La Moncloa defensa el dret del consell de ministres a concedir l'indult amb tots els informes en contra

El ministre de Justícia refreda ara la reforma del delicte de sedició: "No tenim data"

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.
Mariona Ferrer I Fornells
15/12/2020
2 min

MadridL'indult és la via que cada cop cobra més pes a la Moncloa per intentar resoldre la situació penitenciària dels presos polítics. Tot i que l'independentisme defensa una llei d'amnistia que portarà al març al Congrés, des del govern espanyol es parla de dues vies: la de la gràcia o bé la reforma del delicte de sedició. Però aquesta cada cop es veu més llunyana. Tot i que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, es va comprometre a portar-la al consell de ministres abans de finals d'any, el més calent és a l'aigüera. Aquest dimarts, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, n'ha refredat la presentació. "Hi treballem però no tenim data exacta", ha dit, tot assegurant que cal un "contrast" important amb el dret europeu per "poder oferir el text que mereixen els ciutadans".

En canvi, ha tornat a defensar la possibilitat de concedir l'indult als presos polítics amb l'informe del Suprem i de la Fiscalia en contra. Preguntat sobre si suposa un "apriorisme" tenir l'aval jurídic, Campo ha subratllat que "realment no hi ha cap apriorisme" perquè a la doctrina del Suprem hi ha recollit "el dret de gràcia", i el govern espanyol pot aplicar-lo en contra dels informes preceptius. De fet, ha detallat que aquest mateix dimarts s'han concedit quatre indults: dos amb informes favorables de la Fiscalia i dos en contra del criteri del ministeri públic.

Es tracta de tota una novetat, perquè segons la radiografia que va fer l'ARA durant tot el 2020 només s'han concedit dos indults amb l'informe desfavorable de la Fiscalia. En aquests dos nous casos, Campo no ha detallat si era amb el rebuig també del tribunal sentenciador.

"El Poder Judicial no intenta desestabilitzar res"

Amb tot, Campo ha fet una defensa aferrissada de la separació de poders a l'Estat. Durant la roda de premsa, ha negat per activa i per passiva que el Tribunal Suprem estigui intentant "desestabilitzar" el govern de coalició espanyol amb la decisió de repetir el judici al líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, pel cas Bateragune. Campo ha sortit al pas de les crítiques d'Otegi, així com d'un membre dels socialistes bascos, i ha afirmat que "no hi ha cap intent del Poder Judicial de desestabilitzar res". "El que hi ha és complir la llei i una divisió de poders clara", ha conclòs.

stats