El jutge de l'Audiència Nacional no fa cas al fiscal i assenyala el president murcià per frau, suborn i informació reservada

Anticorrupció es va oposar a imputar Pedro Antonio Sánchez en contra de les fiscals del cas Púnica

Pedro Antonio Sánchez haurà de respondre dijous si dimiteix o no.
Manuel Altozano
03/04/2017
3 min

MadridÉs igual que la fiscalia s’oposés a les dues fiscals del cas. El jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco ha assenyalat el president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, pels delictes de frau, suborn i revelació d’informació reservada. Sánchez, segons el jutge, hauria pactat amb un dels implicats en la trama Púnica millorar la seva imatge personal a internet de cara a les eleccions autonòmiques que va guanyar. La gestió només es va frustrar quan va esclatar l’operació policial i les detencions del Tribunal Superior de Múrcia -el president està aforat en aquest tribunal, que també haurà de decidir si finalment l’imputa-.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió de Velasco arriba després que la Fiscalia General de l’Estat, sense fer cas a les dues fiscals del cas, imposés el criteri contrari: Sánchez no estava implicat perquè no va arribar a cometre el delicte. L’escrit, que les dues representants del ministeri públic es van negar a subscriure, el va haver de firmar la llavors tinent fiscal de la Fiscalia Anticorrupció, Belén Suárez. Aquest episodi va motivar la compareixença del fiscal general de l’Estat, José Manual Maza, a la comissió de justícia del Congrés de Diputats, on va negar "indignat" que hagués rebut ordres del govern per exonerar el president autonòmic.

Els fets es van produir el juny del 2014, quan Sánchez era conseller d’Educació. Segons Velasco, el president murcià va trobar-se amb Alejandro de Pedro, un dels implicats a la trama, per rentar "la inconvenient imatge que podria donar davant del partit i la societat" atesa la quantitat d’investigacions penals a les quals havia estat i estava sotmès. Aquests treballs de reputació a internet, segons el jutge, es van començar a realitzar com un avançament d’una futura adjudicació "inflada" en contractes públics de formació a favor d’EICO i Madiva, les empreses de De Pedro.

La quantitat pactada -4.600 euros al mes- no es va arribar a cobrar ni es va arribar a adjudicar el contracte de formació. L’esclat de l’operació Púnica -i la detenció del mateix De Pedro- a finals d'octubre del 2014, va fer que el pla no tirés endavant.

Tot i això, el jutge entén que Sánchez hauria comès un delicte de frau "que no necessita la consumació ni la producció de l’efectiu perjudici patrimonial, ni tan sols el desenvolupament executiu del frau", sinó que es tracta d’una infracció "merament tendencial o de mera activitat, de veritables actes preparatoris". També l'acusa de suborn, que es consuma "en el fet de rebre serveis personals valorables amb diners, com l’assessorament, la reputació a internet o la creació d’una infraestructura comunicativa no pública a canvi de manipular contractes".

Per últim, respecte al delicte de revelació d’informació reservada que també afecta Sánchez, el jutge llança un dard contra el fiscal general, José Manuel Maza, i cita una de les sentències -que qualifica "d’important"- de la seva anterior etapa com a magistrat del Suprem, en la qual Maza i la resta de magistrats de la sala penal consideraven que aquesta infracció queda executada com "una filtració informativa" d’un càrrec públic en què es comuniquen les directrius per manipular un concurs públic, el mètode mitjançant el qual Pedro Antonio Sánchez pretenia pagar els treballs de De Pedro.

Ara, la pilota és a la teulada de Ciutadans, que haurà de decidir si dona suport a la moció de censura presentada pel PSOE contra Sánchez per la seva imputació en el cas Auditori, que investiga el Tribunal Superior de Múrcia. En cas que la sala civil i penal d’aquest òrgan accepti la inhibició de Velasco, el president murcià haurà traspassat dues vegades la línia vermella imposada per la formació d’Albert Rivera per donar-li el seu suport: la implicació del president en casos de corrupció.

stats