L'independentisme perd força en les protestes contra la presència del rei a Catalunya
Unes 150 persones s'apleguen als voltants de l'Hotel W i l'ANC crema una fotografia del monarca
BarcelonaL'independentisme ha tornat al carrer aquest dimecres per mostrar una vegada més el seu rebuig a la presència del rei Felip VI, enguany per l'assistència del monarca al sopar de la reunió anual del Cercle d'Economia. La protesta, però, ha sigut més minoritària que en ocasions anteriors i uns 150 manifestants s'han acostat a la platja de la Barceloneta, a 800 metres de l'Hotel W, on es trobava en aquells moments Felip VI. Convocats per l'ANC, els concentrats han repetit consignes com "Catalunya no té rei" o "ni rei ni corona". Un últim missatge que també estava present en una fotografia del monarca de cap per avall que membres de la direcció de l'entitat, entre ells el vicepresident David Fernàndez, han cremat.
La pressió de l'independentisme contra la monarquia, però, ha minvat en les últimes visites del rei. Les desenes de persones d'aquest dimecres contrasten amb els centenars de manifestants que van omplir els carrers de Ciutat Vella l'any 2018, el primer cop que Felip VI tornava a Barcelona després de l'1-O, o quan també centenars de manifestants es van mobilitzar l'estiu de l'any passat fins al monestir de Poblet. També l'octubre del 2020, quan Felip VI va presidir la gala de la Barcelona New Economy Week, la protesta va ser massiva, amb una concentració impulsada pels CDR i una cadena humana pomoguda per ANC i Òmnium. De fet, en la majoria de visites les tres organitzacions han incentivat accions, i, en canvi, en la d'aquest dimecres l'ANC s'ha quedat sola. Els dos últims viatges del rei a Catalunya han sigut, doncs, els més plàcids: el penúltim, a la SEAT de Martorell, només una trentena de persones es van fer escoltar, i l'últim, el d'avui a la Barceloneta, amb un centenar.
Més d'un any després de l'inici de la pandèmia, la platja de la Barceloneta torna a estar plena de turistes, que han sigut un actor més en la manifestació. Molts, encuriosits, s'han acostat a veure per quin motiu protestaven els concentrats. La imatge del rei, però, tampoc els ha donat la resposta. Un grup de turistes suïssos, que feien temps abans d'anar a veure per televisió la seva selecció a l'Eurocopa, preguntaven a manifestants independentistes qui era l'home de la fotografia. Uns altres italians –el rival de Suïssa aquest dimecres–, després de conèixer que es tractava del rei d'Espanya, fins i tot han aixecat cartells en contra de la monarquia: "No té sentit que existeixin els reis", argumentaven.
Crítica als partits independentistes
No només Felip VI s'ha pogut sentir interpel·lat pel contingut de la protesta, sinó que Pere Aragonès, que avui ha escenificat la seva primera trobada amb el rei des que és president, també ha sigut durament criticat per la direcció de l'ANC. David Fernàndez ha carregat contra els "pactes d'estabilitat" dels independentistes a Madrid, "un acord que deixa les institucions inoperants". El representant de l'entitat ha avisat que no acceptaran "un nou estatut" i i ha advertit: "Si feu de braç de l'amo, us combatrem al carrer". Alhora, ha acusat la Generalitat de "còmplice" de la repressió per no retirar l'acusació contra Marcel Vivet, que aquest dimecres ha sigut condemnat a cinc anys de presó. Tot això sota l'atenta mirada de Dolors Sabater, que en representació de la CUP ha sigut l'únic partit present a la protesta.