L'oposició es torna a aliar per constatar la solitud del govern d'ERC al Parlament
Aprova una moció de Junts per mostrar "pèrdua de confiança" en Aragonès
BarcelonaEl Govern en solitari d'ERC ha d'encarar les pròximes setmanes unes quantes votacions clau al Parlament que mesuraran la seva fortalesa. Una d'elles s'ha viscut aquest dijous i ha escenificat una nova derrota parlamentària de l'executiu. Amb els 78 vots de Junts, la CUP, el PSC i els comuns, la cambra ha aprovat una moció del partit de Laura Borràs perquè el Parlament constatés "la pèrdua de confiança de la majoria parlamentària que va permetre la investidura" de Pere Aragonès. ERC s'ha abstingut, però no ha pogut evitar que prosperés.
La bona notícia per als republicans és que la moció no té més efectes pràctics que la constatació de la seva solitud. És a dir, no qüestiona la continuïtat del Govern perquè l'única manera real de desallotjar Aragonès seria una moció de censura que ara mateix cap partit vol impulsar. La mala notícia per a ERC és que, de nou, es queda sola i veu com ha perdut el control del Parlament amb només 33 diputats, molt lluny dels 68 de la majoria absoluta. La balança que mesura si el nou govern és fort o dèbil es comença a inclinar.
La primera part del debat ha sigut l'esgrima esperable entre els dos exsocis de l'executiu. El portaveu de Junts, Josep Rius, ha criticat que Catalunya té el Govern "més feble de la història recent de la Generalitat" i ha defensat que si era així era perquè Esquerra no ha complert els seus compromisos. "S'ha quedat sol i això sí que genera inestabilitat", ha dit en al·lusió al president Aragonès, que té escó i ha participat en la votació.
La defensa d'ERC l'ha portat la seva secretària general adjunta, Marta Vilalta, senyal de la importància que donava el partit al debat. Els republicans han admès que la majoria de la investidura "s'ha esquerdat", però han considerat que ha sigut així per la deslleialtat dels seus socis, que no van poder pair el resultat de les últimes eleccions: "La primera vegada que l'espai convergent no té la presidència és quan decideixen sortir del Govern i desentendre's de tot".
L'oposició, desunida
El debat ha servit per constatar que el Govern està sol i que ara mateix és una quimera pensar que podrà aprovar els pressupostos, però també ha escenificat que a l'oposició no l'uneix gairebé res més que l'objectiu de fer perdre votacions a l'executiu. La CUP ha votat a favor de la moció de Junts, però la presidenta del grup, Dolors Sabater, ha marcat distàncies amb el partit de Borràs: "Vostès reclamen valentia, però després són els primers a doblegar-se als interessos oligàrquics". També el diputat dels comuns David Cid ha retret a Junts haver incomplert els pressupostos actuals mentre van governar en àmbits com "la salut, l'habitatge i la fiscalitat".
I el PSC? Els socialistes hi han votat a favor per denunciar que el Govern és "dèbil i fràgil" i que això és "una realitat aclaparadora", però a la vegada la diputada Alícia Romero ha ofert als republicans una sortida a la solitud: aclarir-se sobre si volen Junts, el PSC o els comuns per recuperar una certa estabilitat parlamentària. De fet, si el govern de Pere Aragonès vol tenir pressupostos, haurà de fer precisament aquesta elecció: o Junts o PSC i, a més, sumar-hi els comuns. Pel que fa a la triple dreta, aquest dijous s'ha inhibit del debat: Vox no ha votat el text de Junts perquè el trobava "absurd" i Cs i el PP, malgrat que també el veien "ridícul", s'han abstingut. Els seus vots, un cop més, no han estat decisius per canviar el sentit d'una votació que ha recordat molt la de l'anterior ple, el 19 d'octubre, quan l'oposició va tombar la llei d'estadística, la primera que es votava amb Esquerra governant en solitari.
Més derrotes
La moció d'aquest dijous ha sigut la derrota més sonada d'ERC del ple d'aquesta setmana, però no l'única. Per exemple, en la sessió matinal la cambra ha aprovat un text del PSC que insta el Govern a recuperar les converses amb l'Estat per ampliar el Prat o executar la ronda Nord de Sabadell a Terrassa –projecte antigament conegut com el del Quart Cinturó–. Junts hi ha votat a favor i ERC, que s'oposa als dos projectes, en contra. El text ha prosperat. Cap de les mocions compromet excessivament el Govern –que a la pràctica té llibertat per no fer-ne cas–, però ajuda a dibuixar amb precisió l'esquema parlamentari actual: el Govern està sol i l'oposició no té consens per presentar una alternativa. El resultat, doncs, acosta el bloqueig.