La pagesia es revolta

Per què l'extrema dreta no fa forat entre la pagesia catalana?

El sentiment de desemparament dels agricultors ha estat aprofitat per partits populistes arreu d'Europa, però a Catalunya no tenen pes

BarcelonaEl sentiment de desemparament entre la pagesia ha estat vist per l'extrema dreta com una oportunitat per arreplegar vots, com ja passa al continent europeu. En molts punts de l'Estat, aquesta operació encapçalada per Vox està tenint efecte, partint dels problemes de fons. Ara bé, a Catalunya la pagesia està indignada, però l'extrema dreta no hi té cabuda. Per què? El component nacional hi té un pes fonamental, però també la diferència de model en les explotacions agràries que històricament han predominat.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El responsable d'organització d'Unió de Pagesos, Carles Vicente, explica en conversa amb l'ARA com han funcionat els grups de WhatsApp espontanis i de xarxes socials els darrers dies: segons expliquen diversos pagesos i ha pogut constatar ell mateix, divendres passat "van escampar-se com la pólvora" enllaços de grups d'Almeria i altres zones d'Espanya, amb una influència "destacada" del discurs de Vox. Fins i tot alguns pagesos catalans en van ser expulsats després d'intervenir-hi en català: "Háblame en cristiano", els van dir.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, en el moviment de revolta agrària català, segons explica Vicente, han tingut força influència agricultors de l'entorn de la CUP i amb presència jove i de persones no afiliades als sindicats. Això no ha privat que hi hagi hagut algun intent per part de l'extrema dreta, en aquest cas la catalana. Alguns missatges de propaganda del partit liderat per l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, van entrar en grups comarcals de pagesos, però sense gaire transcendència. A l'Estat, però, Vox ha aprofitat el malestar de bona part del sector per influir en agricultors carregant contra els sindicats majoritaris, "que estan venuts als partits".

El president de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Joan Carles Massot, comenta que "a la resta de l'Estat Vox ha estat governant i ha agafat pes entre l'agricultura" (són els responsables de les conselleries d'agricultura al País Valencià, Castella i Lleó, Extremadura i l'Aragó). Un escenari molt diferent del de Catalunya: "No s'han perfilat amb nosaltres per abordar problemàtiques", sosté. I afegeix que és un partit "populista i oportunista", que "no té representants del sector" ni hi estan en contacte: "Cap membre de Vox ens ha trucat".

Cargando
No hay anuncios

Les protestes arriben quatre mesos abans de les eleccions europees, una cita clau per a la política agrària. Vox intenta "capitalitzar" el moviment a Espanya, segons Xavier Rius Sant, periodista expert en ultradreta, que recorda que ja ho van fer amb la crisi del gasoil. A més, hi ha una remor de fons: "Hi ha un interès de Giorgia Meloni [presidenta italiana] en arrossegar el PP europeu a un pacte amb l'extrema dreta", afirma, marcant l'agenda en àmbits com el mediambiental. El catedràtic de ciència política de la UB Joan Anton Mellón no creu que "els surti bé en absolut" a Catalunya per la qüestió nacional, amb l'independentisme majoritari entre els pagesos, però també perquè Vox "parteix d'una cultura del señorito cavalcant i del latifundi que aquí no existeix". Rius Sant recorda, a més, que Vox promulga l'eliminació de les autonomies i que al Principat, a diferència de la immigració o la seguretat, l'agricultura no ha format part del seu discurs.

Carles Vicente insisteix que Vox "té molt poca implantació entre la pagesia catalana", a diferència dels altres partits. De fet, el seu sindicat, majoritari al Principat, té aprovat en consell nacional "no demanar parlar amb Vox", i explica que la formació de Santiago Abascal tampoc s'ha posat en contacte amb ells. En paral·lel, Joan Carles Massot apunta que si bé "partits d'extrema dreta estan impulsant moviments [a Europa] i intenten traslladar-los aquí", l'onada de reivindicacions dels pagesos "és la de sempre".

Cargando
No hay anuncios

La posició de Vox

De totes maneres, el portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, va donar suport a les protestes atribuint els problemes del camp als governs i l'agenda 2030, amb una crítica a les organitzacions: "El que diguin els sindicats, que sovint estan molt polititzats, no té importància", va dir en roda de premsa, i va afegir que tenen militants camperols. Els d'Abascal es van reunir aquest dijous amb els manifestants de Barcelona per conèixer les seves demandes, criticant, de nou, les organitzacions sindicals.

Cargando
No hay anuncios
Publicació d'un regidor de Vox

En aquest sentit, Mellón descriu que l'extrema dreta intenta aprofitar "el descontentament" davant una crisi de legitimació, oferint propostes diferents de les dels partits tradicionals basades en el proteccionisme, encara que siguin difícils d'aplicar en el context europeu. En comunitats on Vox ha entrat als governs de la mà del PP, ja ocupa la conselleria d'Agricultura, una prioritat: "Els va bé perquè es queixen de la burocràcia i d'Europa", explica Rius. A Orriols, alhora, "aquest tema encara no li ha donat suports", afegeix.