encara estem asseguts a la taula de negociació, i ningú de l’equip de govern ni el senyor Ballesta ens han trucat per dir que les converses s’havien trencat”, va lamentar Maria Mercè Roca, cap de files d’ERC a Girona. La versió de Ballesta va ser diametralment oposada: “Faig el pas quan veig que la tàctica de dutxa escocesa dels republicans [coalitzats amb MES] és convenient per al seu interès de partit, però poc convenient per als interessos de ciutat”. A la tarda, la futura alcaldessa Madrenas va comparèixer al costat de la portaveu del PSC al consistori, Sílvia Paneque, per explicar el contingut del pacte.

Una de les claus és que els dos grups han acordat tenir “llibertat” de criteri en totes aquelles qüestions relacionades amb el procés sobiranista. “Puigdemont està satisfet que hi hagi estabilitat a la ciutat” després del pacte, va indicar la futura alcaldessa, mentre que Paneque va voler reivindicar l’experiència que tenen els socialistes a la capital gironina, que van governar durant tres dècades sense cap interrupció. L’actual president de la Generalitat va trencar la dinàmica a les municipals celebrades el 2011.

El Govern treu ferro al xoc

De portes enfora, el Govern va voler treure importància a la discrepància entre CDC i ERC a Girona, que va arribar a tal punt que Ballesta va acusar la formació de “demagoga” i “populista”. “És una qüestió local”, va assenyalar la consellera de la Presidència, Neus Munté, que va voler posar de manifest que “totes les dinàmiques municipals són molt diverses i totes elles respectables”. Fonts governamentals es van afanyar a assegurar que “en cap cas” l’entesa amb el PSC havia sigut teledirigida des de la Generalitat. Quan Mas i Junqueras van pactar la convocatòria d’eleccions per al 27-S, una de les potes de l’acord passava per establir aliances prioritàries entre els dos partits a les ciutats catalanes.

Els dos socis de Govern i al Parlament poden afrontar aviat un altre debat: la conveniència -o no- d’una llista unitària en unes hipotètiques eleccions espanyoles al juny. Munté va defensar anar plegats en una entrevista dilluns a Catalunya Ràdio, cosa que va generar malestar dins d’ERC, que interpreta que ja s’està generant un marc de cara a presentar-se junts. De moment, però, no hi ha cap negociació en marxa.

stats