Relació ERC-PSC

ERC tanca un acord amb Collboni a l’espera de l’aval intern

L'executiva de la federació de Barcelona convoca un congrés per aquest dijous després d'una reunió de gairebé quatre hores

4 min
Jaume Collboni i Elisenda Alamany ahir al ple.

BarcelonaSuperat el cicle electoral de les catalanes i les europees, Esquerra ha reobert aquest dimarts oficialment un debat que fa mesos que divideix la formació: si s’ha d’entrar o no al govern del PSC a Barcelona. Després d’una executiva extraordinària llarga –ha durat gairebé quatre hores– i intensa, la federació dels republicans a la capital catalana ha decidit, segons diverses fonts consultades, convocar un congrés aquest dijous mateix per sotmetre a votació entre la militància el preacord que Elisenda Alamany ha tancat amb Jaume Collboni per governar plegats la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El principi d’acord entre els dos implicaria que Esquerra –que segons El País comptarà amb dues tinences d’alcaldia– assumís responsabilitats de gestió en àrees com turisme, promoció econòmica, llengua catalana, joventut, drets socials, projecció de ciutat, gent gran o qualitat urbana, segons han confirmat aquest dimarts els republicans en un comunicat. En el mateix text, la federació defensa l’acord perquè “el fet que al govern de la capital del país no hi hagi una força sobiranista té conseqüències”, com ara que la ciutat “visqui d’esquenes al país”, que el català “cada cop sigui menys parlat” o que “desaparegui el comerç de barri, el turisme ho inundi tot i el preu de l’habitatge expulsi els barcelonins”.

El comunicat d’aquest dimarts és fruit d’un pacte que Collboni i Alamany –que sempre ha empès a favor d’entrar al govern– havien anat teixint discretament i que tenien emparaulat de feia mesos, fins que les eleccions anticipades a Catalunya van trastocar-los els plans. Igual que Alamany, la presidenta de la federació, Eva Baró, era una de les persones que havia defensat el pacte amb el PSC, però hi havia divisió dins l'òrgan: hi havia altres veus que n'eren contràries, tant de la candidatura que va liderar Baró en el congrés de la tardor passada, com de la llista opositora que va encapçalar Patrícia Gomà. En el que coincidien uns i altres és en el fet de consultar la militància sobre aquesta qüestió.

Ara, un cop superat el parèntesi electoral, el grup municipal republicà ha tornat a precipitar el debat en una jornada frenètica que ha començat amb un article a El Periódico firmat per Eva Baró i Jordi Coronas i que ha acabat a última hora amb una executiva extraordinària. En l’article, la presidenta de la federació barcelonina i el regidor a l’Ajuntament defensaven la necessitat d’ERC “d’arremangar-se per posar els valors republicans al capdavant en la construcció del futur de Barcelona, capital de Catalunya i una de les principals capitals europees”. Tots dos dirigents apostaven perquè fos la militància qui ha de “decidir l’estratègia” dels pròxims anys del partit a Barcelona.

La crisi interna a Esquerra

Tot plegat ha arribat un dia després que Oriol Junqueras deixés oficialment la presidència d’Esquerra amb la intenció de recuperar-la en el pròxim congrés del novembre, per la qual cosa ara serà la secretària general de la formació, Marta Rovira, qui haurà de gestionar aquesta situació. En el passat, Junqueras havia beneït que els republicans entressin a governar amb el PSC a Barcelona, mentre que Pere Aragonès i tot el seu entorn mostraven més reticències davant del pacte. De fet, des del Palau de la Generalitat havien demanat en el seu moment que, si aquest acord s'havia de materialitzar, es fes després de l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat. L'avançament electoral del 12-M, però, va fer saltar pels aires totes les previsions i és ara, un cop han passat els comicis catalans i europeus, quan els partidaris del pacte han tornat a encetar el meló.

Des de la direcció nacional ara mantenen prudència sobre els moviments de la seva federació barcelonina, que és autònoma per convocar congressos (si hagués decidit convocar una consulta telemàtica hagués necessitat l'aval de la direcció nacional). “Des d’ERC respectarem el procés de deliberació i decisió que ERC Barcelona ha decidit impulsar per saber el posicionament de la militància”, afirmen fonts de la cúpula de Calàbria. Ara bé, si la militància decideix dijous entrar al govern, això s’haurà de sotmetre a la validació de l’executiva nacional.

L’impacte sobre la investidura

A més de si entrar o no a l’executiu de Collboni, un dels elements de debat durant l’executiva d’aquest vespre a la federació de Barcelona ha estat si era convenient entrar-hi ara o si era millor esperar. En el rerefons d’aquesta discussió hi ha els dubtes sobre quin impacte pot tenir la possible entrada d’Esquerra al govern municipal en les negociacions per a la investidura del nou president de la Generalitat, amb què el primer secretari del PSC, Salvador Illa, busca els vots dels republicans per poder ser investit.

La relació entre ERC i el PSC fa anys que té alts i baixos, però fa temps que s'ha esquerdat el mur que durant el moment més àlgid del Procés va convertir els dos partits en enemics íntims. Ja governen junts en molts municipis, a la Diputació de Barcelona i fins i tot al Parlament han arribat a acords rellevants, ja sigui la renovació de càrrecs com el Síndic de Greuges o la CCMA o els últims dos pressupostos de la Generalitat.

stats