L'amenaça del Tribunal de Comptes

Una ex alt càrrec d'Ayuso es perfila per jutjar la causa d'Exteriors al Tribunal de Comptes

Elena Hernáez, proposada pel PP, agafaria el testimoni de Margarita Mariscal de Gante

MadridEs comencen a moure peces al Tribunal de Comptes un cop renovat el ple. La lletrada de la Comunitat de Madrid Elena Hernáez, una de les conselleres proposades pel PP que va prendre possessió aquest dijous, es perfila per jutjar la causa sobre l'acció exterior de la Generalitat, segons ha pogut saber l'ARA. El repartiment dels nous membres de l'òrgan a cada secció –la de fiscalització i la d'enjudiciament– no es decidirà fins a la setmana vinent, però ja circula informalment una distribució que portaria aquesta expresidenta del Tribunal de Contractació Pública de Madrid al departament segon de la secció d'enjudiciament. Fins ara l'ocupava Margarita Mariscal de Gante, encarregada de jutjar la causa de l'1-O i la d'Exteriors. De fet, abans de plegar va donar per tancada la fase administrativa i va convidar les acusacions a presentar la demanda.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Vull dir que no tinc un perfil polític: és eminentment tècnic. Òbviament, tinc ideologia, com la tenen tots vostès. La necessiten per a la seva feina, però jo no, no la necessito. No l'he aplicat mai ni l'aplicaré a aquestes altures. Com mantindré la independència? Amb la llei", va afirmar Hernáez en la seva compareixença a la comissió de nomenaments del Senat la setmana passada, quan va exposar la seva candidatura. Més enllà de les seves paraules, la seva trajectòria l'ha desenvolupat de la mà dels governs del PP a la Comunitat de Madrid i, recentment, va ser secretària general tècnica durant el primer govern d'Isabel Díaz Ayuso. Fonts del Tribunal de Comptes apunten que Enrique López, vicesecretari de Justícia del PP i conseller del govern madrileny, hauria impulsat la seva candidatura.

Cargando
No hay anuncios

En la seva exposició de mèrits, Hernáez va subratllar l'experiència que tenia en la compra pública i en un àmbit més aviat de fiscalització, però també va vestir toga quan va exercir com a lletrada en cap de la Comunitat de Madrid. Així, si no hi ha sorpreses, serà una de les quatre conselleres que integraran la secció d'enjudiciament. Tal com va decidir aquest dijous el primer ple del nou Tribunal de Comptes, la presidència la té Rebeca Laliga, també proposada pel PP i pròxima a Hernáez. Les fonts consultades apunten que les altres dues places seran per a Rosario García, magistrada de la sala social del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, i Diego Íñiguez, magistrat del Tribunal Contenciós Administratiu de Bilbao en serveis especials i fins fa poc cap de gabinet de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Les fonts consultades assenyalen que el repartiment no està tancat, però que té "lògica" tenint en compte el perfil de la resta de membres. L'advocat Luis Antonio Ortiz de Mendívil, proposat per Unides Podem, era un altre dels que sonava per anar a enjudiciament, així com Miguel Ángel Torres, que abans de passar a ser conseller era el fiscal en cap de l'organisme. Com que havia exercit d'acusació en les causes que hi pugui haver obertes, com la del Procés, la intenció és que assumeixi algun departament de fiscalització. "Hi havia aquest inconvenient", assenyalen des del tribunal, que confirmen la idea que no es trobi en la tessitura d'haver-se d'abstenir a l'hora de jutjar determinats procediments perquè està contaminat.

Cargando
No hay anuncios

Chicano visitarà Felip VI 

Amb la renovació, els consellers proposats pel bloc progressista són ara majoria al Tribunal de Comptes. Aquest divendres al matí s’ha oficialitzat Enriqueta Chicano com a presidenta, que dilluns de la setmana vinent visitarà Felip VI a la Zarzuela. Hi haurà un nou ple en què s’acabaran de definir les àrees que assumiran els dotze consellers. Les d’enjudiciament es veuen com les més clares, amb Elena Hernáez com a responsable de jutjar la causa del Procés.