L'oposició té deu dies per fer fora Sílvia Orriols de l'alcaldia
Junts, ERC, el PSC i la CUP confien posar-se d'acord la setmana que ve amb un pacte que sumi com a mínim 9 regidors i destroni l'alcaldessa d'extrema dreta


GironaComença el compte enrere per la qüestió de confiança que ha de determinar el futur de l’Ajuntament de Ripoll. D’aquí a 10 dies s’esgota el termini perquè els partits de l’oposició aprovin una moció de censura contra l’alcaldessa Sílvia Orriols, però, de moment, no han arribat oficialment a cap acord. Si no conformem una majoria alternativa abans del dilluns 24 de febrer, els pressupostos del govern municipal d’Aliança Catalana s’aprovaran automàticament, sense ple ni votació, i Orriols continuarà al capdavant del consistori ripollès. Després d'aquest termini, l'opció de la moció de censura continuaria oberta (sempre està a disposició de l'oposició), però la líder d'Aliança ja tindria uns comptes aprovats per tirar endavant el mandat.
Els partits de l’oposició –Junts, ERC, el PSC i la CUP– transmeten “optimisme” i reconeixen que hi ha "més bona predisposició de totes les parts" que en ocasions anteriors per acabar arribant a un pacte que sumi com a mínim nou regidors. Aquestes sensacions positives les repeteixen des del ple de la qüestió de confiança que va presentar Orriols per la impossibilitat de reunir una majoria pels comptes, a finals de gener, però, per ara, no s'han materialitzat: hi ha hagut converses i negociacions amb totes les formacions implicades, però sense cap document ferm que certifiqui l'entesa. La previsió és que l'acord se segelli i s'anunciï la setmana que ve i, llavors, es convocaria un ple extraordinari al cap de deu dies per formalitzar el traspàs de poder.
La clau de l'aritmètica perquè la moció de censura pugui prosperar és que s'avinguin Junts i ERC, tots dos amb tres regidors, atès que això és justament el que no va ser possible després dels comicis municipals de 2023, aleshores amb Manoli Vega al capdavant dels juntaires ripollesos. Ara, des del relleu de Montsina Llimós i amb Maria Soldevila com a portaveu, hi ha més bona sintonia entre els dos grups i l'entesa sembla probable. Amb tot, la fórmula sobre quin dels dos partits lideraria l'hipotètic nou govern alternatiu no està tancada: és cert que qui més ha volgut capitalitzar l'opció de la moció, almenys en les seves intervencions als plens municipals, ha estat la cap de llista republicana Chantal Pérez, però Junts x Ripoll va rebre més vots als comicis municipals, així que podria acabar assumint l'alcaldia. Més enllà d'ERC i Junts, aquests dies també ha sonat com a possible alcaldable de consens Enric Pérez, del PSC, però no sembla l'opció més probable.
Assumir el "fracàs" o alimentar el "victimisme"
La discreció i la cautela han estat la tònica habitual durant aquestes setmanes de converses per abordar la moció de censura: "perfil baix" i "foc lent", apunten a l'ARA regidors de les negociacions, que no han volgut generar falses expectatives ni fer cap declaració que trunqui l'escenari. Sobretot després de l'experiència de les eleccions municipals del maig del 2023, quan les filtracions creuades, l'enrenou mediàtic, els constants girs de guió i les ingerències de les direccions nacionals del partit van acabar torpedinant la possibilitat d'un pacte d'investidura alternatiu a Orriols.
Igualment, els quatre partits implicats també han mantingut prudència per la "complexitat" de la situació, conscients que l'estratègia de la líder d'Aliança Catalana de llençar-los la pilota a la teulada amb la qüestió de confiança els deixa poc marge de maniobra: "Tots els focus de la política del país apunten a Ripoll, si ens posem d’acord, Orriols es farà la víctima, si no, dirà que hem fracassat i, en els dos casos intentarà treure'n rèdit per desacreditar-nos”, reconeixen fonts de les negociacions.