Unionisme

L'espanyolisme dona marge de confiança a Salvador Illa

Societat Civil Catalana opta per un paper vigilant i es minimitzen les mobilitzacions al carrer

BarcelonaL'amnistia va mobilitzar l'unionisme, que el 8 d'octubre de l'any passat va aplegar 50.000 persones en una manifestació a Barcelona –segons la Guàrdia Urbana–, al costat de tota la plana major del PP i Vox. Un dia que també rememorava la mobilització del 8 d'octubre del 2017, després del referèndum de l'1-O, amb 350.000 manifestants. Històricament, a l'espanyolisme li ha costat mobilitzar els ciutadans per als seus objectius, però fins a l'any passat havia anat sortint al carrer. Contra l'amnistia i l'autodeterminació, contra els aldarulls arran de la sentència del Procés, contra els indults o les taules de diàleg, o fins i tot contra la política lingüística. Però ara viuen un moment de calma. El president de la Generalitat és Salvador Illa, que és contrari a la independència i ha promès "governar per a tots els catalans" i, malgrat les veus d'alarma que continuen arribant des del PP i Vox, l'independentisme ha anat perdent força tant a les institucions com al carrer.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No els ha agradat gens el pacte d'investidura del PSC amb ERC, el finançament singular, les polítiques lingüístiques transformades en conselleria o que el filòleg "independentista" Francesc Xavier Vila lideri un departament. En canvi, sí que els ha agradat que la bandera d'Espanya hagi tornat a entrar a Palau, que el president no sigui independentista, perfils de consellers com Jaume Duch i que Illa hagi visitat el rei Felip VI. Les entitats espanyolistes no volen precipitar-se a l'hora de jutjar Illa i, per això, fonts consultades per l'ARA expliquen que Societat Civil Catalana (SCC), la impulsora de les manifestacions més multitudinàries de l'unionisme, no convocarà cap mobilització aquest octubre i tampoc té previst assistir a cap convocatòria.

Cargando
No hay anuncios

Optaran per un rol "vigilant" respecte al Govern que consistirà en pressionar Illa perquè deixi enrere les "polítiques nacionalistes" en matèria de llengua i identitat, en què volen que s'apliqui el bilingüisme en l'educació i que el castellà guanyi pes en l'administració catalana. Sobretot reclamen al PSC que governi tenint en compte que "la majoria de la societat catalana no és nacionalista", a parer seu. De fet, encara mantenen l'esperança, malgrat els pactes que "lliguen" Illa amb els republicans: creuen que es pot capgirar la situació i que els socialistes acabin canviant de socis durant la legislatura. L'única majoria alternativa és la suma amb el PP i Vox, ara per ara inviable. A SCC tenen ben present la implicació d'Illa en nombrosos actes i manifestacions en favor de la Constitució i "les llibertats" durant el Procés.

El nou president de la Generalitat ja s'ha reunit en públic amb alguns dels seus predecessors en el càrrec i la seva agenda també l'ha portat, fora dels focus, a trobar-se amb alguns dels principals empresaris del país. Encara no hi ha forat a la seva agenda per a una trobada amb SCC, que ja ha demanat audiència. Com tampoc amb Òmnium Cultural: el seu president, Xavier Antich, va explicar recentment que tenia previst trobar-se aviat amb el cap de govern. Illa no té intenció de significar-se per uns o altres, malgrat que ho fes durant el 2017 seguint l'estratègia de "recosir" la societat catalana, que l'ha portat fins al Palau de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Dia de la Hispanitat

Qui sí que es manifestarà seran Cataluña Suma por España i Convivencia Cívica Catalana, que convoquen una mobilització per al 12 d'octubre. Fonts de les entitats assenyalen, però, que serà un acte amb "caràcter festiu", que estarà ple de col·lectius llatinoamericans i que no aprofitaran per donar cap toc d'atenció a Illa, a qui també volen donar un marge de confiança. Això sí, admeten que si s'arriba a aprovar el finançament singular els trobaran als carrers. Per la seva banda, l'Asamblea por la Escuela Bilingüe tampoc preveu sortir al carrer el 12-O, i estarà amatent que l'executiu català garanteixi el castellà especialment en l'ensenyament. I encara una altra de les entitats que han tingut certa rellevància els últims anys, Impulso Ciudadano, farà un acte el 10 d'octubre sobre el finançament singular, al qual s'oposen de ple.

Cargando
No hay anuncios

No s'espera del 12 d'octubre una mobilització massiva de l'espanyolisme i, de moment, tampoc el PP i Vox han previst intentar treure la gent al carrer com van fer l'any passat per oposar-se a l'amnistia que portava associat el pacte d'investidura del PSOE amb Junts i ERC.

Rere els focus

La feina en la rebotiga ha estat un dels trets característics de SCC al llarg de la seva història. Ho va ser quan van facilitar les converses entre partits per evitar que Ernest Maragall esdevingués l'alcalde de Barcelona el 2019 gràcies a Manuel Valls o, més recentment, per descavalcar Xavier Trias. Ara pretenen continuar aquesta tasca d'influència entre bambolines, que no és visible però intenta destacar i unir elements comuns de les formacions partidàries de la unitat d'Espanya. El que no va funcionar va ser l'operació perquè Illa fos investit president amb una triangulació de suports que exclogués les formacions independentistes, tal com va explicar l'ARA –és a dir, amb el PP, Vox i els comuns, segons van dir–. Com en la política espanyola, el factor de distorsió és Vox, però també l'estratègia dissenyada pel PP per fer que Alberto Núñez Feijóo arribi més d'hora que tard a la Moncloa.