L'independentisme es prepara per collar Pedro Sánchez i Salvador Illa amb els pressupostos
Sense cap estratègia coordinada, Junts i ERC reclamen el compliment dels acords previs abans de rubricar-ne cap altre
BarcelonaEls socialistes han guanyat les últimes cites electorals a Catalunya i l'independentisme ha encadenat una derrota darrere l'altra, en particular Esquerra. Ara bé, tant Junts com els republicans tenen a les seves mans la governabilitat d'Espanya, i en el cas d'ERC també la de Catalunya després d'acordar la investidura de Salvador Illa. És per això que els dos partits, malgrat no tenir cap estratègia coordinada ni tampoc una interlocució fluida, coincideixen en voler collar els socialistes amb les seves demandes, tant a Barcelona com a Madrid. Salvador Illa i Pedro Sánchez els necessiten per aprovar el pressupost del 2025, la llei més important de l'any i que indica si un executiu compta o no amb una majoria a la cambra per continuar governant. I, tal com van les coses, el més probable és que fins a la primavera o mitjans d'aquest any no se sàpiga si podran donar llum verda als comptes. Si és que ho aconsegueixen.
Si comencem posant la lupa a Madrid, les relacions entre el PSOE i Junts no passen pel millor moment. "No ens han trucat per començar a negociar", asseguren des dels juntaires. "Totes les grans administracions estan governades pels socialistes i ni un pressupost", afegeix una altra font del partit, malgrat que la percepció del govern espanyol després d'haver tirat endavant la reforma fiscal al Congrés era més o menys optimista.
Per a Junts, hi ha un punt d'inflexió previ a aquesta negociació, que és la tramitació o no del debat sobre la qüestió de confiança que l'expresident Carles Puigdemont ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, després de fer un balanç negatiu del primer any de pacte. Si la mesa del Congrés no ho tramita (ho ha de decidir en una reunió a principis de febrer), les conseqüències seran "irreversibles", va advertir Puigdemont, que també reclama que es tanqui la llei per al traspàs "integral de les competències d'immigració". Una norma que els socis s'havien autoimposat tancar abans del 31 de desembre del 2024, una data ja superada.
En relació als pressupostos, hi ha dues condicions prèvies segons els juntaires: la primera és que els socialistes es moguin amb la senda d'estabilitat –que s'ha d'aprovar abans dels comptes– i també que es compleixi l'execució dels pressupostos anteriors amb Catalunya. Els de Carles Puigdemont van tombar al juliol el repartiment de dèficit que proposava el govern espanyol perquè reclamen que siguin les comunitats autònomes les que puguin gaudir de més marge de despesa. Si bé la proposta de la coalició del PSOE i Sumar era que l'administració general de l'Estat es quedés el 2,2% de dèficit, les comunitats autònomes un 0,1% i la Seguretat Social un 0,2%, Junts exigeix que el repartiment sigui equitatiu i que les autonomies tinguin com a mínim un terç del total del marge de dèficit. Segons algunes fonts, el govern espanyol s'hauria mogut una mica en aquesta qüestió, però no prou.
Tampoc es compleix, insisteixen fonts juntaires, l'altra condició, que és que abans d'aprovar els pressupostos del 2025 s'executi la totalitat dels anteriors en relació a Catalunya. Segons les dades públiques disponibles del mes de juliol, del pressupost del 2023 –que es va prorrogar durant el 2024– l'Estat només va executar el 45% del que havia previst a Catalunya. En canvi, per a la Comunitat de Madrid la xifra es va elevar al 211%. Cal veure quines són les dades del 2024, tot i que ara l'Estat ja no les fa públiques, sinó que les envia al Congrés dels Diputats.
ERC pressiona
En aquesta condició, també hi fa èmfasi Esquerra, que ha aprovat tots els comptes de Sánchez des de l'any 2019. La nova cúpula, liderada per Oriol Junqueras, vol marcar distàncies amb l'anterior etapa –en què ell també presidia el partit– i començar a marcar distàncies amb els socialistes. En aquest sentit, els pressupostos de Catalunya i de l'Estat són la primera estació per demostrar-ho, i més tenint en compte que encara està pendent la segona fase del congrés dels republicans sobre el rumb del partit, que es farà el 15 i 16 de març. També han congelat el preacord a Barcelona, que va quedar en l'aire pel col·lapse de la consulta a la militància. "Ha quedat antiquat", afirmen fonts d'ERC.
"Negociar amb els socialistes és fàcil perquè s'arriba a acords, el problema és que no els compleixen", diuen taxatius des d'Esquerra. I exemplifiquen: "Al ritme que executen un pressupost, un ens dona per tres anys a Catalunya". En aquest sentit, asseguren que no negociaran els nous comptes del 2025 si no s'han complert abans els anteriors, i també reclamen la condonació d'un 20% del deute de la Generalitat amb el fons de liquiditat autonòmic (FLA) que estava previst a l'acord d'investidura entre ERC i el PSOE d'ara fa un any.
En l'última Conferència de Presidents autonòmics a Santander, Sánchez va agafar el compromís d'abordar-ho aquest gener –es tractaria de 15.000 milions menys de deute per a la Generalitat–, una manera d'intentar aplanar el terreny de la negociació a Madrid, però també a Catalunya.
La negociació de Salvador Illa
Salvador Illa també té el repte d'aprovar els seus primers pressupostos com a president, ja que serà un dels indicadors de la fortalesa del seu govern en solitari, que té només 42 diputats de 135 assegurats. Esquerra ha deixat clar que ha d'haver-hi "avanços" en el finançament singular per donar el seu suport als comptes, mentre que els comuns –l'altre soci d'investidura– n'esperen algun en habitatge i reclamen un pacte abans de Setmana Santa.
D'acord amb el document que el PSC va rubricar amb els republicans, durant el primer semestre hi ha d'haver una reunió de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat per formalitzar el nou model de finançament (encara sense massa detalls) i se n'han de derivar les reformes legislatives necessàries, com un canvi en la llei orgànica de finançament. Aquest punt el pacte d'investidura no el cita explícitament, ja que es necessita la majoria absoluta del Congrés dels Diputats i no és clar que hi doni el vistiplau. "Fins que no es compleixi l'acord, no ens asseurem", repeteixen taxatius des d'Esquerra.
Malgrat que el Govern defensa que treballa per donar sortida als acords d'investidura –s'ha fixat l'objectiu de complir-ne el 45% el 2025–, el fet és que encara no està confirmada cap reunió de la comissió de seguiment dels acords entre PSC i ERC. Quan es produeixi, serà ja amb els nous interlocutors designats per la nova cúpula –informa Martina Alcobendas–. Això és perquè la negociació dels comptes la pilotarà directament la direcció encapçalada per Junqueras, amb qui Illa va manifestar el desig de reunir-se per acostar posicions per als comptes.