Política espanyola

L'última idea per ressuscitar "el centre polític" amb vells coneguts de Ciutadans

El nou partit d'Edmundo Bal aterra a Catalunya mostrant un perfil tecnòcrata

BarcelonaL'advocat de l'Estat i exdiputat de Ciutadans Edmundo Bal va acabar enfrontat de ple amb la cúpula del partit, després de les davallades electorals i amb la renúncia a presentar-se als comicis espanyols del 2023. Rebotat de la formació i denunciant que s'havia abandonat el centre polític, va abanderar l'última idea per construir aquest espai polític a Espanya, que no ha acabat de trobar històricament el seu forat. Primer va constituir l'associació Nexo el setembre del 2023 i ha tirat endavant el partit Cree, que es va constituir el febrer del 2024 i que ara ultima el desembarcament a Catalunya mentre albira el seu congrés el febrer de l'any que ve. Té alguna opció o està destinat al fracàs?

Inscriu-te a la newsletter En què queda l'1-O després del Procés?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels implicats en el projecte a Catalunya és l'exdiputat de Cs Jean Castel, que explica a l'ARA que volen promoure "una política que ofereixi una oportunitat apartada del sectarisme, l'extremisme i el populisme", en la qual també inclouen els nacionalismes i independentismes –que "laminen oportunitats", a parer seu. Ell forma part del comitè estatal provisional, integrat per 56 persones, com altres catalans com Sílvia Tusell i José Antonio López, procedents de Valents, l'aventura "constitucionalista" de l'exregidora Eva Parera en la qual també va passar Castel.

Cargando
No hay anuncios

Després de Ciutadans han proliferat partits que han reivindicat una tercera via "constitucionalista", com Valents, que va fracassar en les eleccions municipals del 2023 i ha acabat tancant la paradeta. D'altres, com Izquierda Española, també han rebut persones de Cs com Francesc de Carreras o Félix Ovejero i, de moment, no han acabat d'arrencar.

De totes maneres, Castel assegura que Cree "no és l'esperit de Ciutadans, sinó que té personalitat i ideari propi" amb l'esperit centrista molt marcat. Sí que reconeix semblances amb l'ideari "regenerador" inicial de la formació d'Albert Rivera, abans d'escorar-se definitivament a la dreta amb el PP d'aliat després de l'entesa fallida amb el PSOE. Cree s'impulsa com una formació que vol canviar les dinàmiques per situar-se al bell mig del taulell polític. Ara bé, l'escenari de polarització actual no juga precisament a favor. "Mentre s'incrementa la picabaralla entre la dreta i l'esquerra, que porta a la paràlisi, els problemes reals de la ciutadania romanen sense solucions", relata Castel. Explica que Cree pretén ser una formació "reformista" amb canvis generals "profunds" des de la convergència d'idees liberals, conservadores i fins i tot de l'esquerra. El projecte també denuncia la "partitocràcia", lamentant l'actitud de socialistes i populars: "No pot ser que els interessos dels partits prevalguin a l'interès general", sosté, en un moment de qüestionament dels pactes de Pedro Sánchez amb els independentistes.

Cargando
No hay anuncios

Allunyats de la confrontació

Segons Castel, són partidaris de "posar el millor en cada àmbit amb un tarannà que s'estila tecnòcrata, més allunyat de la confrontació". De fet, reclama "posar en el centre" el contingut de les propostes i no pas qui les fa, sense "estigmatitzar" cap partit. Una idiosincràsia que se suma a la defensa de la Constitució i l'Estat de les autonomies i que pretén deixar enrere l'augment de l'abstenció en les últimes eleccions pel desencantament "creixent". Així, prioritzen la joventut en les seves polítiques i, com a organització, l'expansió territorial amb l'objectiu de les eleccions municipals del 2027. Allà es veurà si després de la fallida de Ciutadans el 2023 hi ha camí per recórrer entre el PP i el PSOE.