L'espanyolisme punxa a Barcelona pel 12-O: només 500 persones
Alguns dels assistents a la manifestació unionista exhibeixen simbologia feixista
BarcelonaCom una cantarella que es repeteix fins a l'extenuació, la manifestació espanyolista d'aquest dissabte a Barcelona per celebrar el 12 d'Octubre anava deixant anar que "Barcelona és capital de la hispanitat". Però el cert és que la capital de Catalunya no ha estat gens per la feina, ja que segons la Guàrdia Urbana només hi han assistit 500 persones, mentre que l'any passat van ser el doble, i encara eren moltes més els anys àlgids del Procés. La convocatòria de Cataluña Suma, amb el tradicional recorregut des de passeig de Gràcia fins a plaça Catalunya, ha punxat de ple, evidenciant una buidor que els militants de PP, Vox i el que queda de Ciutadans no han pogut dissimular. Malgrat les imatges clarificadores, l'organització diu calcular que hi han anat 10.000 persones.
Enmig de la poca gent que hi ha anat s'hi han colat diversos representants del feixisme amb símbols de la dictadura franquista, que han rebut alguns aplaudiments tot i que també han incomodat algun assistent. Han abundat les banderes carlines amb l'àguila, sobretot a prop d'on hi havia la delegació de Vox, i alguns manifestants duien pancartes reivindicant el dictador Franco. Entre els cinc centenars d'assistents, predominaven totalment els militants de l'extrema dreta espanyolista liderada per Ignacio Garriga, fet que ha contribuït a fer que hi hagués càntics promoguts per ells mateixos dient "Espanya cristiana i no musulmana", en veu del regidor ultra a Roses Ignacio Mulleras, a més dels tradicionals "Puigdemont a presó" o "No ens enganyen, Catalunya és Espanya", en castellà.
Quan ha arribat el moment dels discursos, només quedaven menys d'un centenar de persones a plaça Catalunya, mentre que la majoria han desfilat cap a casa seva. Amb una capçalera amb presència de la plana major del PP, Vox i Ciutadans, diverses carpes d'aquestes formacions i d'entitats extremistes com Hablamos Español, Solidaridad –vinculada a Vox– o Hazte Oír i l'OJE, la participació d'entitats ha estat descafeïnada, sense que hi hagin posat carpa les principals associacions, com Societat Civil Catalana, Impulso Ciudadano o Asamblea por una Escuela Bilingüe, amb una concepció diferent de com s'ha de celebrar la data. Tot i això, a la capçalera hi havia el president d'Impulso, Pepe Domingo.
Estridències
Hi havia els màxims dirigents i diputats del PP català, començant per Alejandro Fernández, que ha defensat davant els mitjans la "llengua comuna" i el fet que "ser català és la millor manera de ser espanyol". De la mateixa manera ho ha fet Vox, liderat per Ignacio Garriga, que ha posat l'accent en el fet que "no hi ha normalitat" a Catalunya i ha criticat "l'estafa" del president de la Generalitat, Salvador Illa. De fet, ha estat Vox qui ha monopolitzat els discursos amb una entitat que és un braç més del partit, Revuelta, i una associació molt propera, Denaes, a més d'unes retòriques abrandades pròximes a la seva línia.
I moltes estridències, inclosa la de Tabàrnia i la reivindicació de la "sang de conqueridors", amb voluntat de "no demanar perdó per res", com ha dit Revuelta. Alhora, Ángel Escolano, el president de l'organització convocant, Cataluña Suma, ha arribat a dir que seria normal "tirar al mar" alcaldes "pueblerinos" que no pengen la bandera espanyola o no fan servir el castellà. El seu plany ha estat que "les administracions públiques són obertament antiespanyoles" i "no fan servir l'espanyol ni per recomanació mèdica", i ha afegit que "mitja província de Girona ja no és Espanya".
I el manifest de l'acte ha tornat a fer aflorar que la democràcia espanyola està "amenaçada", com defensa la dreta espanyola: l'alerta que ha ressonat constantment és que "el que està passant a Veneçuela no passi a Espanya".