Política

L'estranya desaparició de l'organitzador de l'aniversari de l'1-O a Arenys amb milers d'euros impagats

L'organitzador ja està localitzat i s'enfronta a una denúncia de l'Ajuntament per no pagar a tècnics i artistes

Assistents a l'acte 'Som 1 d'octubre' per commemorar els set anys de l'1-O
ARA
16/10/2024
3 min

BarcelonaL'Ajuntament d'Arenys de Mar prepara una denúncia per estafa contra l'organitzador de l'acte Som 1 d'octubre, que el 28 de setembre va commemorar el setè aniversari del referèndum. Des d'aleshores l'impulsor de l'esdeveniment, Jordi Mateu, ha estat il·localitzable i fins ara no ha pagat milers d'euros en factures dels serveis de tècnics, artistes, empreses de muntatge d'escenaris i altres implicats en l'acte, segons ha avançat La Vanguardia. En declaracions a l'ACN, l'alcalde d'Arenys de Mar, Estanis Forns, ha explicat que preveu presentar la denúncia a la Fiscalia aquesta mateixa setmana. Un cop s'ha fet públic el cas, l'organitzador ha assegurat que ha tingut un problema de salut i s'ha compromès a donar explicacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El programa de la jornada incloïa actes polítics amb intervencions telemàtiques de Carles Puigdemont i Toni Comín i també actuacions musicals d'artistes com Cesk Freixas, Gemma Humet i la Salseta del Poble Sec, entre altres. L'organitzador, veí del municipi, va presentar la proposta per organitzar l'acte a la tardor del 2023, amb la idea inicial d'incloure-hi concerts de format més gran, a la platja, amb grups com Els Catarres, Brams i l'Elèctrica Dharma, que finalment no es van fer. L'Ajuntament va cedir espais per organitzar entorn d'un centenar d'activitats. En les converses amb l'Ajuntament, assegura Forns, Mateu es presentava com a representant de diverses entitats i col·lectius independentistes, com l'ANC o Primàries, i garantia que tenia contacte amb l'entorn de Junts.

Malgrat que el municipi no hi va fer cap aportació econòmica, l'organitzador de l'acte va fer valdre el suport municipal quan va contractar els serveis que ara han quedat impagats. Dos dies després de la celebració, l'Ajuntament ja va rebre diverses trucades d'empreses que volien cobrar els serveis. Com que no podien contactar amb l'organitzador, els afectats reclamaven al consistori per intentar cobrar les factures. Ara, l'alcalde afirma que són un damnificat més. "Som afectats i damnificats perquè aquest home contractava els serveis assegurant que nosaltres hi estàvem involucrats”, lamenta.

Mentre el govern municipal prepara una denúncia per estafa, l'alcalde està articulant reunions entre tots els afectats per tal d'unificar la reclamació. “És un desastre que un tio, en nom de l'independentisme, faci això”, lamenta, i assegura que “no hi ha paraules per definir gent que s'atreveix a fer tant mal”. Cesk Freixas, que va actuar durant la jornada, ha precisat que la demora del pagament d'una actuació és una situació habitual al sector, “ja que molts concerts no es paguen abans de 90 o 120 dies”. Amb tot, admet que ell i altres artistes van percebre “coses estranyes” en l'organització del macroacte d'Arenys, "que ja es veia que era massa ambiciós”.

Resposta de l'organitzador

Mateu ha reaparegut, segons fonts coneixedores consultades per l'ARA. De fet, ha donat senyals de vida per dir que donarà "totes les explicacions" sobre l'assumpte i que havia patit un problema de salut i torna a estar actiu al servei de missatgeria WhatsApp. Diverses entitats expressen indignació i desconcert, mentre que hi ha fonts properes que apunten que l'organitzador era una mica caòtic i esperen que es pugui explicar. L'ANC i el Consell de la República van participar activament en l'esdeveniment, però apunten que en qualitat de convidats, fent xerrades en espais que els va habilitar, i sense estar en cap cas en l'organització.

L'Assemblea, amb certa indignació, recalca que va cedir sis voluntaris per a l'acte i que va fer tres xerrades protagonitzades pel president de l'entitat, Lluís Llach, i per Julià de Jòdar. És a dir, amb mitjans propis. Per la seva banda, des del Consell també aclareixen que els van cedir una franja horària al Centre Cultural Calisay i que el muntatge va anar a càrrec de l'associació presidida per Carles Puigdemont, que també va participar en les xerrades.

stats