L'exconsellera d'Interior de la DANA demana arxivar la causa contra ella i es presenta com un "cap de turc"
Atribueix el desbordament del barranc de Poio a la manca d'execució d'obres, i les víctimes, a la "catàstrofe natural"

BarcelonaLa investigació judicial al Govern de Mazón per la gestió de la DANA continua el seu curs: la jutgessa ha citat com a investigada l'11 d'abril l'exconsellera d'Interior Salomé Pradas, cessada després pel desastre de les riuades que van deixar almenys 225 morts al País Valencià. Ara bé, Pradas s'ha regirat contra aquesta decisió i ha demanat a la titular del jutjat número 3 de Catarroja que arxivi la investigació contra ella. L'exconsellera es presenta com un "cap de turc" de la tragèdia i atribueix les víctimes i els danys de la DANA a la falta d'execució de les obres de canalització de l'aigua que va desbordar el barranc de Poio. La defensa de Pradas també argumenta que tot plegat es va deure a una catàstrofe natural que, "per les seves característiques i velocitat", no es va poder preveure ni evitar. "Ningú ha atemptat contra la vida dels morts", recull el seu recurs, que demana que la causa surti de la via penal i passi, en tot cas, a l'administrativa.
La defensa de Pradas tracta així de desactivar la que ha estat la principal tesi de la instructora: que, hores abans d'enviar l'alerta massiva, la Generalitat valenciana ja tenia a disposició dades que demostraven l'abast de les riuades i, tot i això, no va fer res per alertar els ciutadans. En una interlocutòria coneguda la setmana passada, la titular del jutjat recordava que a les 17.10 hores del dia 29 d'octubre ja hi havia persones demanant auxili per les seves famílies, atrapades i a punt d'ofegar-se. A la resolució, citava fins i tot testimonis que apareixen en àudios de trucades del 112. Malgrat això, la Generalitat valenciana no va enviar l'alerta fins passades les 20 hores.
L'advocat de l'exconsellera d'Interior evita assumir qualsevol responsabilitat sobre aquesta decisió i dispara també contra la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé. En aquest sentit, sosté que hi va haver una "codirecció" sobre les mesures de la protecció amb la delegada del govern espanyol i manté que no hi havia cap protocol intern perquè el 112 i les autoritats de protecció civil fessin arribar la informació sobre el desbordament de les conques internes al Centre de Coordinació d'Emergències, el Cecopi. A la causa també està investigat l'exsecretari d'Emergències de la Generalitat Valenciana Emilio Argüeso. De fet, i en un altre recurs, Argüeso ha confirmat que el 112 no va enviar cap missatge al Cecopi "en tota la tarda-nit".
D'altra banda, la jutgessa ha citat aquesta setmana perquè declarin com a perjudicats familiars de disset víctimes mortals de les inundacions. També ha rebutjat que HazteOír sigui acusació popular. En canvi, ha acceptat que hi sigui Ciutadans, que se suma a la resta d'acusacions populars presents: Podem, Vox, el PSOE, associacions del País Valencià i el sindicat FTAP-CGT.