Els CDR i l'ANC promouen per dilluns una manifestació contra la investidura d'Illa
El retorn de Puigdemont serà clau en l’estratègia de les entitats després que l'independentisme hagi perdut la Generalitat
Barcelona“Vull liderar un canvi d’etapa”. Era el lema de Salvador Illa durant tota la campanya electoral. I aquest canvi d’etapa es pot fer realitat i es traduiria en una imatge clara: el pròxim inquilí del Palau de la Generalitat no serà sobiranista per primer cop en gairebé una dècada i mitja. Com queda llavors el moviment independentista després de la pèrdua de la Generalitat?
L’anàlisi de situació que fan els partits és diferent. Esquerra defensa que fer president un Illa que s’avindria a concedir un “concert econòmic solidari” per a Catalunya és el primer pas per guanyar en sobirania i recuperar la força per intentar la independència de nou més endavant. Però Junts i la CUP ho veuen diferent. El partit de Carles Puigdemont treu rellevància a l’acord i burxa en el fet que el PSC tardés gairebé 48 hores a pronunciar-s’hi, cosa que creuen que li treu credibilitat. La CUP també creu que investir Illa és un error i que ERC, però també Junts, està abandonant l’horitzó independentista, que l'estratègia negociadora "s'ha demostrat errònia" i que cal "avançar en clau social per fer-ho nacionalment", tal com ha demanat la líder cupaire, Laia Estrada, aquest dissabte.
Però més enllà dels partits, les dues principals entitats de l’independentisme durant el Procés, l’Assemblea Nacional de Catalunya i Òmnium Cultural, també divergeixen sobre què cal fer a partir d'ara. Les entitats rebutgen el plantejament que els catalans ja no volen la independència, però enfoquen diferent la seva estratègia.
Símptoma d'això és el silenci que ha mantingut Òmnium les darreres hores, que contrasta amb l'últim comunicat que l'ANC va emetre poc després de l'anunci del resultat de la consulta d'ERC: "Els dirigents que han portat Esquerra a aquests contrasentits són culpables dels seus efectes fatals per a Catalunya, per a l’independentisme i per al seu partit. La història els jutjarà", afirmava, contundent. A més, l'entitat sobiranista ja havia avisat que si Esquerra donava llum verda a la investidura faria una crida a la mobilització. “Estigues a punt!”, demanava el president de l’entitat, Lluís Llach, a les xarxes socials, tot i que fonts de l’entitat no concreten què demanaran de fer a l’independentisme.
L'entitat, al costat dels CDR, ja han començat a promoure una manifestació per dilluns a les 8 del matí davant de l'estació de França de Barcelona. "Mobilitzem-vos contra l'unionisme del 155 que ocuparà la presidència de la Generalitat amb l'acord d'ERC. Ja n'hi ha prou d'independentisme de sofà i de boca", han dit a X els CDR. L'ANC també ha enviat un correu als seus socis del Barcelonès per tal que acudeixin a la manifestació: "Dilluns 5 d'agost, a les 8 del matí, tothom a l'Estació de França".
Òmnium, per la seva banda, es limita a dir que cal “no equivocar-se d’enemic” i que l'aliança de diferents agents socials del país és el que va conduir Catalunya al referèndum de l’1 d’octubre. Així ho traslladava el seu president, Xavier Antich, en un article a l’ARA.
La Diada i la relació amb el govern
Les pròximes setmanes l’independentisme civil haurà d’analitzar com afronta la primera Diada en anys amb un president socialista i com recondueix la relació amb el Govern, ara que ha canviat de color. De fet, des del naixement de l’Assemblea, el 2012, que ha tingut com a interlocutor a la Generalitat un president sobiranista, malgrat els estira-i-arronses dels darrers anys amb el Govern, o les crides a Artur Mas a l'inici perquè premés l’accelerador. Tot i la distància política, l’Assemblea no ha deixat de tenir interlocució amb la Generalitat i Aragonès ha tingut trobades amb l’ANC i Òmnium mentre ha estat al capdavant de l’executiu. Amb un president que no és independentista, l’entitat té clar que el fil directe amb la presidència del Palau no té sentit mantenir-lo. “Canviarà la nostra relació amb el Govern, però la nostra feina serà la mateixa”, sostenen. Una feina que es tradueix, en aquest moment, a “reactivar el carrer”.
On han coincidit any rere any Òmnium i l’Assemblea és en la preparació de la manifestació per a la Diada, l’Onze de Setembre. Aquest any també plantegen una mobilització conjunta, com van anunciar la setmana passada en roda de premsa, i segueixen amb aquest escenari sobre la taula. Les entitats reconeixen que els manifestants que hi vagin estaran “més cremats”, però que l’escenari que dibuixa el sí d’Esquerra a Illa pot mobilitzar l’independentisme. Si per la Diada l’expresident Carles Puigdemont ha tornat, i encara més, ha estat detingut, tot pot canviar.
Retorn de Puigdemont
Com es gestiona la tornada del líder de Junts de l’exili serà un element clau en l’estratègia de l’independentisme civil. Les entitats asseguren que s’hi bolcaran: “L’acompanyarem en el seu retorn —explica l’Assemblea— però depenem del que faci ell”. “Estarem al costat del president quan sigui que torni i com sigui que torni”, trasllada Òmnium. Ara bé, intentaran impedir una possible detenció? L’ANC diu que decidirà en funció del que vulgui fer Puigdemont, però l’entitat que presideix Antich té clar que no els toca “fer de murs humans”.