L'independentisme activa els contactes per refer l’estratègia

En canvi, no s’aborda la reforma del Consell per la República

Barcelona"Considerem imprescindible articular un espai de coordinació, consens i direcció estratègica de l’independentisme". Aquest va ser un dels punts més rellevants de l’acord ERC-JxCat per formar Govern al maig i una de les qüestions més difícils de la negociació va ser acordar on se situaria aquest fòrum de debat. Finalment es va pactar que es posaria en marxa un espai en què entitats sobiranistes -ANC i Òmnium- i els tres partits independentistes amb representació -ERC, JxCat i CUP- es trobarien de forma periòdica per bastir una alternativa a la taula de diàleg en cas que fracassi. Per omplir de contingut l’anomenat embat democràtic que fins ara encara ningú ha definit. Doncs bé, després d’un parell de mesos de legislatura, segons diverses fonts consultades per l’ARA, ja han començat els primers contactes per intentar refer una estratègia conjunta. La idea és situar-se fora del focus mediàtic -és a dir, no publicitar les trobades entre partits i entitats-, intentar fer un diagnòstic compartit del que va passar el 2017 i fixar unes bases comunes per tirar endavant amb el Procés.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta setmana, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ho resumia així en una entrevista amb l’ARA: "Fa falta que es treballi encara el consens estratègic, l’estratègia comuna i conjunta, i en això també soc optimista, perquè hi ha reunions des del primer dia que vam tenir aquest acord de govern". El debat no és fàcil, ja que ERC, Junts i la CUP parteixen de perspectives diferents que s’han accentuat els últims anys. Per començar, els cupaires no assistiran a la taula de diàleg i consideren que no en sorgirà res -li han posat un límit de dos anys-, mentre que JxCat hi serà amb escepticisme.

Cargando
No hay anuncios

Tan sols els republicans defensen que el diàleg és ara la via més factible per avançar en el camí cap a la independència. Junts i la CUP creuen que l’autodeterminació només es podrà exercir amb un altre intent similar a l’1 d’Octubre. Ara bé, des del referèndum que no han especificat com i quan s’ha de tornar a posar en pràctica. Amb aquestes cartes, els tres partits i les entitats miraran d’entendre’s abans que arribi l’equador dels dos anys de la legislatura, quan s’han d’avaluar els resultats de la taula de diàleg i el president, Pere Aragonès, se sotmetrà a una qüestió de confiança.

Un òrgan a repensar

Paral·lelament al debat de l’estratègia, es tindran converses de forma bilateral amb el Consell per la República per decidir si es reformula. Durant la negociació, Junts va defensar que fos el lloc on es discutís l’estratègia, però finalment va cedir per arribar a un acord de Govern i es va decidir que es convertiria en el màxim òrgan de coordinació del Procés després de reformar-se. En aquesta reforma és on continua havent-hi el principal punt de fricció.

Cargando
No hay anuncios

El problema va sortir a la superfície fa uns dies. El Consell per la República va anunciar que el 22 d’agost posarà en marxa les seves eleccions per formar l’assemblea de representants, una mena de parlament format per 81 ciutadans i 40 càrrecs electes per legitimar millor les decisions que prengui l’òrgan. ERC no està en contra de l’assemblea, però vol concretar la reformulació del Consell abans de fer les eleccions i aquesta és una possibilitat cada cop més remota. Fonts de la direcció d’ERC asseguren que són partidaris que el Consell tingui un "paper clau" en la "internacionalització de la causa independentista", però que per fer-ho s’ha d’abordar una "reformulació interna" per convertir-lo en "un punt de trobada garant de la pluralitat i la diversitat". "El paper que ha de jugar a partir d’ara s’ha de repensar", conclouen.

Junts, en canvi, sempre ha lamentat que els republicans hagin anat a mig gas en la qüestió del Consell -actualment la presència d’ERC en l’ens està "congelada"-. Argumenten que, si s’hi impliquessin a fons, no podrien dir que està escorat en l’independentisme més dur. "Hi han hagut contactes, però encara no formalment per a la reformulació d’aquest organisme", explica un coneixedor dels fets. I el temps s’acaba. Les eleccions de l’assemblea es posaran en marxa aquest mes i es votarà de l'1 al 3 d’octubre.

Cargando
No hay anuncios