L’extrema dreta entra al Parlament amb 11 diputats

Vox aconsegueix 216.000 vots i es converteix en la quarta força política a Catalunya

L’extrema dreta entra al Parlament amb 11 diputats
i JORDI MUMBRÚ
15/02/2021
2 min

Barcelona“Ens han dit que no passaríem. Jo els dic que hem passat i que seguirem passant fins a desallotjar-los de totes les institucions catalanes”. El candidat a la presidència de Vox, Ignacio Garriga, va utilitzar ahir vocabulari guerracivilista per celebrar, tot i que sense gaire eufòria, l’entrada de Vox al Parlament amb 11 diputats i 216.000 vots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les enquestes no deixaven cap dubte que Vox obtindria representació, tal com porten fent en la majoria de comicis autonòmics als quals es presenten des del 2019. Les enquestes els donaven entre 6 i 10 diputats.

“No farem ni un pas enrere”, va prometre ahir Garriga, que va assegurar que a partir d’ara “tots els catalans estaran representats”. En els primers punts del seu full de ruta va situar “acabar amb la immigració il·legal i que a les escoles es parli espanyol”.

El líder del partit, Santiago Abascal, va felicitar Garriga pels 11 diputats però va insistir que “són uns mals resultats per a Espanya i, per tant, són uns mals resultats per a Vox”, ja que els tres partits més votats (PSC, ERC i Junts) són “els que han atacat l’ordre constitucional”. Els independentistes pel fet de ser-ho (Vox defensa la seva il·legalització) i el PSC per haver tirat endavant “aquell Estatut inconstitucional”. Garriga ja ha deixat clar durant la campanya electoral la seva intenció de “liderar l’oposició a Catalunya”.

El seu programa electoral per a Catalunya es limita a deu únics punts que, a més, són molt genèrics. Bàsicament, defensen “la recuperació de les institucions” per “aturar el cop d’estat” independentista i acabar amb la inseguretat, que sense complexos relacionen amb la “immigració il·legal”, malgrat que les xifres oficials no avalen aquesta tesi de Vox.

Campanya plena de tensió

La campanya de Vox ha estat marcada sobretot per les protestes que els col·lectius antifeixistes d’arreu del territori han protagonitzat contra ells. Els aldarulls de Vic, que van acabar amb un noi damunt de la furgoneta de Vox picant el sostre, van ser els més sonats. El partit ultra ha intentat treure rèdit electoral de la confrontació denunciant que si els ataquen a ells és perquè representen el veritable perill per a la “màfia separatista”. “Només queda Vox”, cridava Santiago Abascal en el míting final de campanya a la plaça Artós, a Sarrià-Sant Gervasi. Ha sigut en aquest districte benestant on el partit ultra ha tret un dels seus millors resultats: hi ha aconseguit l’11,2% del total.

Ara que ha entrat al Parlament, el partit que defensa acabar amb les comunitats autònomes ja té representació en 10 autonomies, a més de Ceuta i Melilla. Els llocs on ha aconseguit més suport són Ceuta, amb el 22% dels vots; Andalusia (10,9%); el País Valencià (10,4%); Múrcia (9,4%), i Madrid, amb el 8,8% dels vots. També té 52 diputats (15%) al Congrés. A Catalunya es conforma, de moment, amb el 7,6%.

Els líders del partit van seguir la jornada electoral des de l’hotel Avenida Palace, a la Gran Via de Barcelona, a pocs metres de l’antiga seu del departament de la Vicepresidència, Economia i Hisenda, on el 20 de setembre del 2017 milers de persones es van concentrar en contra els escorcolls de la Guàrdia Civil contra el procés independentista.

stats