L'opa de Salvador Illa al món convergent
El president de la Generalitat ha fitxat per al seu govern Sàmper i Bonvehí, que se sumen a Espadaler, de l'antiga Unió
BarcelonaEn l'acte de posada de llarg de la seva candidatura per les eleccions del 12-M, Salvador Illa es va rodejar, entre d'altres, de socialistes, dirigents de la patronal i sindicats, però també d'exdirigents del món convergent. Es van asseure al Museu Marítim de Barcelona Miquel Sàmper i Santi Vila, i també hi estava convidat David Bonvehí. Pocs mesos després d'aquell acte, dos d'ells, Sàmper i Bonvehí, han entrat a formar part del nou govern socialista. A aquestes altures ja no és cap secret que un dels objectius del líder del PSC és aproximar-se al món convergent per aglutinar aquelles persones que se senten allunyades del Junts que lidera Carles Puigdemont i que veuen en el PSC d'Illa l'aixopluc més pròxim ideològicament. Per les últimes eleccions catalanes, Illa també es va deixar veure passejant al costat de l'exdirigent de CDC Miquel Roca, que ja va ser a la seva presentació de la candidatura del mes d'abril.
Una de les imatges simbòliques d'aquest apropament va ser la trobada de la setmana passada amb l'expresident Jordi Pujol: Salvador Illa va convidar per primera vegada l'expresident al seu despatx del Palau de la Generalitat des de la confessió de la deixa. La trobada es va emmarcar dins la ronda de reunions que Illa està fent amb els expresidents de la Generalitat, en la qual no té previst incloure Carles Puigdemont. Ara bé, no era la primera vegada que Illa i Pujol es veien i conversaven, sinó que ja durant la presa de possessió del líder socialista van tenir una conversa que va servir per programar la reunió oficial de dimarts passat i, prèviament, també s'havien trobat.
"[Al Govern] Hi ha una transversalitat de persones que han ocupat posicions en diferents tradicions polítiques. Salvador Illa va dir que volia que fos un govern per a tothom", ha dit la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, en roda de premsa sobre el fitxatge de Bonvehí –que ha aprovat el consell executiu aquest dimecres–. Ara bé, l'aproximació cap a l'espai convergent del PSC de Salvador Illa no comença ara, sinó que ja fa tres legislatures que els socialistes catalans repeteixen l'aliança electoral amb Units per Avançar, el partit hereu d'Unió Democràtica que té com a cara visible Ramon Espadaler. De fet, Illa ha situat Espadaler també dins del seu consell executiu com a conseller de Justícia. El pacte pretenia arribar a un espai que va quedar orfe després del trencament amb Convergència, de l'extinció d'Unió i del gir de Junts cap a l'independentisme, primer amb Artur Mas i ara amb Carles Puigdemont. L'objectiu és "atendre i entendre la diversitat ideològica de la societat catalana", ha defensat Paneque.
La defensa d'un nou finançament que s'acosti al concert econòmic és una de les qüestions que Illa sap que poden ser un esquer per atraure la bossa del món convergent que no comparteix el camí que ha seguit Junts. En campanya, els socialistes catalans havien defensat desenvolupar el consorci tributari previst a l'Estatut, però tant juntaires com republicans ho havien criticat perquè ho veien insuficient. Però el pacte amb Esquerra va acabar anant més enllà i el model firmat s'acosta al concert econòmic. Una proposta, d'altra banda, similar al pacte fiscal que va exigir Artur Mas l'any 2012 al govern espanyol que presidia llavors Mariano Rajoy.
El fitxatge de Santi Vila
A banda de Sàmper i Bonvehí, Santi Vila és un altre dels perfils que ja treballen per a les files socialistes, en concret, al costat de Jaume Collboni a l'Ajuntament de Barcelona. Fa un any que l'alcalde de la capital catalana va fitxar Vila com a president del comitè assessor d'infraestructures, un òrgan de nova creació la funció del qual era assessorar el consistori barceloní en matèria d'infraestructures. ¿Hi haurà més fitxatges de l'entorn convergent? Paneque no s'ha volgut mullar i ha explicat que el Govern fa els nomenaments tenint en compte que la seva trajectòria professional s'adeqüi a l'activitat que han de desenvolupar a l'executiu, més enllà de la "tradició política" d'on provinguin.