Regne Unit

L'independentisme català plora la mort d'Alex Salmond

Puigdemont, Aragonès i Antich expressen el condol per la defunció l'ex primer ministre escocès

Alex Salmond entrevista Puigdemont a RT
ARA
12/10/2024
1 min

BarcelonaLa mort sobtada d'Alex Salmond ha impactat de ple en l'independentisme català. El que va ser el primer ministre d'Escòcia que va aconseguir que se celebrés un referèndum d'independència al seu país va deixar empremta en el sobiranisme del Principat amb l'objectiu d'aconseguir el dret d'autodeterminació i ara ha desencadenat una allau de condolences. L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha estat un dels primers a reaccionar: "Ningú com ell va portar Escòcia més a prop de la independència en els temps moderns. El recordaré com un veritable amic de Catalunya", ha afirmat en una publicació a X.

En el mateix sentit s'ha expressat Junts com a partit a través d'un comunicat, després que els dirigents juntaires Laura Borràs i Jordi Turull hagin publicat un missatge semblant a les xarxes socials. En el camp dels republicans també s'ha manifestat l'expresident Pere Aragonès, "impactat" per la mort d'"un home apassionat pel seu país i referència als pobles que lluitem per la independència". En uns termes semblants ha transmès les condolences la portaveu republicana, Marta Vilalta, i nombroses persones de les diverses candidatures que estan en joc en el congrés de la formació.

Més enllà de l'independentisme polític, les entitats civils també s'hi han pronunciat. El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha recalcat que el sobiranisme li deu a Salmond "aprenentatges imprescindibles del referèndum d’independència d’Escòcia del 2014" perquè "va ser exemple i mirall" del Procés que va culminar el 2017. "La lluita per l’autodeterminació continua, a Escòcia i a Catalunya", assegura.

stats