El nou executiu de Sánchez

L’estrena dels nous ministres dona pistes dels plans de Sánchez

La substituta d’Iceta a Política Territorial esquiva la carpeta catalana

MadridEl nou govern de Pedro Sánchez va començar a caminar ahir amb la presa de possessió dels nous ministres i també d’aquells que canvien de funcions i el tradicional intercanvi de carteres. Un acte sovint protocol·lari però que ahir va deixar uns quants missatges clau i bastantes pistes de quins són els objectius de Sánchez per a aquesta nova etapa de legislatura que, segons va insistir ell mateix ahir, té com a fites principals impulsar “la recuperació econòmica, social i territorial del país”. En el primer matí del nou govern es van sentir missatges que portaven des d’algun dard a qui fins ara era el cervell de l’executiu, Iván Redondo, fins al reconeixement explícit d’una crisi diplomàtica amb el Marroc, les ganes de restar projecció a la carpeta catalana o la tristesa d’un Miquel Iceta que deixa les seves funcions a la cartera de Política Territorial.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament el d’Iceta amb la nova ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez -que des d’ahir també és la nova portaveu del govern espanyol-, va ser un dels primers traspassos de cartera d’ahir, i un dels que va aportar més claus pel que fa a Catalunya. El primer secretari del PSC, que tot just fa sis mesos arribava al càrrec amb l’etiqueta d’home clau per abordar el conflicte amb Catalunya, marxa ara a un departament de molt menys pes polític. La seva substituta, una de les tres alcaldesses que salta de la política municipal al consell de ministres, va esquivar de moment ahir la carpeta catalana -no va esmentar-la en cap moment-, però sí que va fer un parell de declaracions d’intencions en què va confirmar que, un cop aprovats els indults, Sánchez no vol que Catalunya continuï sent un dels principals debats a l’Estat. Així, Rodríguez va elogiar el model territorial actual -que “garanteix la igualtat de tots i que solidàriament compensa els territoris i cohesiona la societat”- i va lamentar que fins ara s’ha fet molt pel desenvolupament autonòmic però, en canvi, la política municipal “ha quedat coixa”.

Cargando
No hay anuncios

La via de Sánchez sembla que passa per traslladar el debat català a aspectes més sectorials com infraestructures, inversions o llengua, que Sánchez i la Generalitat també hauran de negociar, i d’aquí que prengui rellevància el nomenament d’una catalana al capdavant de Transports. Raquel Sánchez sí que va parlar en clau territorial i es va presentar com a “socialista, ecologista i catalana”. Tot i que també va apuntar que a partir d’ara la visió municipalista s’instal·larà al consell de ministres, va defensar “el diàleg, la cooperació i la cogovernança d’un model federal” com el que s’ajusta a la realitat “diversa” del país. Sánchez agafa el relleu de José Luis Ábalos, que en un discurs sobri de comiat -també s’allunya de la primera fila del PSOE- no va fer cap esment al president espanyol. Un altre dels missatges d’ahir.

També va fer referència a l’encaix territorial la nova ministra de Justícia, Pilar Llop, que agafa el relleu de Juan Carlos Campo després de l’aprovació dels indults i aposta pel “diàleg territorial” com “la clau per sortir de la crisi com més aviat millor”.

Cargando
No hay anuncios

Dard a Redondo

El traspàs més concorregut, amb la presència fins i tot de l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero, va ser el de la cartera de Presidència. Una Carmen Calvo molt emocionada va destacar que “és el traspàs de cartera més amorós de la política espanyola”. El seu antecessor, fins ara a l’ombra del govern espanyol, Félix Bolaños, va afirmar que assumia el càrrec amb “honor i responsabilitat” i amb “sentit d’estat”. Enmig del discurs, Bolaños també va defensar que ser ministre “ni es demana ni es pot rebutjar”, un missatge dirigit al fins ara mà dreta de Sánchez, Iván Redondo, que hauria demanat tenir aquesta cartera, segons informava El País. Bolaños agafa el control del ministeri amb la llei de memòria democràtica enllestida: Calvo l’havia de presentar avui però, finalment, s’ha ajornat.

Cargando
No hay anuncios

El traspàs de cartera més espinós va ser el del ministeri d’Exteriors. José Manuel Albares, fins ara ambaixador a França, va rebre la cartera de mans de la seva predecessora, Arancha González Laya, i no es va estar de reconèixer que són moments “difícils” per al ministeri, sobretot després de la crisi diplomàtica amb el Marroc, que ha desgastat el perfil de Laya. De fet, va fer referència explícita a aquest país com un “gran veí i amic del sud”, amb qui cal reforçar els lligams, va dir. Entre les seves prioritats, Albares va destacar la de presentar-se al món com “un país democràtic, un estat de dret, un país amb una descentralització que és gairebé única”.

El nou consell de ministres arrenca avui convertit en el govern europeu amb més presència femenina (un 63%), un element que ahir gran part dels ministres també van destacar. Ho fa, però, amb molts temes a la nevera que haurà d’encarar d’ara al 2023, com ara la futura llei estatal d’habitatge, la renovació del Consell General del Poder Judicial o una reforma fiscal i del sistema de finançament autonòmic.