L' Eurocambra demana investigar els contactes entre Rússia i l'independentisme

Una esmena introduïda pels socialistes avisa dels intents de Rússia "d'explotar" qualsevol desestabilització interna de la UE

Josep Lluís Alay amb l’expresident Carles Puigdemont en una imatge d’arxiu.
2 min

EstrasburgEls eurodiputats del Parlament Europeu han aprovat aquest dimecres una esmena que reclama investigar "en profunditat" la relació entre l'independentisme català i el govern rus. Es tracta d'un text introduït per dos eurodiputats socialistes en un informe sobre el futur de les relacions polítiques entre la Unió Europea i Rússia que s'ha aprovat aquest dijous per 494 vots a favor, 103 en contra i 72 abstencions. L'esmena considera que "les recents troballes sobre els contactes estrets i regulars entre funcionaris russos, inclosos membres del servei de seguretat, i representants d'un grup de secessionistes catalans a Espanya, requereixen una investigació en profunditat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La iniciativa arriba després que el New York Times publiqués un extens reportatge en què es detallen presumptes vincles del cap de l'oficina de l'expresident Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, i l'advocat de l'expresident, Gonzalo Boye, amb Rússia. Després d'aquestes informacions i en un context d'hostilitat creixent entre Brussel·les i el Kremlin, els eurodiputats consideren que aquests "contactes" "podrien resultar un exemple més d'interferència russa als estats membres" i dels "intents constants de Rússia d'explotar qualsevol qüestió que pugui promoure la desestabilització interna a la UE".

Els membres del Parlament Europeu van debatre sobre la qüestió aquest dimarts i en la seva intervenció, l'eurodiputat del PP Antonio López-Istúriz va recordar l'article publicat al New York Times i, en declaracions que recull l'agència Efe, va assegurar que cal "ser conscients que els enemics de la democràcia a Europa busquen socis i es recolzen en partits que volen la divisió dels nostres estats membres". L'europarlamentari popular va mostrar-se favorable a l'esmena que han presentat dos eurodiputats del grup socialista.

Junts vota a favor de l'informe malgrat l'esmena

El conjunt del text, esmena inclosa, ha prosperat gràcies també als vots favorables dels de Junts, que es manifesten contraris a l'esmena però expliquen que comparteixen plenament la "preocupació" per la interferència de Rússia a la democràcia europea. "Deplorem que s'hagi aprovat l'esmena que busca promoure, per la porta del darrere, unes informacions infundades sobre el moviment independentista català", diu un comunicat dels membres de Junts a l'Eurocambra. "L'esmena només busca representar un moviment democràtic com un instrument per desestabilitzar la Unió Europea", reblen.

L'informe no és en cap cas vinculant i recomana al Consell, la Comissió i l'Alt Representant de la UE, Josep Borrell, que revisin la política europea en relació amb Rússia per dissuadir les amenaces de seguretat que arriben des de Moscou, lluitin contra la ingerència russa a la UE i els països veïns i s'adoptin les mesures necessàries, incloses sancions, per donar suport i promoure la democràcia al país. Les relacions entre Rússia i la Unió Europea passen per un dels seus pitjors moments, com bé va reconèixer Borrell, i Catalunya s'ha convertit en un tema recurrent. Quan el cap de la diplomàcia europea va viatjar a Moscou per reunir-se amb el ministre d'Afers Exteriors rus, Sergei Lavrov, aquest li va retreure l'empresonament dels presos polítics catalans per defensar-se del cas Navalni.

stats