Judicialització

El ponent de l'Eurocambra demana aixecar la immunitat de Carles Puigdemont

El comitè d'Afers Jurídics votarà la proposta dimarts de la setmana que ve

Brussel·lesEl ponent de l'Eurocambra per al suplicatori dels eurodiputats independentistes de Junts demana retirar-los la immunitat parlamentària perquè es pugui continuar amb el procés judicial sobre la seva extradició. Així ho ha avançat el diari Abc i ho han confirmat a l'ARA fonts parlamentàries, que anticipen d'aquesta manera el contingut de l'informe que ha elaborat l'eurodiputat ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki després d'analitzar els casos de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, i que presentarà dilluns al comitè d'Afers Jurídics. Per ara, només és la seva posició com a ponent i no la del conjunt de l'Eurocambra, perquè encara no s'ha votat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els membres del comitè d'Afers Jurídics van rebre el document dimecres de cara al debat i votació de dilluns i dimarts que ve. Després de la votació en comitè, serà el conjunt dels membres de l'Eurocambra el que votarà, previsiblement al març. El resultat d'una votació en comitè anticipa en la gran majoria de casos el del ple. Una vegada s'hagin pronunciat tots els eurodiputats conclourà un procés que s'ha vist obstaculitzat per la pandèmia. Puigemont, Comín i Ponsatí, però, no deixaran de ser eurodiputats, sinó que es reactivarà el procés judicial de les seves euroordres, suspès a l'espera del suplicatori.

Cargando
No hay anuncios

La confidencialitat del procés

L'informe arriba després de la compareixença dels tres eurodiputats davant del comitè, una jornada que va convertir-se en una picabaralla entre el PP i Cs i els eurodiputats independentistes per la confidencialitat de tot el procés. A la sortida de la sessió, el popular Esteban González Pons va revelar que dins la sala es va debatre sobre la competència del Tribunal Suprem en l'emissió de l'euroordre, un dels principals arguments que esgrimeixen els independentistes per demanar que no es concedeixi el suplicatori, que van veure reforçat per la negativa de la justícia belga a extradir l'exconseller Lluís Puig. Davant les declaracions de González Pons, els eurodiputats de Junts van presentar una queixa formal al comitè.

Cargando
No hay anuncios

Però no va acabar aquí. Abans, el president del comitè, l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez, havia dit en una roda de premsa que el cas de Puig "no té res a veure" amb aquest. Puigdemont va acusar-lo tot seguit de vulnerar la confidencialitat. L'equip de l'expresident ha presentat dues queixes al president de l'Eurocambra, David Sassoli, per unes declaracions de Vázquez que consideren prova de la seva parcialitat.

En aquest sentit, que l'orientació de l'informe s'hagi fet pública és un capítol més d'aquesta pugna. Vázquez, conscient que des de Junts busquen qualsevol irregularitat del procés per apel·lar la decisió a la justícia europea, va comprometre's a garantir els drets de totes les parts. Va dir que evitaria que es convertís en "un circ". "Fer filtracions no és només èticament reprovable sinó que pot suposar l'obertura d'un procés sancionador. Em continua sorprenent que hi hagi persones que no entenguin que això no és un joc", lamenta. Junts presentarà una altra queixa a Sassoli per la filtració.

Cargando
No hay anuncios

La votació final

Que l'informe del ponent aniria en aquesta línia es donava gairebé per descomptat. Es tramiten desenes de suplicatoris a cada legislatura i la gran majoria són favorables a retirar la immunitat. El ponent de l'informe és del mateix grup que Vox, però també que la N-VA, els nacionalistes flamencs principals padrins dels independentistes exiliats a Bèlgica. També es pot anticipar el resultat de la votació si es té en compte que els eurodiputats del PP, Cs, el PSOE i Vox constitueixen la majoria. Dimecres, però, la presidenta del grup socialista, Iratxe García, va rebutjar anticipar en quina direcció aniria el seu vot. Es va limitar a insistir que el PSOE defensa "el respecte a l'estat de dret".