L'independentisme respon als indults presentant al Congrés 200.000 firmes per l'amnistia
Òmnium qualifica l'acte de Sánchez d'"electoralista" i de "mercadeig amb el patiment" dels represaliats
MadridLa resposta política de l'independentisme a la conferència al Liceu del president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha produït al Congrés amb la presentació de 200.000 firmes per la llei d'amnistia, una iniciativa impulsada per Òmnium Cultural i la plataforma Amnistia i Llibertat. És el següent pas després que la cambra baixa tombés en dues ocasions la proposició de llei que les formacions independentistes van impulsar i que la mesa no va permetre ni tramitar pel veto del PSOE, el PP i Vox. Ara l'entitat que presideix Jordi Cuixart i la plataforma Amnistia i Llibertat, amb el suport també dels grups d'ERC, Junts, el PDECat i la CUP, proven la via del dret a petició, que és una de les fórmules perquè el legislatiu debati una proposta impulsada directament des de la ciutadania.
L'independentisme s'ha aplegat a les portes de la cambra baixa per mostrar conjuntament la seva aposta per "l'única solució" possible a la repressió, que va més enllà dels nou presos polítics que es beneficiaran de la mesura de gràcia. El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha acusat el cap de l'executiu espanyol d'organitzar un "acte electoralista" al Liceu i de "mercadejar amb el patiment i el dolor" de les persones que pateixen la judicialització de l'Estat. "L'amnistia i l'autodeterminació són les úniques vies que preveiem", ha subratllat en declaracions als mitjans. "El consens del país és l'amnistia", s'hi ha afegit Susanna Pagès, portaveu d'Amnistia i Llibertat.
Els representants de les dues associacions han estat acompanyats per dirigents d'Esquerra -amb la secretària general adjunta, Marta Vilalta, al capdavant-, de Junts, del PDECat i de la CUP. Tots ells han accedit a la cambra baixa per entrar al registre la petició perquè els diputats debatin l'amnistia. A la fotografia, vuit capses de cartró amb les firmes que s'han recollit els últims mesos. Una acció que el PP també ha dut a terme aquestes últimes setmanes, per bé que en el sentit d'expressar el seu rebuig a la concessió dels indults. Les formacions independentistes, malgrat defensar l'amnistia, han saludat els indults com una mesura "parcial", en paraules de Vilalta, que ha assegurat que "no serveix". "Ajudaran a millorar la situació dels presos polítics, però la repressió continua", ha indicat. "Els indults no són el final ni la solució de res", ha dit la portaveu de la CUP Mireia Vehí.
Difícil recorregut
El futur de l'amnistia al Congrés es preveu difícil també per la via del dret a petició. Si la mesa ja va tombar el projecte de llei dels grups, la fórmula alternativa ha de passar per la comissió de peticions, que sol prendre les decisions per consens. En aquest cas, però, és possible que els partits majoritaris -PSOE, PP i Vox- declinin traslladar el tràmit a la mesa. En cas que ho fessin, els precedents ja indiquen que difícilment l'amnistia s'obrirà pas al Congrés.