L'hora de les 'altres' bilaterals

Generalitat i Estat reactivaran tres comissions més de negociació congelades des de fa anys

Un tren de Rodalies de Catalunya, en una imatge d'arxiu.
02/08/2021
2 min

BarcelonaLa Comissió Estat-Generalitat que s'ha reunit aquest dilluns a Madrid és el fòrum bilateral més mediàtic perquè es va crear amb l'últim Estatut i perquè sempre l'ha perseguit l'ombra de no haver acabat de complir les expectatives. Però, al marge d'aquesta comissió, existeixen des de fa anys tres espais bilaterals més entre els dos governs per abordar assumptes més concrets que han passat més desapercebuts. Ara, tant la Generalitat com l'Estat s'han proposat donar-li un nou impuls.

Comissió de Transferències

És la més antiga de totes i va començar a caminar el 1980, però de mica en mica va anar perdent força. Si el primer any de vida es va reunir fins a 14 vegades, ara no ho fa des del 2010. El seu últim gran acord va ser fa 11 anys amb el traspàs parcial dels serveis ferroviaris regionals de l'Estat a la Generalitat. Ara, amb la seva reactivació, el seu primer pacte en l'horitzó és el traspàs de la gestió de les beques universitàries a la Generalitat per al curs 2022-23. "Una qüestió històrica", ha dit Vilagrà, que ja està pràcticament lligada. Es reunirà al setembre.

Comissió d'Infraestructures

L'última reunió es va celebrar el 15 d'octubre del 2018, sense cap acord. Una de les seves funcions és vetllar pel compliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut, que fixa un llindar mínim de quant ha d'invertir l'Estat a Catalunya en aquesta matèria i que ha sigut sistemàticament incomplert. El govern espanyol vol començar ara a pagar endarreriments amb 200 milions, 100 imminents i 100 abans que acabi l'any, però encara és lluny dels 3.800 milions de deute que assegura que hi ha el Govern. El vicepresident Jordi Puigneró ha dit que també hi reclamarà el "traspàs efectiu de Rodalies", ja que el 2009 se'n va traspassar la gestió, però ni la infraestructura (les vies) ni el poder sobre l’operadora (Renfe). Quan ERC va pactar els pressupostos generals de l'Estat (PGE) d'aquest any ja va reclamar al PSOE reunir aquesta comissió i els socialistes no ho van complir. Es reunirà al novembre.

Comissió d'Afers Econòmics i Fiscals

També es va intentar posar en marxa la tardor del 2018, sense èxit. Tècnicament, ha de ser l'òrgan on la Generalitat vigili que l'Estat compleix amb el finançament i amb la dotació pressupostària dels traspassos que hagi fet a la Generalitat. Es reunirà al desembre, "massa tard" per a la consellera Vilagrà, que considera que aquell mes de l'any l'exercici pressupostari ja està a punt d'acabar i hi ha poc marge per a les reclamacions. La delegació catalana en aquest espai la liderarà el conseller d'Economia, Jaume Giró.

Nous grups de treball

Si no n'hi havia prou amb aquesta teranyina de comissions més la Bilateral que s'ha reunit aquest dilluns, els dos governs també han acordat impulsar tres grups de treball conjunts. El més important, un que es començarà a l'octubre on la Generalitat portarà els 56 traspassos pendents que reclama a l'Estat. La gestió de Salvament Marítim i la d'Inspecció de Treball, els acords més "madurs". Hi haurà dos grups de treball més: un per estudiar que la Generalitat pugui gestionar l'ingrés mínim vital –un altre incompliment del PSOE amb ERC– i un altre per intentar arribar a un acord i que l'Estat retiri el recurs contra la llei catalana que posa un topall al preu del lloguer. Entre el gener i el febrer, Estat i Generalitat faran balanç de com ha anat tot plegat.

stats