Política19/01/2021

10 milions d'euros: el cost per a les arques de la Generalitat d'aixecar la suspensió del 14-F

Són les despeses postals i les bestretes als partits que ha de sufragar aquesta setmana

Mireia Esteve / Quim Bertomeu / Mariona Ferrer I Fornells
i Mireia Esteve / Quim Bertomeu / Mariona Ferrer I Fornells

Barcelona / MadridLa decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de mantenir, ara per ara, les eleccions del 14 de febrer té una derivada directa: reprendre els preparatius del procés electoral mentre no hi hagi una decisió definitiva de l'alt tribunal. Segons han informat fonts del Congrés a l'ARA, la Junta Electoral Central (JEC) ha comunicat la mesura cautelaríssima a les juntes provincials i de zona perquè tornin a posar en marxa els tràmits on s'havien quedat just abans del decret de suspensió electoral elaborat pel Govern. Això què vol dir? D'entrada, que la Generalitat haurà d'avançar ja deu milions d'euros per reprendre com a mínim tres tràmits: l'enviament de butlletes a casa, les notificacions dels membres de les meses i el pagament d'una part de les subvencions als partits.

Cargando
No hay anuncios

Concretament, la Generalitat s'haurà de gastar 5,2 milions d'euros en enviar per primera vegada les butlletes de tots els partits a cada casa, tal com van acordar Govern i partits abans de Nadal. A aquests cinc milions d'euros s'hi hauran d'afegir els 3,4 milions que el Govern haurà d'abonar als partits polítics per despeses de campanya. La xifra suposa un 30% dels 11,6 milions d'euros que la Generalitat havia previst per a aquestes subvencions. I fins a arribar als 10 milions que el Govern calcula gastar-se aquesta setmana per tràmits electorals s'hi han de sumar les notificacions que s'han d'enviar als membres de les meses que hagin estat escollits per sorteig.

Precisament, el termini per començar a triar les persones que formarien part de les meses electorals ja havia començat des de dissabte passat, just el dia que va entrar en vigor el decret de suspensió de les eleccions. La data límit per fer aquests sortejos acabava aquest dimecres, i dissabte, com a molt tard, s'havia de notificar als interessats. Això ha fet que la majoria de consistoris hagin hagut de convocar plens extraordinaris entre aquest dimarts i dimecres per fer els seus sortejos a correcuita i complir els terminis. Segons l'agència Efe, l'Ajuntament de Barcelona ha demanat, però, poder fer el sorteig de les meses dissabte, i la Junta Electoral hi hauria de respondre en les pròximes hores.

Cargando
No hay anuncios

Fins divendres passat la Generalitat s'havia gastat un 10% del pressupost total previst per a la convocatòria electoral del 14 de febrer, que era de 32 milions d'euros. En altres paraules: fins ara havia abonat 3 milions d'euros. De fet, el Govern s'havia marcat el 15 de gener com a límit per decidir si ajornava finalment les eleccions per no comprometre, precisament, el gruix de diners que s'havien de començar a abonar aquesta setmana.

I què passarà amb tots aquests tràmits i despeses si finalment s'acaben ajornant les eleccions i són el 30 de maig? Fonts de la Generalitat assenyalen que la resposta és incerta. Per exemple, els diners que es pagaran ara per enviar les citacions als membres de les meses segur que es perdran, ja que s'hauran de tornar a enviar si finalment les urnes es posen el 30-M. També està en dubte si s'hauria de tornar a pagar l'enviament de les butlletes o les subvencions als partits. Tot plegat, un embolic que podria arribar a comprometre 13 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

La proclamació de candidatures

A banda d'aquests tres tràmits, les juntes provincials hauran de proclamar les candidatures un cop validats els avals presentats i també les possibles irregularitats, un procés que ja s'hauria d'haver fet aquest dilluns si no s'haguessin ajornat les eleccions i que ara les juntes provincials hauran de reprendre al llarg d'aquesta setmana. També s'haurà de reactivar el procés per votar per correu: les persones que ho vulguin haurien de continuar enviant les seves sol·licituds fins al 5 de febrer. Segons el calendari previst fins ara, aquest dimarts també acabava el període perquè els catalans residents a l'exterior sol·licitessin el vot, i s'havia de començar a enviar la documentació a totes aquelles persones que ja ho haguessin fet perquè poguessin començar a votar.

Cargando
No hay anuncios

L'ordre de reprendre de tots aquests procediments l'ha dictat la JEC a instàncies judicials. De bon matí no tenia previst reunir-se ni prendre cap decisió, al·legant –després que Primàries preguntés a l'ens si la suspensió electoral tenia validesa– que no era competència seva mullar-se davant d'una decisió del Govern que estava en mans de la justícia. Però finalment ha mogut fitxa després de la decisió del TSJC. Fonts del Congrés apunten que ara mateix no hi ha cap convocatòria prevista perquè la JEC es reuneixi aquesta setmana, però que molt probablement podria haver-hi una cita. El més habitual és que l'ens electoral es reuneixi al Congrés del Diputats de manera setmanal a les portes d'uns comicis.