L'exconseller Miquel Sàmper abandona Junts
Argumenta diferències ideològiques i per les "formes" després del bloqueig de la llei d'amnistia
BarcelonaL'exconseller d'Interior Miquel Sàmper deixa de militar a Junts, segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat ell mateix a l'ARA. Un desencadenant de la seva decisió ha estat el bloqueig de Junts a la llei d'amnistia, amb el qual assegura que està en desacord: "La bretxa ideològica i, darrerament, de formes, no feia possible la meva continuïtat", ha respost consultat per aquest diari. L'exconseller ha recalcat que té el "màxim respecte" a Junts, la seva direcció i "sobretot als seus afiliats, simpatitzants i votants", si bé ha lamentat que no pot continuar en la formació "en congruència" amb el que pensa políticament. Per això, ha enviat una carta a la direcció del partit per anunciar la baixa.
Sàmper va ser conseller d'Interior durant la presidència de Quim Torra, en la darrera etapa després que el llavors president cessés del càrrec Miquel Buch. Només va exercir entre 2020 i 2021, ja que amb la presidència de Pere Aragonès ha encapçalat el departament Joan Ignasi Elena des de l'inici. Des de llavors havia deixat la primera línia política i no estava implicat en el dia a dia del partit: de fet, no forma part de cap dels òrgans de direcció. Ara mateix és membre de la comissió jurídica assessora, nomenat pel Govern mentre Junts encara en formava part.
D'altra banda, exerceix d'advocat i un dels seus clients és l'exconseller Lluís Puig, exiliat i que en els darrers temps s'havia desmarcat de l'estratègia de defensa de Gonzalo Boye, que pilota els casos de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín. De fet, un dels seus encàrrecs era intentar adobar el terreny per al retorn de Puig com en el cas de l'actual consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, o l'exdiputada Anna Gabriel, però fins ara no ha estat possible.
Junts tanca files
Més enllà de la baixa de Sàmper, aquest dimarts quan l'executiva de Junts va debatre sobre el sentit del vot de l'amnistia es va acordar tombar-la si no hi havia modificacions a l'articulat i tots els seus membres van tancar files amb el posicionament. El seu argument és que ara mateix no empara els encausats per terrorisme dels CDR i de Tsunami Democràtic, entre els quals hi ha l'expresident Carles Puigdemont, i tampoc la trama russa de Volhov.