Política 27/02/2023

L'últim intent de Borràs d'apartar els e-mails del judici

Els pèrits contractats per la líder de Junts argumenten que s'ha trencat la cadena de custòdia i s'ha alterat el contingut de les evidències

3 min
La presidenta del Parlament suspesa i líder de Junts, Laura Borràs, amb l’altre acusat de fons, Isaías Herrero, en el judici sobre la contractació de la ILC.

BarcelonaSi alguna cosa ha centrat totes les mirades des que va esclatar el cas de la Institució de les Lletres Catalanes són els correus entre Laura Borràs i Isaías Herrero. La defensa ha volgut, des de l'inici, apartar de la causa aquests missatges, en què la líder de Junts evidencia el fraccionament de contractes i indica a l'empresari com ha de fer-ho per presentar els pressupostos falsos. Aquest dilluns al matí, en les proves pericials, ho ha intentat a través de dos arguments principals: que no hi ha garanties que s'hagi respectat la cadena de custòdia de tots els arxius informàtics extrets de l'ordinador d'Isaías Herrero i que hi ha evidències que s'han alterat alguns continguts, malgrat que no poden acreditar quins.

A continuació exposem el xoc protagonitzat entre els pèrits de la defensa, entre els quals l'assassí d'extrema dreta Emilio Hellín, i els pèrits proposats per la Fiscalia, els agents de la Guàrdia Civil, que han defensat la integritat de totes les evidències.

L'alteració del 'hash'

Fora de l'àmbit informàtic i judicial, poques persones estan familiaritzades amb la paraula hash. Què significa? Quina importància té en el judici a Laura Borràs? Aquest terme ha estat un dels més utilitzats per la defensa a l'hora d'intentar desactivar les proves extretes de l'ordinador d'Isaías Herrero, ja que és l'equivalent a una validesa forense en termes informàtics. Hellín i l'altre pèrit de la defensa, Javier Rubio, han criticat que la policia, tant els Mossos d'Esquadra com la Guàrdia Civil, no va generar el hash –el número d'identificació únic que demostra la integritat dels documents– de tot el material que van extreure i tampoc en les successives còpies que van fer durant la instrucció. Un fet que, han defensat, invalida que es pugui parlar d'un ple respecte a la cadena de custòdia i a la integritat de la prova.

De fet, han argumentat que en el cas del disc dur en què sí que es va originar un hash, aquest codi canvia en els bolcatges que es realitzen després: a parer dels pèrits, això indica que entremig hi va haver alteracions dels arxius. "Els hashs són diferents. Per tant, hi ha hagut modificacions, però no sé si petites o grans", ha sentenciat un dels experts contractats per la defensa, tot i que ha admès que no pot acreditar si es tracta de canvis en el contingut o de format dels arxius perquè no ha tingut accés al material original dels Mossos d'Esquadra.

La Guàrdia Civil defensa les proves

El que han explicitat els pèrits de la defensa invalida les proves? Segons els agents de la Guàrdia Civil, cridats per la Fiscalia, no. Els pèrits policials han admès que dels tres discs durs que hi ha al sumari només s’ha fet el certificat hash d'un d’ells, però que això no desacredita la cadena de custòdia. Han argumentat que van treballar amb el material que els havien proporcionat els Mossos d'Esquadra i que en tot moment es podia contrastar el contingut de les còpies amb l'original. D'aquesta manera han reduït la importància del hash, protagonitzant un xoc davant la sala presidida per Barrientos amb els pèrits contractats per Laura Borràs.

Després d'haver escoltat les opinions dels experts de cada part, serà el tribunal el que valori la importància d'aquest seguit d'arxius i de com s'han custodiat durant el procediment. Serà la sala, doncs, qui decidirà si té en compte aquests correus electrònics –que, per altra banda, va reconèixer l'acusat Isaías Herrero durant la seva declaració– per condemnar o no Laura Borràs.

stats