Elda Mata es perfila per substituir Sánchez Costa al capdavant de Societat Civil Catalana

La número dos de l'entitat és l'aposta de la direcció per al cinquè canvi a la presidència en cinc anys

Fernando Sánchez Costa en una fotografia d'arxiu
04/11/2021
2 min

BarcelonaNou canvi de presidència a Societat Civil Catalana (SCC) de cara al 2022, el cinquè en cinc anys. L'actual líder de l'organització, Fernando Sánchez Costa, té previst abandonar l'entitat l'any vinent -tal com va avançar l'ARA- i, tot i que inicialment calculava fer-ho al juny, fonts de l'entitat confirmen que podria avançar la decisió a la primavera. A més, ja té una substituta en ment: l'actual vicepresidenta de l'entitat i màxima responsable a Girona, Elda Mata (Barcelona, 1953), considerada internament com la responsable del creixement de l'agrupació territorial, la més gran de tot Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut saber l'ARA, Sánchez Costa està promovent aquesta candidatura perquè es conformi com una aposta de consens i, segons diverses fonts, Mata -que no milita a cap partit- és una figura ben vista en tots els sectors interns. L'ara vicepresidenta confirma a aquest diari la seva disposició a agafar el relleu de Sánchez Costa, però recalca que encara no hi ha res decidit: tal com dicta el procediment intern de l'entitat, primer cal obrir un període de presentació de candidatures i els socis han de votar. Encara hi ha marge perquè es presenti un altre candidat, però Mata és la favorita de la direcció. El seu perfil dur a Girona encaixaria, assenyalen diverses veus, en el projecte per fer créixer l'entitat fora de Barcelona. Les mateixes veus destaquen també el seu coneixement del teixit empresarial català.

Elda Mata en una fotografia difosa per l'entitat.

Mata, que seria la primera dona a ocupar la presidència de SCC, ha centrat la seva activitat professional en la gestió d'explotacions agrícoles i ramaderes, a més de les de camps de golf. En declaracions a l'ARA explica que sap el que és la "mort civil" pel fet de declarar-se unionista a Girona i considera que això li dona "un posicionament diferent" respecte al Procés: "El que passa aquí, després acaba arribant a Barcelona".

Aquest és el cinquè canvi de presidència de l'organització en els últims cinc anys, en què l'entitat ha viscut moments convulsos i diverses crisis internes. Sánchez Costa ha basat el seu mandat en intentar sufocar les tensions internes entre sectors -hi ha representants de l'òrbita del PSC, el PP i Cs- en un moment de desfeta del bloc unionista per la concessió dels indults i l'aparició de Vox. Els ultres són una presència incòmoda per a SCC, encara que el febrer del 2020 l'entitat ja va aixecar el veto contra l'extrema dreta i en els últims mesos ha participat en mobilitzacions i actes amb Vox.

Fonts de l'entitat destaquen que actualment no hi ha conflictes interns a l'horitzó i es preveu que el procés de canvi de líder sigui plàcid. Ara bé, SCC tampoc té la mateixa força que fa uns anys: el canvi de color a la Moncloa i el desinterès del PSOE per l'entitat s'han sumat a una menor mobilització de l'unionisme civil. En aquest sentit, la decisió de Sánchez Costa de deixar la presidència de l'organització parteix del seu desig personal.

stats