Eleccions generals
Política 11/07/2023

Ser de l'Espanyol obre portes: Rufián surfeja al Círculo Ecuestre

El candidat d'ERC porta la seva campanya davant d'un Círculo poc bel·ligerant

3 min
El candidat d'ERC, Gabriel Rufián, i el president del Círculo Ecuestre, Antonio Delgado.

BarcelonaFer campanya electoral no només és anar a mítings amb afiliats entregats que t’aplaudeixen i t’adulen. També és, a vegades, jugar en camp contrari. Això és el que ha fet aquest dimarts el candidat d’Esquerra, Gabriel Rufián, que ha participat en un dinar col·loqui al Círculo Ecuestre, una de les entitats més rellevants de la burgesia barcelonina. Que no és una plaça fàcil ho diu l’hemeroteca: en un dinar celebrat allà el 2018 amb Roger Torrent de convidat –llavors era president del Parlament–, un dels participants va desitjar-li la presó per haver participat en el Procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però avui serà diferent, es nota aviat. Per començar només hi ha una vintena d’assistents i això fa pensar que deuen haver vingut els més predisposats a escoltar serenament. La sobretaula s’intueix distesa i la confirmació que el col·loqui serà tranquil la dona d'entrada el president de l'entitat, Antonio Delgado, quan li toca presentar Rufián. "És perico, és de l'Espanyol, com jo. Estic especialment content de presentar-lo", diu. El candidat republicà recull el guant: "El que és fàcil és ser culer".

Que l'ambient és relaxat també es veu pel moderador de l'acte, el periodista Álex Sàlmon, que li dona una afectuosa benvinguda al "Círculo de Economía". "Ecuestre", es corregeix de pressa. Resolt el lapsus, comença una conversa que toca moltes carpetes, però es nota que Rufián en té una de preferida. La crítica a Yolanda Díaz: "Sumar es va crear en uns despatxos de la Moncloa i Ferraz. No és una opinió meva, és pràcticament informació".

Jugar en camp contrari també implica haver de tenir més reflexos que en un míting on només parles del teu llibre. A Rufián se li recorda que, temps enrere, volia "nacionalitzar tots els bancs". "I al final qui ho va acabar fent va ser Obama", es defensa el republicà. Es nega a posar una xifra a quins són els ingressos que marquen el llindar de què és una família de classe mitjana, però col·loca una frase de les seves per definir què és una vida com cal: "No has de veure més el teu cap que el teu fill".

Raquel Sans, Joan Capdevila i Gabriel Rufián entrant al Círculo Ecuestre

Com que regna el fair play, Rufián tampoc té ganes de trepitjar cap mina per iniciativa pròpia. Lluny queda el mateix dinar de la campanya de les generals del 2016, en què l'encarregat de representar ERC va ser Joan Tardà i que va acabar amb picabaralla amb Josep Bou, llavors president d'Empresaris de Catalunya. Avui el to és distès i arribarà fins al final, també quan li toca defensar la immersió. Rufián creu que "fins i tot un extraterrestre que no fos nacionalista espanyol –un extraterrestre normalet– entendria que no cal un 25% de classes en castellà a l'escola catalana". Assegura que fins i tot un diputat de Cs li ha negat que el castellà estigui perseguit: "Em va dir: «¡Si yo tengo más acento que tú!»".

A l'acabar l'acte, un dels socis s'acosta al diputat d'ERC Joan Capdevila i li diu: "No et perdono que hàgiu fitxat el Francesc-Marc Álvaro", el número tres de la llista d'ERC. S'entén que el preferia de columnista que de diputat d'una llista que no té previst votar. Però avui al Círculo ja es tractava d'això. No calia convèncer ningú, sinó surfejar fins a l'hora del final.

stats