Eleccions municipals
Política25/08/2023

L'únic pacte de Junts i el PP: així funciona el govern de Calonge

Juntaires, socialistes i populars comparteixen el govern municipal perquè anteposen la "gestió"

Calonge i Sant AntoniTot i que el PP ha tornat aquests dies a situar Junts per Catalunya dins del terreny de joc de partits amb qui pot negociar, l'entesa entre els d'Alberto Núñez Feijóo i els de Carles Puigdemont és més que improbable. Queda lluny l'època d'entesa amb Convergència i els acords de govern entre el PP i Junts són gairebé una utopia. Ara bé, hi ha una excepció. El govern municipal de Calonge i Sant Antoni, on governa un tripartit entre juntaires, socialistes i populars. El municipi costaner de 12.000 habitants es troba en ple Baix Empordà i té un govern peculiar que asseguren que funciona perquè prioritza "la gestió municipal". "Sempre porto els elàstics amb la bandera nacional espanyola, però per als meus socis és natural i estem encantats de governar junts perquè hi ha respecte", assegura el regidor popular Alberto Mas, que s'ocupa de l'àrea de seguretat. Explica que és un plaer governar amb un independentista i un socialista, fins i tot compartir-hi despatx. Hi coincideix l'alcalde, Jordi Soler, convergent de tota la vida que diu que "Convergència no s'hauria d'haver canviat mai el nom" i que porta 22 anys dirigint l'Ajuntament. Defensa que no hi van a fer política nacional: "Els pactes són molt difícils d'entendre sense tenir la visió municipal, però anem tots a l'una i respectem la ideologia de cadascú". El regidor socialista Arturo Prades, que s'ocupa d'Hisenda, Promoció Econòmica i Habitatge, relata que "la política municipal no té el pes dels partits" i que "el més important és el projecte" per al poble.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que la política nacional és un altre món, Mas voldria una entesa d'aquest estil per a Espanya: "la gran coalició" amb el PSOE, però també el pacte amb una Convergència "de la d'abans", que anomena sense embuts "el soci natural". En tot cas, el govern municipal sorgeix de la moció que van impulsar el 2020 contra el llavors alcalde d'ERC Miquel Bell-lloch, que havia trencat l'hegemonia de dues dècades de Soler. Els republicans havien participat set anys en el consistori convergent, però Soler sosté que van pensar podien fer-li el sorpasso i sumar sense ell i ja el 2015 l'ara alcalde va optar per una aliança amb el PSC i el PP. La moció contra els republicans va ser l'1 d'octubre del 2020 i no va ser casualitat, segons Mas: "Vaig forçar la màquina, perquè pensava que tindria més càrrega política si entrava el PP al govern aquell dia". L'acord per impulsar-la, però, datava de l'abril, segons l'alcalde, però es va posposar per la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

Els tres partits de govern sostenen que el consistori dirigit per ERC era un "desastre" i que "els espais públics estaven deixats de la mà de Déu". "Es pensaven que això era una comunitat recreativa", etziba l'alcalde. Prades afegeix que "tenia una amalgama de partits" (dos de municipals i la CUP) que "cada cop havien de fer assemblees i estava tot paralitzat". En canvi, la cap de l'oposició, Carme Viñas (ERC), recorda que el seu partit va quedar en minoria quan un regidor d'un partit local va sortir del govern i aleshores l'oposició "ho va parar tot", malgrat que hi havia el temporal Gloria i la pandèmia. En aquell moment, Junts, el PSC i el PP van impulsar una moció de censura juntament amb el regidor "trànsfuga".

El suport al pacte

El batlle veu que l'acord ha sortit reforçat arran de les eleccions municipals d'enguany, amb més vots i que suma la majoria absoluta de nou regidors –Junts (6), PSC (2) i PP (1)–, mentre que ERC ha passat de 5 a 4. La raó? "La gestió sempre ens ha funcionat". Per això, "Junts ha hagut d'acceptar l'acord", rebla, després que el censurés en un principi. El que ha unit els tres partits és el pragmatisme: el socialista Prades posa l'exemple en la política d'habitatge que impulsa la seva regidoria, comprant habitatge per posar-lo per llogar per a la gent jove, una mesura que no comparteix el PP estatal. Tot i això, no tothom ha entès aquest acord: "Hi ha gent que insulta el pobre alcalde perquè pacta amb l'opressor i a mi em diuen que pacto amb rojos separatistes, però són una minoria", explica el popular Mas, que afegeix que li han trencat tres vegades el retrovisor.

Cargando
No hay anuncios

La republicana Carme Viñas es refereix a l'actual govern com el "pacte de la vergonya" amb "els del 155", que "anteposen els totxos a la gent" i critica que inclogui un regidor del PP, pel qual no té gaire estima: "A més de portar elàstics i la polsereta d'Espanya, insulta els independentistes en cada ple i porta el retrat del rei al seu costat mentre l'alcalde no el crida a l'ordre", es queixa. Lamenta que el PP, amb un sol regidor, "dirigeixi" el poble, però el batlle recorda que el popular ha perdut totes les propostes espanyolistes votades en ple. Per la seva part, Mas comenta, de nou en to de broma, que ho té tot per triomfar en un poble del Baix Empordà: "Catòlic, de l'Espanyol, monàrquic i constitucionalista". Ell, de fet, s'encarrega personalment de denunciar en cada contesa electoral els pobles del costat que "no respecten la neutralitat institucional" perquè pengen simbologia independentista.