CRÒNICA

Qui és l'únic amb accés a Sánchez, Puigdemont, Junqueras i Ayuso?

El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, fa una demostració de força a l'Ateneo de la capital espanyola

Pepe Álvarez  parla amb Oriol Junqueras abans de l'acte a l'Ateneo de Madrid.
20/02/2024
3 min

MadridEn temps de polarització i de les dues Espanyes, especialment present en la bombolla a Madrid, hi ha molt poques persones que siguin capaces de mostrar una certa transversalitat. I sens dubte un d'ells és el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, algú que en un mateix dia és capaç de reunir-se amb Isabel Díaz Ayuso, xatejar amb Pedro Sánchez i planejar una entrevista amb Carles Puigdemont a Brussel·les. La seva agenda telefònica li permet això i més, tal com s'ha vist aquest matí en l'acte que ha protagonitzat a l'Ateneo de Madrid, que ha estat una autèntica demostració de força de convocatòria.

Pepe Álvarez amb Yolanda Díaz, Pilar Alegría i Elma Saiz a l'Ateneo de Madrid.

Només ell podia ajuntar, en una mateixa sala vip, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz; la ministra d'Educació i portaveu, Pilar Alegría; la ministra de Seguretat Social, Elma Saiz; el president d'ERC, Oriol Junqueras; el secretari general del PCE, Enrique Santiago, i el responsable d'economia del PP, Juan Bravo. Però el gruix del públic eren els quadres de la UGT, responsables sectorials, delegats en empreses i vells ugetistes amb camisa i pantalons de pana. La idiosincràsia del sindicat es notava en alguns petits detalls, com ara que les hostesses portaven texans, a diferència de la majoria d'actes d'aquest tipus que es fan a Madrid, on el code dress és molt marcat. L'esmorzar era frugal, tant que per caçar una minimagdalena calia apostar-se estratègicament a esperar la presa igual que ho deu fer un caçador al Kalahari.

Quan comença l'acte els vips se situen a la platea al lloc assignat. Hi ha un moment curiós, quan el representant del PP passa per davant d'Oriol Junqueras i dubta si saludar-lo. Per desgràcia, Junqueras no l'identifica i no es produeix cap situació remarcable. L'acte està conduït pel periodista Javier Ruiz i la politòloga Verónica Fumanal, que interroguen Álvarez sobre temes d'actualitat. La seva resposta sobre l'amnistia és molt il·lustrativa de la seva manera de funcionar, de fer equilibris i jugar amb els sobreentesos: "Hem decidit no entrar en el debat del dia a dia sobre aquesta qüestió, per tant, entenc que tothom ja sap el que pensem". En realitat, Álvarez sempre hi ha estat a favor, i és algú a qui Pedro Sánchez s'escolta.

Jornada laboral

El secretari general de la UGT va col·locant els seus missatges i provoca l'aplaudiment del públic quan reivindica la feina dels delegats sindicals. Els seus objectius principals són reduir la jornada laboral i apujar els sous. "Hem après del segle XIX i ja no volem destruir les màquines, però ens en volem beneficiar", diu, fent referència al ludisme. "Actualment construir un cotxe costa molt menys que fa 40 anys", rebla. A primera fila l'escolta Antón Costas, un altre català transversal que ocupa la presidència del Consell Econòmic i Social.

En finalitzar l'acte molta gent de la UGT s'acosta a Junqueras per saludar-lo i agrair-li el seu pas per la presó, i ell recorda com li dol estar inhabilitat per fer classes a la universitat. Un càstig que remet al tancament de l'Ateneo que va decidir el directori militar presidit per Miguel Primo de Rivera ara fa tot just un segle, i que va provocar el desterrament del seu president, Miguel de Unamuno. La història espanyola sempre té aquest inquietant regust de déjà-vu.

stats