Protagonista col·lateral

L'OJS, l'organització que ataca Pilar Rahola i Sílvia Orriols pel seu suport a Israel

Una escissió d'Arran, les joventuts de la CUP, darrere les dues accions directes

Pilar Rahola, tacada amb pintura vermella  a la conferència de dimarts.jpg
12/10/2024
2 min

BarcelonaDimarts un grup d’activistes llançava pintura vermella sobre Pilar Rahola per denunciar la “complicitat” de la periodista amb el "genocidi" de Palestina durant la conferència inaugural de la Fundació Universitària Martí l’Humà a la Garriga. Però ¿qui van ser els autors de l'atac? Tot i que no l'han reivindicat, l'Organització Juvenil Socialista (OJS) de Catalunya va penjar vídeos on es feia ressò de l'acció i acusava Rahola de tenir "les mans tacades de sang" i instava a "combatre l'enemic que tenim a casa".

Al febrer la líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, ja va ser atacada, en aquest cas amb farina, per l'OJS per denunciar "l'ascens del feixisme" i també pel seu suport a l'estat hebreu en la seva croada contra l'islam. "Els ripollesos no necessitem a ningú que pugi amb tren a dir-nos a qui hem de votar", responia la dirigent d'extrema dreta.

L'OJS és la branca juvenil de Moviment Socialista (implantat arreu de l'Estat) i és una escissió per l'esquerra d'Arran, les joventuts de la CUP, que el 2015 ja van perdre algunes assemblees en desacord amb el veto a l'ANC i que acabarien creant la Forja. El trencament d'ara es va produir ara fa dos anys per les "limitacions", van dir els seus fundadors, que "suposen el nacionalisme i l’interclassisme". L'assemblea d’Arran que va promoure aquest moviment va ser la de València, expulsada un mes abans per tensions internes, i se n'hi van sumar una desena més. "El gruix de la militància és gent que trenca amb l'esquerra independentista", admeten fonts de la formació.

Aquesta nova organització no es defineix com a independentista i es limita a defensar el dret a l'autodeterminació. "No volem un estat burgès, volem un estat socialista català", subratllen. L'OJS agafa, doncs, el mateix camí que van emprendre joves militants de l'esquerra abertzale, que van trencar-hi per "unes posicions socialdemòcrates incompatibles amb la revolució socialista". L'aposta pel vessant social s'ha posat de manifest amb la creació del Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya, que entra en competència amb els que ja existeixen, als quals acusen d'estar supeditats a algunes formacions.

stats